Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Melyek az éghajlattal kapcsolatos adatközlések?

2023. április 21. (Frissítés időpontja: 2024. június 25.)

Az éghajlattal kapcsolatos adatközléseken olyan dokumentumokat értünk, amelyeket vállalatok, bankok és az EKB-hoz hasonló intézmények hoznak nyilvánosságra a tevékenységük karbonlábnyomáról és a klímakockázatoknak való kitettségükről. Kiderül belőlük, hogy az adott szervezet tevékenysége milyen mértékben befolyásolja az éghajlatváltozást, illetve hogy utóbbi mennyire hat rá.

Az adatközlésekből kiderülhet például, hogy az adott vállalat gyárai mennyi szén-dioxidot termelnek, hogyan hat a szélsőséges időjárás, például az árvíz vagy az aszály a működésre, és hogy a vállalat beruházásai mennyire „zöldek”, azaz környezetbarátak. Azt is megtudjuk, hogy a szervezet milyen lépéseket tervez az említett kérdésekben.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos adatközlés történhet például jelentés, weboldal vagy más nyilvános kommunikációs eszköz közvetítésével.

Miben segít az éghajlattal kapcsolatos adatközlés?

A közölt információk segítenek a megalapozottabb döntéshozatalban. Ahogy az élelmiszer-csomagoláson elhelyezett tápértékjelölés is segít az egészségtudatosabb választásban, az éghajlattal kapcsolatos adatközlés is rávilágít a zöldebb vásárlási és beruházási opciókra. Az adatvezérelt döntéshozatalnak köszönhetően több pénz folyik a környezetbarát gazdasági tevékenységekbe és technológiákba.

Az éghajlattal kapcsolatos adatközlésekből arról is képet kapnak az emberek, hogy milyen kockázattal jár a különféle vállalatokkal vagy bankokkal való üzleti kapcsolat. Például egy jelentős üvegházhatásúgáz-kibocsátással jellemezhető vállalkozás nehéz helyzetbe kerülhet, ha az új éghajlati irányelvek miatt üzleti gyakorlatának megváltoztatására kényszerül.

Az adott vállalkozásnak bevételkieséssel kell számolnia, sőt előfordulhat, hogy be kell zárnia kapuit, különösen akkor, ha nincs a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vagy az éghajlatváltozás hatásainak kezelésére alkalmas stratégiája. Sok pénzt veszíthet, akinek az adott vállalatban részesedése van, vagy hitelez neki. Bár egyes befektetők és bankok tudják kezelni az esetleges veszteségeket, nem mindegyikük. Az éghajlati kockázatok tehát problémákat és labilitást okozhatnak a gazdaság szélesebb rétegeiben. 

Miért fontosak az éghajlattal kapcsolatos adatközlések az EKB-nak?

Központi bankként feladatunk, hogy figyelemmel kísérjük a kockázatokat. Tisztán kell látnunk az éghajlati kockázatok forrásait, potenciális hatásukat és a kezelési megoldásokat. Az éghajlattal kapcsolatos adatközlésekből származó információk pontosabbá és megbízhatóbbá teszik elemzéseinket. Segítenek a helyes döntéshozatalban, és könnyebben meg tudjuk őrizni valutánk és a pénzügyi rendszer stabilitását.

Bankfelügyeletként felszólítjuk a bankokat, hogy térképezzék fel az éghajlattal kapcsolatos kockázatokat. Hangsúlyozzuk a kockázati kitettségre vonatkozó átláthatóság fontosságát is, különösen a nagy szén-dioxid-kibocsátású iparágakban (például az építő- vagy a textiliparban) és az éghajlati katasztrófáknak kitett területeken.

A bankoknak például információkat kell gyűjteniük és közzétenniük azoknak a vállalatoknak a kibocsátásáról, amelyeknek forrást helyeznek ki. Érdemes nyitottan kezelniük azokat a lépéseket, amelyekkel tevékenységüket környezetbarátabbá teszik, hogy megkönnyítsék a fenntarthatóbb gazdaságra való átállást.

Mindezek az új információk rávilágítanak az éghajlati kockázatok rejtett költségeire.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos saját adatközléseink

Az EKB és az euroövezet központi bankjai (együttesen: eurorendszer) szintén tájékoztatnak a karbonlábnyomukról és annak tervezett csökkentési módjáról. Az EKB-nál éves környezetvédelmi nyilatkozatunkban bemutatjuk, hogyan tesszük környezetbarátabbá működési folyamatainkat. Például kevesebb villamos energiát használunk, és csökkentjük az üzleti utak miatti szén-dioxid-kibocsátást.

2023-ban két jelentést tettünk közzé, amelyben az eurorendszer monetáris politikai és nem monetáris politikai célú portfólióiban tartott eszközállományokról adunk éghajlattal kapcsolatos információkat. A jelentéseket évente aktualizáljuk. Emellett az euroövezeti nemzeti központi bankok a nem monetáris politikai célú portfólióik karbonlábnyomáról is nyilvánosságra hoznak információkat.

Az éghajlati adatközlések összehasonlíthatóvá tétele

Az éghajlati kockázatokat közös szabályzat szerint kell mérni és közzétenni.

A világos kép érdekében a különféle szervezetfajták, ideális esetben akár országok között is össze kell tudnunk hasonlítani az éghajlattal kapcsolatos adatközléseket. Ezenkívül fontos, hogy garantáltan érdemi és megbízható információink legyenek, mert csak ezek birtokában tudjuk döntéseinkkel jobban kezelni az éghajlati kockázatokat és zöldebbé tenni a gazdaságot.

Az éghajlattal kapcsolatos adatközlést ezért valamennyi bank és vállalat számára jogilag kötelezővé kell tenni. Néhány ilyen közös standard – például a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati beszámolásról szóló uniós irányelv – már létezik, és hamarosan kötelező érvényű lesz.

Nemzetközi szinten a Nemzetközi Fenntarthatósági Standardok Testülete olyan standardokon dolgozik, amelyek Európán kívül is érvényesek lennének, és megkönnyítenék az adatközlések országok közötti összehasonlítását.