European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Pojasnjujemo

Pojasnjevalni članki ponujajo preprosto razlago zapletenih tem

S pojasnjevalnimi članki želimo doseči, da bi vsi razumeli zapletene teme o centralnem bančništvu. Če vas zanima, kako sklepi o denarni politiki vplivajo na vas oziroma kaj je bitcoin, boste odgovor našli v preprostih besedilih, videih in infografikah.

Zakaj želi ECB ohranjati cene stabilne?

Ohranjanje stabilnih cen je glavni cilj ECB. Toda kaj dejansko pomenijo »stabilne cene«? Ali ne bi bilo za vse nas bolje, če bi se cene znižale in bi se vse pocenilo? Tu lahko izveste vse o cenovni stabilnosti in prednostih, ki nam jih prinaša.

Zakaj je pomembno, da so cene stabilne?

Ali ECB lahko dela, kar hoče?

Neodvisnost centralnih bank je predmet razprav po vsem svetu. A zakaj je pravzaprav tako pomembna? Ali pomeni, da lahko centralne banke počnejo, kar se jim zljubi? Spoznajte razloge za neodvisnost ECB, kako je ECB odgovorna javnosti in kakšne prednosti to prinaša vam.

Zakaj je ECB neodvisna?

Kaj je Evropska centralna banka?

Želite izvedeti več o tem, kaj dela ECB in kako to vpliva na vaše življenje? Potem preberite tale pojasnjevalni članek.

Kaj je Evropska centralna banka?

ECB pojasnjuje

Nimate časa za branje? Potem si poglejte enominutne pojasnjevalne videe. V tem videu naš sodelavec Jean-François pojasnjuje, kako zaradi demokratične odgovornosti do Evropskega parlamenta bolje delamo za vas in smo z vami bolje povezani.

Oglejte si pojasnjevalne videe
VAS ZANIMA ŠE VEČ?

Več o ECB in denarni politiki

Ostanimo povezani: dialog ECB z mladimi

Odločitve, ki jih sprejemamo, vplivajo na vaše vsakodnevno življenje. Zato želimo, da se lahko z nami neposredno pogovarjate, namesto da zgolj poslušate o nas in o našem delu. Takšno priložnost ponuja ravno dialog ECB z mladimi.

Več o dialogu ECB z mladimi

Obiščite nas: center ECB za obiskovalce

Obiski v ECB so trenutno žal odpovedani zaradi pandemije koronavirusa. Podate se lahko na virtualni ogled centra za obiskovalce in se poučite o tem, kaj ECB je in kaj dela za vas.

Raziščite center za obiskovalce

Vse strani v tem razdelku