Участие на младите хора

Младите хора имат решаваща роля за това каква ще бъде Европа на утрешния ден. Ето защо организираме редица инициативи в различни европейски страни, чиято цел е да Ви помогнем да научите повече за икономиката, дейността на централните банки и задачите на ЕЦБ и да Ви дадем възможност да споделите с нас възгледите и идеите си по теми, които Ви интересуват и вълнуват.

Състезание по писане на код за студенти:
кандидатствайте до 15 октомври

Присъединете се към нашите експерти в областта на ИТ и управлението на риска в ЕЦБ – в продължение на три дни ще разработите табло от най-ново поколение за наблюдение на финансови рискове. Ще работите в екип с нашите експерти и с други студенти и ще търсите оригинални решения в областта на прикриването на данни, машинното обучение, приложните програмни интерфейси (API) и разработването на потребителски интерфейс.
Научете повече за конкурса по писане на код


Ученическа награда „€вро поколение“

Интересувате се от икономика? Искате да научите повече за ЕЦБ и за паричната политика? Включете се в Ученическа награда „€вро поколение“ – състезание, в което могат да участват ученически отбори от гимназиалния курс в еврозоната.

Научете повече


Sendung mit der Maus

На 3 октомври 2019 г. отворихме врати за повече от 230 почитатели на известното немско телевизионно предаване „Die Sendung mit der Maus“. По увлекателен начин децата на възраст от 8 до 12 години разбраха на какво се дължи сигурността на евробанкнотите и научиха повече за Европа и ЕЦБ заедно със специалния ни гост Тобиас Крел.

Снимки на събитието през 2019 г.


Състезание за млади икономисти на Форума на ЕЦБ

Вие сте докторант по икономика или финанси? Искате да представите своята научна работа пред създатели на политики и изтъкнати учени? Тогава разгледайте нашето ежегодно състезание за млади икономисти! Финалистите ще получат покана за Форума на ЕЦБ за централнобанковата дейност в Синтра, Португалия. Победителят ще спечели награда на стойност 10000 евро.

Научете повече за състезанието
Научете повече за Форума на ЕЦБ за централнобанковата дейност


Състезание на ЕЦБ „#EUROat20 QuizClash“

През февруари и март 1,6 милиона участници се включиха в състезанието „#EUROat20 QuizClash“ през приложението QuizClash, подлагайки на изпитание своите познания за еврото и Европейската централна банка. Браво на тези от Вас, които отговориха правилно на всички въпроси – Вие сте истински експерти по темата за еврото! В тегленето на наградите бяха избрани 30 победители – можете да видите техните имена .

Научете повече за състезанието


Победителите в състезанието за Ученическа награда „€вро поколение“ задават своите въпроси на председателя на ЕЦБ Драги

На 8 май (сряда) победителите в ученическото състезание „€вро поколение“, представящи най-добрите отбори, избрани измежду над 5000 кандидати от 10 държави от еврозоната, се срещнаха с председателя на ЕЦБ Марио Драги и му зададоха въпросите си.

Научете повече за събитието


Симулация на заседание на Европейския съвет в ЕЦБ

На 28–29 март 2019 г. близо 200 ученици от цяла Европа участваха в симулация на заседание на Европейския съвет в ЕЦБ. Те влязоха в различни роли – от устни преводачи до държавни ръководители – и проведоха обсъждане по важни европейски въпроси, като например бъдещето на еврозоната.

Снимки от събитието


Конкурс за видеоматериал „Euro Video Challenge“

Какво е усещането да посетиш за първи път ЕЦБ? През 2017 г. поканихме младите европейци да участват в конкурса „Euro Video Challenge“, като заснемат кратък и увлекателен видеоматериал на икономическа тема. Година по-късно поканихме финалистите в ЕЦБ, за да се докоснат пряко до икономическата наука.

Научете повече за конкурса „Euro Video Challenge“

Ако желаете да получавате информация за бъдещи образователни и младежки инициативи на ЕЦБ, абонирайте се за нашите имейли.