Възможности за търсене
Home Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Eврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране

Акредитация на производителите на банкноти

Поддържане на най-висок стандарт за качество на евробанкнотите

ЕЦБ има задължението да гарантира сигурността на еврото като платежно средство, като прилага най-високи стандарти за опазване на околната среда, здраве и безопасност, сигурност и качество през всички етапи на научноизследователската и развойна дейност, проектирането, производството и доставката на евробанкноти.

Поради това евробанкнотите трябва да се произвеждат в съответствие със специални отраслови стандарти, в това число ISO 9001, ISO 14001 и OHSAS 18001, и да изпълняват строги изисквания за сигурност.

Производителите на евробанкноти трябва да бъдат акредитирани

Производството на евроматериали и защитени евроматериали подлежи и на процес на акредитация от ЕЦБ, условията на който са установени в Решение ЕЦБ/2013/54.

Само акредитирани производители могат да участват в процедури за възлагане на обществени поръчки и да сключват договори за свързана с евроматериали дейност или свързана с еврото защитена дейност.

Области на дейност на акредитираните производители

 • Отпечатване на банкноти
 • Производство на хартия за банкноти
 • Производство на печатни мастила
 • Производство на холограмни фолиа
 • Производство на осигурителни нишки за банкноти
 • Допълнителна информация за провежданите от ЕЦБ процедури за акредитация

  За допълнителна информация изтеглете Въпроси и отговори относно процедурите за акредитация.

  Ако обмисляте да преминете процедура за акредитация

  Изпратете имейл с кратко описание на английски език на продуктите, които произвеждате (до 2 страници формат А4), до QEHS.accreditation@ecb.europa.eu. Обикновено отговаряме в рамките на един месец.

  За да се гарантира сигурността на комуникациите, използваме PGP криптиране. Моля изтеглете PGP ключ за QEHS.accreditation, който да използвате при предаване на чувствителна информация.

  Други възможности за сътрудничество с ЕЦБ

  Ако искате да предложите нови защитни елементи или технологии за производство или обработване на банкноти, вижте Научноизследователска и развойна дейност в областта на банкнотите.

ЕЦБ може да акредитира производители в следните области:

Всички страници в този раздел