Opțiuni de căutare
Home Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Acreditarea producătorilor de bancnote

Menținerea bancnotelor euro la cele mai înalte standarde

BCE are datoria de a asigura integritatea euro ca mijloc de plată prin aplicarea celor mai înalte standarde de mediu, de sănătate și siguranță și de securitate și calitate pe parcursul etapelor de cercetare și dezvoltare, concepere, producere și furnizare a bancnotelor euro.

Prin urmare, bancnotele euro trebuie produse în conformitate cu standarde industriale specifice, inclusiv ISO 9001, ISO 14001 și OHSAS 18001, și trebuie să îndeplinească cerințe de securitate stricte.

Producătorii elementelor specifice euro trebuie să fie acreditați

Producerea elementelor specifice euro și a elementelor de securitate specifice euro face, de asemenea, obiectul unui proces de acreditare de către BCE, ale cărui condiții sunt prevăzute în Decizia BCE/2013/54.

Numai producătorii acreditați pot participa la proceduri de achiziții publice și pot încheia contracte pentru activități privind elementele specifice euro sau activități privind securitatea euro.

Domeniile de activitate ale producătorilor acreditați

 • tipărirea bancnotelor;
 • fabricarea hârtiei pentru bancnote;
 • fabricarea cernelurilor tipografice;
 • fabricarea foliilor holografice;
 • fabricarea firelor de siguranță pentru bancnote.
 • Informații suplimentare privind procedurile de acreditare ale BCE

  Pentru mai multe informații, descărcați documentul cu răspunsurile la întrebările frecvente privind procedurile de acreditare.

  Solicitarea acreditării

  Trimiteți un e-mail conținând o descriere succintă, în limba engleză, a produselor pe care le fabricați (maximum două pagini în format A4) la adresa QEHS.accreditation@ecb.europa.eu. În mod normal, răspundem în decurs de o lună.

  Pentru securizarea comunicării, utilizăm criptare cu PGP. Vă rugăm să descărcați cheia PGP destinată procesului de acreditare (PGP key of QEHS.accreditation) în vederea utilizării pentru transmiterea de informații sensibile.

  Alte posibilități de cooperare cu BCE

  Dacă doriți să propuneți noi elemente de siguranță sau tehnologii de producere sau de procesare a bancnotelor, verificați pagina Cercetare și dezvoltare în domeniul bancnotelor.

BCE poate acorda acreditări producătorilor din următoarele domenii:

Toate paginile din această secțiune