Menu

Bankjegygyártók akkreditációja

Az eurobankjegyeknek a legszigorúbb normáknak kell megfelelniük

Az EKB az eurobankjegyek kutatása-fejlesztése, tervezése, gyártása és szállítása során a legszigorúbb környezetvédelmi, munkavédelmi, biztonsági és minőségi normák érvényesítésével köteles gondoskodni az euro mint fizetőeszköz sértetlenségének védelméről.

Ennek megfelelően az eurobankjegyeket meghatározott iparági szabványok – többek között az ISO 9001, az ISO 14001 és az OHSAS 18001 vagy az ISO 45001 szabvány – szerint kell előállítani, és szigorú biztonsági követelményeknek kell megfelelniük.

Az euro-alkotóelemek gyártóinak akkreditációval kell rendelkezniük

Az euro alkotóelemeinek, valamint az euro biztonságos kezelést igénylő alkotóelemeinek előállítása az EKB akkreditációs eljárásához kötött. Kizárólag akkreditált gyártók vehetnek részt az ilyen alkotóelemekkel kapcsolatos tevékenység közbeszerzési eljárásaiban, és csak ők köthetnek ilyen tárgyú szerződést.

A fent nevezett eljárás feltételeit a 2021. május 17-ig hatályos EKB/2013/54 határozat írja elő. 2021. május 18-tól az EKB/2020/24 határozattal módosított akkreditációs eljárás alkalmazandó. Mindkét határozat hozzáférhető; azonban a kettő között 12 hónapos átmeneti időszak lép életbe, amely 2020. május 16-án kezdődik, és 2021. május 17-én ér véget.

Az akkreditációs eljárás egyértelműségének, következetességének és alkalmazhatóságának tökéletesítése mellett az EKB/2020/24 határozat ötödikként az etikus üzleti magatartással egészíti ki az akkreditált gyártókra vonatkozó biztonsági, minőségi, környezetvédelmi és munkavédelmi fő követelményeket.

Az akkreditált gyártók tevékenységi körei

Az EKB a következő területekre adhat akkreditációt a gyártók számára:

  • Bankjegy nyomtatása
  • Bankjegypapír gyártása
  • Nyomdafesték gyártása
  • Hologramfólia gyártása
  • Biztonsági szál gyártása
  • Egyéb biztonságos kezelést igénylő alkotóelemek gyártása

Bővebb információk az EKB akkreditációs eljárásáról

Ha bővebb információhoz szeretne jutni, töltse le az aktuális EKB/2013/54 akkreditációs határozathoz tartozó, Kérdések és válaszok az akkreditációs eljárásról című dokumentumot.

Akkreditáció igénylése

Küldje el e-mailben a vállalat termékeinek rövid (legfeljebb két A4-es oldal terjedelmű), angol nyelvű ismertetőjét a QEHS.accreditation@ecb.europa.eu címre. Válaszunk általában egy hónapon belül várható.

Bankunk PGP-titkosítást használ a biztonságos kommunikációhoz. Szenzitív adatok továbbítása esetén szíveskedjék a QEHS.accreditation PGP-kulcsot letölteni és alkalmazni.

További együttműködési lehetőségek az EKB-val

Amennyiben új biztonsági elemre, bankjegy-előállítási vagy -feldolgozási technológiára tenne javaslatot, kérjük, látogasson el Bankjegyekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztés című weboldalunkra.