Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Bankjegygyártók akkreditációja

Az eurobankjegyeknek a legszigorúbb normáknak kell megfelelniük

Az EKB az eurobankjegyek kutatása-fejlesztése, tervezése, gyártása és szállítása során a legszigorúbb környezetvédelmi, munkavédelmi, biztonsági és minőségi normák érvényesítésével köteles gondoskodni az euro mint fizetőeszköz sértetlenségének védelméről.

Az eurobankjegyeket ennek megfelelően meghatározott iparági szabványok – többek között az ISO 9001, az ISO 14001 és az OHSAS 18001 szabvány – szerint kell előállítani, és szigorú biztonsági követelményeknek kell megfelelniük.

Az euro-alkotóelemek gyártóinak akkreditációval kell rendelkezniük

Az euro alkotóelemeinek, valamint az euro biztonságos kezelést igénylő alkotóelemeinek előállítása az EKB akkreditációs eljárásához kötött, amelynek feltételeit az EKB/2013/54 határozat írja elő.

Kizárólag akkreditált gyártók vehetnek részt a fenti alkotóelemekkel kapcsolatos tevékenység közbeszerzési eljárásaiban, és csak ők köthetnek ilyen tárgyú szerződést.

Az akkreditált gyártók tevékenységi körei

Az EKB a következő területekre adhat akkreditációt a gyártók számára:

  • Bankjegy nyomtatása
  • Bankjegypapír gyártása
  • Nyomdafesték gyártása
  • Hologramfólia gyártása
  • Biztonsági szál gyártása

Bővebb információk az EKB akkreditációs eljárásáról

Ha bővebb információhoz szeretne jutni, töltse le a Kérdések és válaszok az akkreditációs eljárásról című dokumentumot.

Akkreditáció igénylése

Küldje el e-mailben a vállalat termékeinek rövid (legfeljebb két A4-es oldal terjedelmű), angol nyelvű ismertetőjét a QEHS.accreditation@ecb.europa.eu címre. Válaszunk általában egy hónapon belül várható.

A biztonságos kommunikációhoz bankunk PGP-titkosítást használ. Szenzitív adatok továbbítása esetén szíveskedjék a QEHS.accreditation PGP-kulcsot letölteni és alkalmazni.

További együttműködési lehetőségek az EKB-val

Amennyiben új biztonsági elemre, bankjegy-előállítási vagy -feldolgozási technológiára tenne javaslatot, látogasson el Bankjegyekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztés című weboldalunkra.

Ebben a szekcióban található oldalak