European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Toelating van bankbiljettenproducenten

Eurobankbiljetten moeten aan de hoogste normen voldoen

De ECB heeft als taak de integriteit van de euro als betaalmiddel te waarborgen. Hiervoor moeten in de onderzoeks- en ontwikkelingsfase, maar ook bij het ontwerp, de productie en de levering van eurobankbiljetten de hoogste normen in acht worden genomen op het gebied van milieu, arbeidsomstandigheden (gezondheid en veiligheid), beveiliging, ethiek en kwaliteit.

Daarom moeten de eurobankbiljetten worden geproduceerd volgens bepaalde industriële standaarden, waaronder ISO 9001, ISO 14001 en ISO 45001. Daarnaast moeten ze aan strenge beveiligingseisen voldoen.

Verplichte toelatingsprocedure voor producenten van (componenten van) eurobankbiljetten

Voor het produceren van eurobankbiljetten en de (beveiligde) componenten daarvan (ook wel euro-items en beveiligde euro-items genoemd) moet een toelatingsprocedure worden doorlopen (accreditatie). Alleen toegelaten producenten mogen aan aanbestedingen deelnemen en overeenkomsten aangaan voor de productie van euro-items en beveiligde euro-items.

De voorwaarden van deze procedure zijn vastgelegd in Besluit ECB/2020/24, dat vanaf 18 mei 2021 van kracht is.

Werkgebieden van toegelaten producenten

  • Drukken bankbiljetten
  • Papierproductie bankbiljetten
  • Productie drukinkt
  • Productie holografische folie
  • Productie veiligheidsdraad voor bankbiljetten
  • Productie andere beveiligde items

Meer informatie over de toelatingsprocedures van de ECB

Download voor meer informatie de vragen en antwoorden (Q&A) over de toelatingsprocedures.

Overweegt u deelname aan de toelatingsprocedure?

Stuur een e-mail met een korte beschrijving in het Engels van de producten die u fabriceert (maximaal twee pagina's A4) naar QEHS.accreditation@ecb.europa.eu. U ontvangt doorgaans binnen een maand antwoord.

Ten behoeve van veilige communicatie maken we gebruik van PGP-versleuteling. Download en gebruik de PGP-sleutel QEHS.accreditation als u vertrouwelijke informatie wilt verzenden.

Andere mogelijkheden tot samenwerking met de ECB

Als u nieuwe echtheidskenmerken wilt voorstellen, of nieuwe technologieën voor het produceren of verwerken van bankbiljetten, bezoek dan onze website: Onderzoek en ontwikkeling op het gebied van bankbiljetten.

Alle pagina's in dit deel