Vključenost mladih

Mladi imate pri oblikovanju prihodnosti Evrope osrednjo vlogo. Zato v ECB organiziramo vrsto pobud po Evropi, s katerimi se lahko naučite več o ekonomiji, centralnem bančništvu in nalogah ECB, obenem pa vam dajo priložnost, da predstavite svoja stališča in zamisli o temah, ki vas zanimajo in pomembno vplivajo na vaše življenje.

Tekmovanje mladih ekonomistov na forumu ECB

Si doktorski študent oz. študentka ekonomije ali financ? Želiš svojo raziskavo predstaviti oblikovalcem ekonomskih politik in vrhunskim akademikom? Potem si oglej naše vsakoletno tekmovanje mladih ekonomistov! Finalisti so povabljeni na forum ECB o centralnem bančništvu v Sintri na Portugalskem. Končni zmagovalec oz. zmagovalka dobi nagrado v višini 10.000 EUR.

Več o tekmovanju
Več o forumu ECB o centralnem bančništvu


Tekmovanje #EUROat20 ECB-QuizClash

V februarju in marcu je 1,6 milijona igralcev preverilo svoje znanje o euru in Evropski centralni banki na tekmovanju #EUROat20 ECB-QuizClash v aplikaciji QuizClash. Čestitke tistim, ki ste pravilno odgovorili na vsa vprašanja: ste pravi poznavalci eura! Z žrebom je bilo izbranih 30 zmagovalcev – lahko vidite, kdo so.

Več o tekmovanju


Zmagovalke in zmagovalci dijaškega tekmovanja Generacija €uro so predsedniku Mariu Draghiju zastavili svoja vprašanja

Člani in članice zmagovalnih ekip dijaškega tekmovanja Generacija €uro, izbrani med več kot 5000 kandidatkami in kandidati iz desetih držav euroobmočja, so se v sredo, 8. maja, srečali s predsednikom ECB Mariom Draghijem in mu zastavili svoja vprašanja.

Več o dogodku


Simulacija Evropskega sveta v ECB

Približno 200 dijakinj in dijakov iz vse Evrope je 28. in 29. marca 2019 v prostorih ECB sodelovalo v simulaciji zasedanja Evropskega sveta. Igrali so različne vloge, od tolmačev do voditeljic držav, in razpravljali o pomembnih evropskih zadevah, kot je na primer prihodnost euroobmočja.

Fotografije z dogodka


Euro Video Challenge

Kakšen je občutek ob prvem obisku ECB? Leta 2017 smo pozvali mlade Evropejce in Evropejke, naj v okviru izziva Euro Video Challenge posnamejo kratek in zanimiv video o ekonomiji. Leto kasneje smo finalistke in finaliste povabili v ECB, da bi se iz prve roke seznanili z našim delom.

Več o izzivu Euro Video Challenge


Sendung mit der Maus

Naša vrata bomo 3. oktobra 2019 odprli ljubiteljem priljubljene nemške otroške oddaje »Die Sendung mit der Maus«. Otroci, stari od 8 do 12 let, bodo spoznavali, kako skrbimo za to, da so eurski bankovci varni, in odkrivali velik zemljevid Evropskih valut na tleh centra ECB za obiskovalce. Naš poseben gost Tobias Krell pa bo spraševal otroke o vsem, kar je povezano z Evropo.

Registriracija (v nemščini)

Fotografije z dogodka leta 2018


Dijaško tekmovanje Generacija €uro

Te zanima ekonomija? Želiš izvedeti več o ECB in denarni politiki? Potem se prijavi na dijaško tekmovanje Generacija €uro. Namenjeno je ekipam dijakinj in dijakov, ki obiskujejo katero od srednjih šol v euroobmočju.

Več

Če želiš prejemati informacije o prihodnjih izobraževalnih pobudah ECB in dejavnostih za mlade, se vpiši na naš e-poštni seznam.