Menu

Godkendelse af seddelproducenter

Eurosedlerne skal opfylde de højeste standarder

ECB er forpligtet til at sikre euroens integritet som betalingsmiddel og skal i den forbindelse leve op til både de højeste miljømæssige standarder og de højeste sundheds-, sikkerheds- og kvalitetsstandarder. Disse standarder skal til enhver tid opfyldes i forbindelse med forskning og udvikling samt udformning, produktion og levering af eurosedler.

Produktionen af eurosedler skal derfor leve op til konkrete industrielle standarder, herunder ISO 9001, ISO 14001 og OHSAS 18001 eller ISO 45001, og leve op til strenge sikkerhedskrav.

Producenter af euromateriale skal godkendes

Produktionen af euromateriale og fortroligt euromateriale skal også gennemgå ECB's godkendelsesprocedure. Kun godkendte producenter kan deltage i offentlige udbud og indgå kontrakter om euromaterialevirksomhed eller fortrolig euromaterialevirksomhed.

Betingelserne, som ligger til grund for denne procedure, fremgår af afgørelse ECB/2013/54, der gælder indtil 17. maj 2021. Fra og med 18. maj 2021 gælder den reviderede godkendelsesprocedure i afgørelse ECB/2020/24. Begge afgørelser er tilgængelige. Der bliver dog en overgangsperiode mellem dem på 12 måneder, som begyndte 16. maj 2020 og slutter 17. maj 2021.

Ud over at forbedre klarheden, konsistensen og anvendeligheden af godkendelsesproceduren tilføjer afgørelse ECB/2020/24 etisk forretningsadfærd som et femte hovedkrav til de godkendte producenter ud over kravene om sikkerhed, kvalitet, miljø og sundhed og sikkerhed.

Områder, hvor producenter godkendes

ECB kan godkende producenter inden for følgende områder:
 • Trykning af pengesedler
 • Fremstilling af papir til pengesedler
 • Fremstilling af trykfarve
 • Fremstilling af foliehologrammer
 • Fremstilling af sikkerhedstråd til pengesedler
 • Fremstilling af andet fortroligt euromateriale.
 • Yderligere information om ECB's godkendelsesprocedurer

  Yderligere information findes i Svar på hyppigt stillede spørgsmål om godkendelsesprocedurerne i forbindelse med den nuværende godkendelse (afgørelse ECB/2013/54), som kan downloades.

  Interesseret i at opnå godkendelse?

  Interesserede kan sende en e-mail på engelsk med en kort beskrivelse af de produkter, de fremstiller (maks. to A4-sider), til QEHS.accreditation@ecb.europa.eu. Vi svarer normalt inden for en måned.

  Vi anvender PGP-kryptering for at sikre en sikker kommunikation. Download og anvend PGP key of QEHS.accreditation til at sende følsom information.

  Andre samarbejdsmuligheder med ECB

  Hvis du har forslag til nye sikkerhedselementer, produktion af eurosedler eller fremstillingsteknologi, bedes du læse afsnittet Eurosedler – Forskning og udvikling.