European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Kisokos

A kisokosban komplex kérdésekről beszélünk közérthetően

Kisokosunkban összetett jegybanki témaköröket mutatunk be mindenki számára befogadhatóan. Akár azt szeretné megtudni, milyen kihatása van életünkre a pénzpolitikai döntéseknek, akár azt, hogy mi fán terem a bitcoin, az itt található ismertetőkben, videókban és infografikákon sok kérdésre választ talál.

Itt elérhető az összes kisokos

Miért számít az EKB-nak az éghajlatváltozás?

Az éghajlatváltozás kétféle kockázatot jelent a gazdaságnak: fizikai és átállási kockázatot. Ismerje meg, hogy miként hatnak e kockázatok a gazdaságra, és ezáltal az árstabilitási célunkra, az általunk felügyelt bankokra és a klímakockázatoknak való saját kitettségünkre.

Kisokos

Megemeltük a kamatlábakat. Mit jelent ez a lakosság szempontjából?

Októberben ismét kamatot emeltünk. Miért tettünk így? Hogyan hat a kamatemelés az inflációra? Mit jelent ez a döntésünk Önnek?

Kisokos

Mi a kötelező tartalék?

A bankok kötelesek – mérlegnagyság alapján – bizonyos mennyiségű pénzeszközt tartalékolni valamely euroövezeti központi banknál. Ez a kötelező tartalék. A szükséges forrásmennyiséget hat–hét hetes időszakra állapítjuk meg a monetáris politikai döntések közötti időtartammal összhangban.

Kisokos

Az EKB mindenben szabad kezet kap?

A jegybanki függetlenség világszerte vitatott kérdés. De miért fontos, és azt jelenti-e, hogy a jegybank tetszése szerint cselekedhet? Nézzük meg, mi indokolja az EKB függetlenségét, hogyan számoltatható el a jegybank, és hogyan profitálnak ebből az emberek.

Miért független az EKB?

Mi az Európai Központi Bank?

Szeretné közelebbről megismerni, hogy mivel foglalkozik az EKB, és hogy a tevékenysége hogyan érinti a mindennapi életünket? Nézzen bele a kisokosba!

Mi az Európai Központi Bank?

Az EKB tájékoztat

Akinek sietős a dolga, érdemes megnéznie egyperces videóinkat. Ebben a videóban munkatársunk, Jean-François mondja el, hogy az Európai Parlament felé való elszámoltathatóság hogyan segíti elő a széles nyilvánosság érdekében és bevonásával folyó munkánkat.

Íme a kisokos videók
SZERETNE TÖBBET MEGTUDNI?

Ismerkedjen meg közelebbről az EKB-val és a monetáris politikánkkal!

Mondja el a véleményét: EKB Youth Dialogue

Döntéseink kihatnak a fiatalok mindennapjaira. Ezért fontos, hogy ne csak halljanak rólunk és a munkánkról, hanem közvetlenül is elmondhassák a véleményüket. Erre ad alkalmat az EKB ifjúsági párbeszéde, a Youth Dialogue.

Bővebben az EKB ifjúsági párbeszédéről

Látogasson el az EKB látogatóközpontjába!

A koronavírus-járvány miatt az EKB jelenleg sajnos nem látogatható. Szerencsére a látogatóközpontunkat virtuálisan is körbe lehet járni, és jobban meg lehet ismerni a jegybankot és az emberekért végzett munkáját.

Nézzen körül a látogatóközpontban!

Ebben a szekcióban található oldalak