European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Explainers

In onze explainers worden ingewikkelde onderwerpen in begrijpelijke taal uitgelegd

Met onze explainers proberen we ingewikkelde onderwerpen rond centraal bankieren voor iedereen begrijpelijk te maken. Hebt u zich ooit afgevraagd welke gevolgen onze monetairbeleidsbeslissingen voor u hebben of wat bitcoins zijn? U vindt het antwoord in heldere teksten, video's en infographics.

Bekijk alle explainers

Wat is klimaatrapportage?

Klimaatrapportage heeft betrekking op documenten die bedrijven, banken en instellingen zoals de ECB publiceren over de CO2-voetafdruk van hun activiteiten en hun blootstelling aan klimaatrisico’s. Deze informatie leert ons hoe de activiteiten van een organisatie invloed hebben op – en beïnvloed worden door – klimaatverandering.

Explainer

We hebben de rente verhoogd. Wat betekent dat voor u?

We hebben onze rentetarieven verhoogd. Waarom hebben we dat gedaan? Hoe beïnvloeden renteverhogingen de inflatie? En wat betekent onze beslissing voor u?

Explainer

Waarom is klimaatverandering belangrijk voor de ECB?

Klimaatverandering brengt twee soorten risico’s mee voor de economie: fysieke risico’s en transitierisico’s. Wat betekent dit voor de economie, maar ook voor onze doelstelling om de prijzen stabiel te houden, voor de banken waarop we toezicht houden en voor onze eigen blootstelling aan klimaatrisico’s?

Explainer

Kan de ECB zomaar alles doen wat ze wil?

De onafhankelijkheid van centrale banken is wereldwijd punt van discussie. Waarom is dat zo belangrijk? En kunnen de centrale banken dan ook doen wat ze willen? Lees hier waarom de ECB onafhankelijk is, maar toch verantwoording moet afleggen en wat u daaraan hebt.

Waarom is de ECB onafhankelijk?

Wat is de Europese Centrale Bank?

Wilt u meer weten over wat de ECB doet en wat dit betekent voor uw dagelijks leven? Lees de explainer.

Wat is de Europese Centrale Bank?

De ECB legt uit

Weinig tijd? Eén minuutje is genoeg voor onze explainervideo’s. In deze video legt collega Jean-François uit dat de ECB verantwoording aflegt aan het Europees Parlement en hoe ons werk voor u daar beter van wordt.

Onze explainervideo's
MEER WETEN?

Meer over de ECB en het monetair beleid

Ga met ons in gesprek: de ECB Youth Dialogue

Onze besluiten beïnvloeden je dagelijks leven. En dus willen we je niet alleen vertellen wie we zijn en wat we doen, we willen jou ook de kans geven om met ons te praten. Via onze Youth Dialogue kan dat.

Meer over de ECB Youth Dialogue

Kom langs: het bezoekerscentrum van de ECB

Het bezoekerscentrum van de ECB is open. Kom langs, bezoek ons virtueel of vraag een lezing aan. Op onze bezoekerspagina komt u te weten wat we aanbieden en hoe u een bezoek of een lezing kunt aanvragen.

Bezoek ons

Alle pagina's in dit deel