Ungdomars engagemang

Dagens ungdomar spelar en central roll i att forma framtidens Europa. Därför organiserar ECB en rad initiativ i Europa om ekonomi, centralbanksverksamhet och ECB:s ansvarsområden. Du har möjlighet att dela med dig av dina åsikter och idéer om ämnen som intresserar och påverkar dig.

Tävling för unga ekonomer vid ECB Forum

Är du doktorand i ekonomi eller finans? Vill du presentera din forskning för politiska beslutsfattare och toppakademiker? Då kan du läsa mer om vår årliga tävling för unga ekonomer. Finalisterna bjuds in till ECB:s Forum om centralbanksverksamhet i Sintra, Portugal. Den slutgiltiga vinnaren erhåller en prissumma på 10 000 euro.

Ta reda på mer om tävlingen
Läs mer om ECB:s Forum on Central Banking


#EUROat20: ECB:s Quizkampen-tävling

I februari och mars deltog 1,6 miljoner spelare i #EUROat20: ECB:s Quizkampen-tävling på Quizkamp-appen för att testa sina kunskaper om euron och Europeiska centralbanken. Bra gjort till alla som svarat rätt: ni är verkliga euroexperter! 30 vinnare valdes ut i vår prisdragning – du kan se om du är en av dem .

Ta reda på mer om tävlingen


Vinnarna i Generation €uro Students’ Award ställer sina frågor till ordförande Draghi

De vinnande lagen i tävlingen Generation €uro Students’ Award (G€SA), utvalda bland över 5000 sökande från 10 länder i euroområdet, mötte ordförande Mario Draghi och ställde frågor till honom den 8 maj.

Ta reda på mer om evenemanget


Modell av Europeiska rådet på ECB

Den 28 och 29 mars 2019 deltog runt 200 elever från hela Europa i ett fiktivt sammanträde i en modell av Europeiska rådet. Det hölls på ECB. De spelade olika roller, från tolkar till statschefer, och debatterade viktiga europeiska frågor, t.ex. euroområdets framtid.

Foton från evenemanget


Euro Video Challenge

Hur är det att komma till ECB för första gången? I vår tävling Euro Video Challenge bad vi år 2017 unga européer att göra en kort och engagerande video om ekonomi. Ett år senare bjöd vi in finalisterna till ECB för att uppleva ekonomi på nära håll.

Ta reda på mer om Euro Video Challenge


Barnprogrammet ”Die Sendung mit der Maus”

Den 3 oktober 2019 kommer vi att hålla öppet hus för alla fans av det välkända tyska barnprogrammet ”Die Sendung mit der Maus”. Barn i åldrarna 8 till 12 kan komma till vårt besökscentrum för att upptäcka vad som gör eurosedlar säkra och utforska en stor karta över Europas olika valutor.  Vår speciella gäst Tobias Krell kommer dessutom att ställa frågor till barnen om alla möjliga Europarelaterade saker.

Anmäl dig till evenemanget (på tyska)

Foton från evenemanget 2018


Generation €uro Students’ Award

Är du intresserad av ekonomi? Vill du lära dig mer om ECB och penningpolitik? Då kan du anmäla dig till Generation €uro Students’ Award, en lagtävling för gymnasieelever från euroområdet.

Ta reda på mer

Om du vill få information om ECB:s framtida utbildningar eller initiativ för unga kan du anmäla dig till ECB:s utskickslista.