Initiatieven voor jonge mensen

Jongeren spelen een centrale rol bij het vormgeven aan het Europa van morgen. Daarom organiseren we in heel Europa initiatieven die je kunnen helpen om meer te weten te komen over economie, het werk van centrale banken en de taken van de ECB, en je de kans geven je standpunten en ideeën over de onderwerpen die jou interesseren en raken, met ons te delen.

Wedstrijd voor jonge economen op het ECB-forum

Ben jij een promovendus op het gebied van economie of finance? Wil je je onderzoek presenteren voor beleidsmakers en vooraanstaande academici? Dan is onze jaarlijkse wedstrijd voor jonge economen iets voor jou! De finalisten worden uitgenodigd voor het ECB Forum on Central Banking in Sintra in Portugal. De winnaar ontvangt een prijs van € 10.000.

Kom hier meer te weten over de wedstrijd
Lees hier meer over het ECB Forum on Central Banking


#EUROat20 ECB-Quizduel-wedstrijd

In februari en maart namen 1,6 miljoen spelers deel aan de #EUROat20 ECB-Quizduel-wedstrijd. Via de Quizduel-app testten ze hun kennis van de euro en de Europese Centrale Bank. Proficiat aan iedereen die alle vragen juist had: jullie zijn echte eurokenners! Uit de deelnemers die alle vragen goed hebben beantwoord, hebben we 30 geloot.

Naar de wedstrijd


De winnaars van de Generation €uro Students’ Award stellen vragen aan president Draghi

Op 8 mei hebben vertegenwoordigers van de winnende teams van de Generation €uro Students’ Award, geselecteerd uit ruim 5.000 kandidaten en tien landen van het eurogebied, hun vragen voorgelegd aan ECB-president Mario Draghi.

Meer informatie over het evenement


Jongerenbijeenkomst van de Europese Raad in de ECB

Op 28 en 29 maart 2019 namen zowat 200 scholieren en studenten uit heel Europa deel aan een gesimuleerde bijeenkomst van de Europese Raad bij de ECB. Ze namen verschillende rollen aan, van tolk tot staatshoofd, en debatteerden over belangrijke Europese onderwerpen, zoals de toekomst van het eurogebied.

Foto's van het evenement


Euro Video Challenge

Hoe is het om de ECB voor de eerste keer te bezoeken? In 2017 vroegen we in het kader van onze Euro Video Challenge jonge Europeanen een korte onderhoudende video te maken over economie. Een jaar later nodigden we de finalisten uit om naar de ECB te komen om economie aan den lijve te ervaren.

Meer informatie over de Euro Video Challenge


Sendung mit der Maus

Op 3 oktober 2019 openen we onze deuren voor fans van het bekende Duitse kinderprogramma ‘Die Sendung mit der Maus’. Kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar komen te weten wat onze eurobankbiljetten veilig maakt en gaan aan de hand van de grote valutakaart op de vloer van het Bezoekerscentrum van de ECB op ontdekkingsreis door Europa. Onze speciale gast is Tobias Krell, die de kinderen quizvragen over het onderwerp Europa zal stellen.

Aanmelden (in het Duits)
Foto’s van het evenement in 2018


Generation €uro Students’ Award / Generatie €uro Schoolcompetitie

Geïnteresseerd in economie? Wil je meer te weten komen over de ECB en monetair beleid? Schrijf je dan in voor de Generation €uro Students’ Award (Generatie €uro Schoolcompetitie), een wedstrijd waaraan scholierenteams van middelbare scholen in het eurogebied kunnen deelnemen.

Meer informatie

Als je informatie over toekomstige educatieve en jongereninitiatieven van de ECB wil ontvangen, zet dan je naam op onze verzendlijst.