European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Pojasnjujemo

Pojasnjevalni članki na preprost način razlagajo zapletene teme

S pojasnjevalnimi članki želimo vsem ljudem omogočiti, da razumejo zapletene teme o centralnem bančništvu. Če vas denimo zanima, kako sklepi o denarni politiki vplivajo na vaše življenje ali kaj je bitcoin, boste odgovore našli v preprostih besedilih, videih in infografikah.

Vsi pojasnjevalni članki

Zakaj ECB svetuje o zakonodaji?

Zaradi naše vloge kot centralna banka za euro in zaradi našega obsežnega strokovnega znanja se morajo zakonodajalci EU in držav članic z nami posvetovati, če predlagajo nove zakone, ki bi vplivali na našo vlogo. Nasvet navadno predstavimo v obliki mnenja ECB, ki ga sprejme Svet ECB.

Pojasnjevalni članek

Kako so izbrani člani Izvršilnega odbora?

Kandidati za člane Izvršilnega odbora ECB morajo biti priznani strokovnjaki na področju denarne politike ali bančništva. V novi infografiki predstavljamo, kako poteka postopek izbora in imenovanja članov ali članic tega šestčlanskega organa.

Pojasnjevalni članek

Zvišali smo obrestne mere. Kaj to pomeni za vas?

Obrestne mere smo zvišali. Zakaj smo to storili? Kako zvišanje obrestnih mer vpliva na inflacijo? In kaj naša odločitev pomeni za vas?

Pojasnjevalni članek

Zakaj so podnebne spremembe pomembna tema za ECB?

Podnebne spremembe predstavljajo za gospodarstvo dve vrsti tveganj: fizična tveganja in tranzicijska tveganja. Oglejte si, kako ena in druga vplivajo na gospodarstvo ter posledično na to, kako ohranjamo cene stabilne, nadziramo banke in zmanjšujemo našo lastno izpostavljenost podnebnim tveganjem.

Pojasnjevalni članek

Kaj je Evropska centralna banka?

Vas zanima, kaj dela ECB in kako to vpliva na vaše življenje? Potem preberite tale pojasnjevalni članek.

Kaj je Evropska centralna banka?

ECB pojasnjuje

Nimate časa za branje? Potem preglejte enominutne pojasnjevalne videe. V temle naš sodelavec Jean-François pojasnjuje, kako zaradi demokratične odgovornosti do Evropskega parlamenta bolje delamo za vas in smo z vami bolje povezani.

Oglejte si pojasnjevalne videe
VAS ZANIMA ŠE VEČ?

Več o ECB in denarni politiki

Ostanimo povezani: dialog ECB z mladimi

Naše odločitve pomembno vplivajo na vaše življenje. Zato želimo, da se z nami lahko tudi neposredno pogovarjate, namesto da zgolj prejemate novice o nas in našem delu. Prav to vam omogoča dialog ECB z mladimi.

Več o dialogu ECB z mladimi

Obiščite nas: center ECB za obiskovalce

Center ECB za obiskovalce je odprt za fizične in virtualne obiske ter strokovna predavanja, na katerih udeleženci izvejo več o ECB. Prijavite se lahko na naši spletni strani »Obiščite nas«.

Obiščite nas

Vse strani v tem razdelku