Участие на младите хора

Младите хора имат решаваща роля за това каква ще бъде Европа на утрешния ден. Ето защо организираме редица инициативи в различни европейски страни, чиято цел е да Ви помогнем да научите повече за икономиката, дейността на централните банки и задачите на ЕЦБ и да Ви дадем възможност да споделите с нас възгледите и идеите си по теми, които Ви интересуват и вълнуват.

Победителите в състезанието за Ученическа награда „€вро поколение“ задават своите въпроси на председателя на ЕЦБ Драги

На 8 май (сряда) победителите в ученическото състезание „€вро поколение“, представящи най-добрите отбори, избрани измежду над 5000 кандидати от 10 държави от еврозоната, се срещнаха с председателя на ЕЦБ Марио Драги и му зададоха въпросите си.

Научете повече за събитието

Симулация на заседание на Европейския съвет в ЕЦБ

На 28–29 март 2019 г. близо 200 ученици от цяла Европа участваха в симулация на заседание на Европейския съвет в ЕЦБ. Те влязоха в различни роли – от устни преводачи до държавни ръководители – и проведоха обсъждане по важни европейски въпроси, като например бъдещето на еврозоната.

Снимки от събитието


Състезание „#EUROat20 QuizClash“

През февруари и март 1,6 милиона участници се включиха в състезанието „#EUROat20 QuizClash“ през приложението QuizClash, подлагайки на изпитание своите познания за еврото и Европейската централна банка. Браво на тези от Вас, които отговориха правилно на всички въпроси – Вие сте истински експерти по темата за еврото! В тегленето на наградите бяха избрани 30 победители – можете да видите техните имена .

Научете повече за състезанието


Конкурс за видеоматериал „Euro Video Challenge“

Какво е усещането да посетиш за първи път ЕЦБ? През 2017 г. поканихме младите европейци да участват в конкурса „Euro Video Challenge“, като заснемат кратък и увлекателен видеоматериал на икономическа тема. Година по-късно поканихме финалистите в ЕЦБ, за да се докоснат пряко до икономическата наука.

Научете повече за конкурса „Euro Video Challenge“


Sendung mit der Maus

На 3 октомври 2018 г. около 150 почитатели на известното немско детско предаване „Die Sendung mit der Maus“ се забавляваха и разглеждаха ЕЦБ в ден на отворените врати, проведен в цялата страна. Децата и семействата им взеха участие в забавни занимания и се запознаха отблизо с ЕЦБ, еврото и ЕС.

Снимки от събитието
Повече информация (на немски език)


Състезание за млади икономисти на Форума на ЕЦБ

Вие сте докторант по икономика или финанси? Искате ли да представите своята научна работа пред създатели на политики и изтъкнати учени? Участвайте в нашето състезание за млади икономисти и спечелете пътуване до Форума на ЕЦБ за централнобанковата дейност в Синтра, Португалия. Победителят ще получи награда в размер на 10 000 евро.

Научете повече за състезанието
Научете повече за Форума на ЕЦБ за централнобанковата дейност


Ученическа награда „€вро поколение“

Интересувате се от икономика? Искате да научите повече за ЕЦБ и за паричната политика? Включете се в Ученическа награда „€вро поколение“ – състезание, в което могат да участват ученически отбори от гимназиалния курс в еврозоната.

Научете повече


Свържете се с нас!

Следете инициативите ни за младите хора! Ако желаете да получавате информация за бъдещи образователни инициативи и инициативи за младите хора на ЕЦБ, абонирайте се за нашите имейли.