Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Accreditatie bankbiljettenproducent

Eurobankbiljetten moeten aan de hoogste normen voldoen

De ECB heeft als taak de integriteit van de euro als betaalmiddel te waarborgen. Hiervoor past de ECB de hoogste normen toe op het gebied van milieu, veiligheid en gezondheid, beveiliging en kwaliteit. Deze gelden tijdens het gehele proces, dat wil zeggen van de onderzoeks- en ontwikkelingsfase tot en met het ontwerp, de productie en de levering van eurobankbiljetten.

Daarom moeten de eurobankbiljetten worden geproduceerd volgens bepaalde industriële standaarden, waaronder ISO 9001, ISO 14001 en OHSAS 18001. Daarnaast moeten ze aan strenge beveiligingseisen voldoen.

Verplichte accreditatie voor producenten van euro-items

De ECB kent een accreditatieprociedure voor de productie van euro-items en van beveiligde euro-items. De voorwaarden hiervan zijn vastgelegd in Besluit ECB/2013/54.

Alleen geaccrediteerde producenten mogen aan aanbestedingen deelnemen en overeenkomsten aangaan voor euro-itemactiviteiten en beveiligde euroactiviteiten.

Werkgebieden van geaccrediteerde producenten

 • Drukken van bankbiljetten
 • Papierproductie voor bankbiljetten
 • Productie van drukinkt
 • Productie van holografische folie
 • Productie van veiligheidsdraad voor bankbiljetten
 • Meer informatie over de accreditatieprocedures van de ECB

  Download voor meer informatie de vragen en antwoorden (Q&A ) over de accreditatieprocedures.

  Overweegt u accreditatie?

  Stuur een e-mail met een korte beschrijving in het Engels van de producten die u fabriceert (maximaal twee A4-pagina's) naar QEHS.accreditation@ecb.europa.eu. U ontvangt doorgaans binnen een maand antwoord.

  Met het oog op veilige communicatie maken we gebruik van PGP-encryptie. Download en gebruik de PGP key of QEHS.accreditation voor het verzenden van gevoelige informatie.

  Andere mogelijkheden tot samenwerking met de ECB

  Als u nieuwe echtheidskenmerken wilt voorstellen, of nieuwe technologieën voor het produceren of verwerken van bankbiljetten, ga dan naar: Onderzoek en ontwikkeling op het gebied van bankbiljetten.

De ECB kan producenten accreditatie verlenen op de volgende terreinen:

Alle pagina's in dit deel