Ungdomars engagemang

Dagens ungdomar spelar en central roll i att forma framtidens Europa. Därför organiserar ECB en rad initiativ i Europa om ekonomi, centralbanksverksamhet och ECB:s ansvarsområden. Du har möjlighet att dela med dig av dina åsikter och idéer om ämnen som intresserar och påverkar dig.

Vinnarna i Generation €uro Students’ Award ställer sina frågor till ordförande Draghi

De vinnande lagen i tävlingen Generation €uro Students’ Award (G€SA), utvalda bland över 5000 sökande från 10 länder i euroområdet, mötte ordförande Mario Draghi och ställde frågor till honom den 8 maj.

Ta reda på mer om evenemanget

Modell av Europeiska rådet på ECB

Den 28 och 29 mars 2019 deltog runt 200 elever från hela Europa i ett fiktivt sammanträde i en modell av Europeiska rådet. Det hölls på ECB. De spelade olika roller, från tolkar till statschefer, och debatterade viktiga europeiska frågor, t.ex. euroområdets framtid.

Foton från evenemanget


#EUROat20: ECB:s Quizkampen-tävling

I februari och mars deltog 1,6 miljoner spelare i #EUROat20: ECB:s Quizkampen-tävling på Quizkamp-appen för att testa sina kunskaper om euron och Europeiska centralbanken. Bra gjort till alla som svarat rätt: ni är verkliga euroexperter! 30 vinnare valdes ut i vår prisdragning – du kan se om du är en av dem .

Ta reda på mer om tävlingen


Euro Video Challenge

Hur är det att komma till ECB för första gången? I vår tävling Euro Video Challenge bad vi år 2017 unga européer att göra en kort och engagerande video om ekonomi. Ett år senare bjöd vi in finalisterna till ECB för att uppleva ekonomi på nära håll.

Mer om Euro Video Challenge


Barnprogrammet ”Die Sendung mit der Maus”

Den 3 oktober 2018 kom 150 fans av det välkända tyska barnprogrammet ”Die Sendung mit der Maus” till ECB. Det var kul för dem att upptäcka ECB och besöket var en del av ett landsomfattande ”öppet hus-evenemang”. Barnen och deras familjer deltog i roliga aktiviteter och lärde sig mycket om ECB, euron och EU.

Foton från evenemanget
Ta reda på mer (på tyska)


Tävling för unga ekonomer vid ECB Forum

Är du doktorand i ekonomi eller finans? Vill du presentera din forskning för politiska beslutsfattare och toppakademiker? Lämna in en ansökan om att delta i vår tävling för unga ekonomer och vinn en resa till ECB:s Forum om centralbanksverksamhet i Sintra, Portugal. Den slutgiltiga vinnaren erhåller en prissumma på 10 000 euro.

Ta reda på mer om tävlingen
Läs mer om ECB:s Forum on Central Banking


Generation €uro Students’ Award

Är du intresserad av ekonomi? Vill du lära dig mer om ECB och penningpolitik? Då kan du anmäla dig till Generation €uro Students’ Award, en lagtävling för gymnasieelever från euroområdet.

Ta reda på mer


Kom i kontakt med ECB!

Håll dig uppdaterad med våra initiativ för unga! Om du vill få information om ECB:s framtida utbildningar eller initiativ för unga kan du anmäla dig till ECB:s utskickslista.