European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Kisokos

A kisokosban komplex kérdésekről beszélünk közérthetően

Kisokosunkban összetett jegybanki témaköröket mutatunk be mindenki számára befogadhatóan. Akár azt szeretné megtudni, milyen kihatása van az életére a pénzpolitikai döntéseknek, akár azt, hogy mi fán terem a bitcoin, az itt található ismertetőkben, videókban és infografikákon sok kérdésre választ talál.

Itt elérhető az összes kisokos

Miért ad tanácsot az EKB az uniós és az országos jogalkotásról?

Tekintettel szerepünkre és az euróért felelős központi bankként szerzett széleskörű szakmai tapasztalatunkra, az uniós és a nemzeti jogalkotóknak konzultálniuk kell velünk a szerepünket esetleg érintő jogszabályjavaslat előterjesztésekor. Tanácsainkat jellemzően a Kormányzótanács által elfogadott EKB-vélemény formájában fogalmazzuk meg.

Kisokos

Hogyan választják ki az Igazgatóság tagságát?

Az EKB igazgatósági tagjainak monetáris és banki ügyekben elismert szaktekintéllyel kell rendelkezniük. Az új infografikánkból kiderül, hogyan választják ki a hatfős testület tagságát.

Kisokos

Megemeltük a kamatlábakat. Mit jelent ez a lakosság szempontjából?

Megemeltük a kamatlábakat. Miért tettünk így? Hogyan hat a kamatemelés az inflációra? Mit jelent ez a döntésünk Önre nézve?

Kisokos

Miért számít az EKB-nak az éghajlatváltozás?

Az éghajlatváltozás kétféle kockázatot jelent a gazdaságnak: fizikai és átállási kockázatot. Ismerje meg, hogy miként hatnak e kockázatok a gazdaságra, és ezáltal az árstabilitási célunkra, az általunk felügyelt bankokra és a klímakockázatoknak való saját kitettségünkre.

Kisokos

Mi az Európai Központi Bank?

Szeretné közelebbről megismerni, hogy mivel foglalkozik az EKB, és hogyan érinti a tevékenysége a mindennapi életet? Nézzen bele a kisokosba!

Mi az Európai Központi Bank?

Az EKB tájékoztat

Akinek sietős a dolga, érdemes megnéznie egyperces videóinkat. Ebben a videóban munkatársunk, Jean-François mondja el, hogy az Európai Parlament felé való elszámoltathatóság hogyan segíti elő a széles nyilvánosság érdekében és bevonásával folyó munkánkat.

Íme a kisokos videók
SZERETNE TÖBBET MEGTUDNI?

Ismerkedjen meg közelebbről az EKB-val és a monetáris politikánkkal!

Mondja el a véleményét: EKB Youth Dialogue

Döntéseink kihatnak a fiatalok mindennapjaira. Ezért fontos, hogy ne csak halljanak rólunk és a munkánkról, hanem közvetlenül is megoszthassák velünk véleményüket. Erre ad alkalmat az EKB ifjúsági párbeszéde, a Youth Dialogue.

Bővebben az EKB ifjúsági párbeszédéről

Látogasson el az EKB látogatóközpontjába!

Az EKB látogatóközpontjába tett helyszíni és virtuális látogatás,valamint szakértői előadások révén jobban megismerhető a jegybank munkája. A programokról és a látogatás vagy előadás igénylésének menetéről a Látogasson el hozzánk! című oldalon kapható bővebb tájékoztatás.

Látogasson el hozzánk!

Ebben a szekcióban található oldalak