Участие на младите хора

Младите хора имат решаваща роля за това каква ще бъде Европа на утрешния ден. Ето защо организираме редица инициативи в различни европейски страни, чиято цел е да Ви помогнем да научите повече за икономиката, дейността на централните банки и задачите на ЕЦБ и да Ви дадем възможност да споделите с нас възгледите и идеите си по теми, които Ви интересуват и вълнуват.

Състезание за млади икономисти на Форума на ЕЦБ

Вие сте докторант по икономика или финанси? Искате ли да представите своята научна работа пред създатели на политики и изтъкнати учени? Вижте нашето ежегодно състезание за млади икономисти!  Финалистите получават покана за участие във Форума на ЕЦБ за централнобанковата дейност в Синтра, Португалия. Крайният победител получава награда в размер на 10 000 евро.

Научете повече за състезанието
Научете повече за Форума на ЕЦБ за централнобанковата дейност


Състезание „#EUROat20 QuizClash“

През февруари и март 1,6 милиона участници се включиха в състезанието „#EUROat20 QuizClash“ през приложението QuizClash, подлагайки на изпитание своите познания за еврото и Европейската централна банка. Браво на тези от Вас, които отговориха правилно на всички въпроси – Вие сте истински експерти по темата за еврото! В тегленето на наградите бяха избрани 30 победители – можете да видите техните имена .

Научете повече за състезанието


Победителите в състезанието за Ученическа награда „€вро поколение“ задават своите въпроси на председателя на ЕЦБ Драги

На 8 май (сряда) победителите в ученическото състезание „€вро поколение“, представящи най-добрите отбори, избрани измежду над 5000 кандидати от 10 държави от еврозоната, се срещнаха с председателя на ЕЦБ Марио Драги и му зададоха въпросите си.

Научете повече за събитието


Симулация на заседание на Европейския съвет в ЕЦБ

На 28–29 март 2019 г. близо 200 ученици от цяла Европа участваха в симулация на заседание на Европейския съвет в ЕЦБ. Те влязоха в различни роли – от устни преводачи до държавни ръководители – и проведоха обсъждане по важни европейски въпроси, като например бъдещето на еврозоната.

Снимки от събитието


Конкурс за видеоматериал „Euro Video Challenge“

Какво е усещането да посетиш за първи път ЕЦБ? През 2017 г. поканихме младите европейци да участват в конкурса „Euro Video Challenge“, като заснемат кратък и увлекателен видеоматериал на икономическа тема. Година по-късно поканихме финалистите в ЕЦБ, за да се докоснат пряко до икономическата наука.

Научете повече за конкурса „Euro Video Challenge“


Sendung mit der Maus

На 3 октомври 2019 г. ще отворим врати за почитателите на известното немско детско предаване „Die Sendung mit der Maus“. Деца на възраст от 8 до 12 години ще научат какво дава сигурност на евробанкнотите и ще се запознаят с голямата карта на паричните единици в Европа в центъра за посетители на ЕЦБ. Специалният ни гост Тобиас Крел ще организира с децата викторина с въпроси за Европа.

Регистрация (на немски език)

Снимки от събитието през 2018 г.
 


Ученическа награда „€вро поколение“

Интересувате се от икономика? Искате да научите повече за ЕЦБ и за паричната политика? Включете се в Ученическа награда „€вро поколение“ – състезание, в което могат да участват ученически отбори от гимназиалния курс в еврозоната.

Научете повече

Ако желаете да получавате информация за бъдещи образователни и младежки инициативи на ЕЦБ, абонирайте се за нашите имейли.