European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Pojasnjujemo

Pojasnjevalni članki ponujajo preprosto razlago zapletenih tem

S pojasnjevalnimi članki želimo doseči, da bi vsi razumeli zapletene teme o centralnem bančništvu. Če vas denimo zanima, kako sklepi o denarni politiki vplivajo na vas ali kaj je bitcoin, boste odgovor našli v preprostih besedilih, videih in infografikah.

Vsi pojasnjevalni članki

Kako centralne banke ustvarjajo dobiček ali izgubo?

ECB in nacionalne centralne banke lahko kot stranski učinek uresničevanja cenovne stabilnosti ustvarijo dobiček ali izgubo. Preberite si, kako dobiček ali izguba nastane in kaj storimo s tem.

Pojasnjevalni članek

Zvišali smo obrestne mere. Kaj to pomeni za vas?

Obrestne mere smo oktobra znova zvišali. Zakaj smo to storili? Kako zvišanje obrestnih mer vpliva na inflacijo? In kaj naša odločitev pomeni za vas?

Pojasnjevalni članek

Zakaj so podnebne spremembe pomembna tema za ECB?

Podnebne spremembe izpostavljajo gospodarstvo dvema vrstama tveganj: fizičnim tveganjem in tranzicijskim tveganjem. Poglejte si, kako ena in druga vplivajo na gospodarstvo ter s tem na to, kako ohranjamo cene stabilne, nadziramo banke in zmanjšujemo lastno izpostavljenost podnebnim tveganjem.

Pojasnjevalni članek

Ali ECB lahko dela, kar hoče?

Neodvisnost centralnih bank je predmet razprav po vsem svetu. A zakaj je pravzaprav tako pomembna? Ali pomeni, da lahko centralne banke počnejo, kar se jim zljubi? Spoznajte razloge za neodvisnost ECB, kako je ECB odgovorna javnosti in kakšne prednosti to prinaša vam.

Zakaj je ECB neodvisna?

Kaj je Evropska centralna banka?

Vas zanima, kaj dela ECB in kako to vpliva na vaše življenje? Potem si preberite tale pojasnjevalni članek.

Kaj je Evropska centralna banka?

ECB pojasnjuje

Nimate časa za branje? Potem si poglejte enominutne pojasnjevalne videe. V tem videu naš sodelavec Jean-François pojasnjuje, kako zaradi demokratične odgovornosti do Evropskega parlamenta bolje delamo za vas in smo z vami bolje povezani.

Oglejte si pojasnjevalne videe
VAS ZANIMA ŠE VEČ?

Več o ECB in denarni politiki

Ostanimo povezani: dialog ECB z mladimi

Naše odločitve pomembno vplivajo na vaše življenje. Zato želimo, da se z nami lahko tudi neposredno pogovarjate, namesto da zgolj prejemate novice o nas in našem delu. Prav to vam omogoča dialog ECB z mladimi.

Več o dialogu ECB z mladimi

Obiščite nas: center ECB za obiskovalce

Obiski v ECB so trenutno žal odpovedani zaradi pandemije koronavirusa. Podate se lahko na virtualni ogled centra za obiskovalce in se poučite o tem, kaj ECB je in kaj dela za vas.

Raziščite center za obiskovalce

Vse strani v tem razdelku