Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Mi a kötelező tartalék?

2016. augusztus 11. (Frissítés időpontja: 2023. november 8.)

Az euroövezeti bankok kötelesek bizonyos mennyiségű pénzforrást tartani a nemzeti központi bankjuknál vezetett folyószámlájukon. Ez a kötelező tartalék. A bankok tartalékkötelezettségét rendszerint hat–hét hetes ún. tartalékperiódusra vetítve állapítjuk meg. Az egyes tartalékolási időszakok kezdete előtt a bankok kötelező tartalékképzési kötelezettségét a mérlegükben szereplő egyes kötelezettségek – főként az ügyfelek betétei és a legfeljebb kétéves lejáratú, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok – 1%-aként számítják ki.

A bankoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a folyószámlájukon elhelyezett átlagos tartalék a tartalékolási időszak alatt megfeleljen a kötelező tartalékolási előírásoknak. A bankoknak ezért nem kell a tartalékolási időszak alatt pontos mennyiséget tartalékolniuk, így a pénzpiacon bekövetkező rövid távú változásokra reagálni tudnak a tartalékszámláról való pénzkivétellel vagy a tartalékba való befizetéssel. Ez pedig segít a pénzpiaci kamatlábak stabilizálásában. Az euroövezeti bankok teljes kötelező tartalékát naponta közzétesszük honlapunk a likviditáselemzés menüpont alatt.

A tartalékperiódus végén az euroövezeti nemzeti központi bankok kamatot fizetnek a bankok náluk tartott kötelező tartaléka után. 2022 októberéig a fizetett kamat mértéke az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlábával volt egyenlő, ezt követően a betéti rendelkezésre állás kamatlábára csökkent, majd 2023 júliusában 0%-ban határozták meg . A jelenlegi szabályok szerint a bankok folyószámláin a kötelező tartalékot meghaladó összes forrás után 0%-os kamat jár, ha a betéti rendelkezésre állás kamatlába meghaladja a 0%-ot, és a betéti rendelkezésre állás utáni kamat jár, amennyiben annak kamata 0% alatt van.

Ha a bankok nem felelnek meg a kötelező tartalékképzési kötelezettségüknek, az uniós jog értelmében az EKB a hiány mértékével arányos szankciót szabhat ki. Számos különböző oka van annak, hogy a bankok miért mulaszthatják el a kötelező tartalékolási előírások teljesítését, ami gyakran inkább technikai vagy működési hibákból ered, mintsem abból, hogy a bank nem rendelkezik teljes forrásállománnyal az NKB-nál. A bankok folyószámlán kívüli számlákon is tarthatnak forrást, például a betéti rendelkezésre állás konstrukciójában. Így a kötelező tartalékolási előírások megszegése nem feltétlenül jelenti azt, hogy a banknak nem volt elegendő forrása.

LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

További információk

Kötelező tartalék