Menu

Akreditacija izdelovalcev bankovcev

Ohranjanje bankovcev eura na najvišji kakovostni ravni

ECB je dolžna skrbeti za varnost in zanesljivost eura kot plačilnega sredstva, zato morajo bankovci v celotnem procesu raziskav in razvoja, oblikovanja, izdelave in dobave izpolnjevati najvišje okoljske, zdravstvene, varnostne in kakovostne standarde.

Bankovci eura morajo biti izdelani v skladu s specifičnimi panožnimi standardi (ISO 9001, ISO 14001 in OHSAS 18001 ali ISO 45001) ter izpolnjevati stroge varnostne zahteve.

Izdelovalci elementov eura morajo biti akreditirani

Za izdelavo elementov eura in zaščitenih elementov eura je potrebna tudi akreditacija ECB. Samo akreditirani izdelovalci lahko sodelujejo v javnih naročilih in sklepajo pogodbe za dejavnosti elementov eura in zaščitenih elementov eura.

Pogoji za akreditacijo so določeni v Sklepu ECB/2013/54, ki velja do 17. maja 2021. Od 18. maja 2021 se bo uporabljal spremenjeni postopek akreditacije, ki je opredeljen v Sklepu ECB/2020/24. Na voljo sta oba sklepa, med njima pa bo 12-mesečno prehodno obdobje, ki se je začelo 16. maja 2020 in bo trajalo do 17. maja 2021.

Z novim Sklepom ECB/2020/24 se izboljšuje jasnost in enotnost postopka akreditiranja ter natančneje določa področje njegove uporabe. Poleg tega sklep uvaja etično poslovanje kot peto glavno zahtevo za akreditirane izdelovalce poleg kakovosti, varstva okolja ter zdravja in varnosti.

Področja akreditiranih izdelovalcev

ECB lahko akreditira izdelovalce na naslednjih področjih:

  • tiskanje bankovcev
  • izdelava papirja za bankovce
  • izdelava tiskarskih barv
  • izdelava hologramske folije
  • izdelava varnostne niti za bankovce
  • izdelava drugih zaščitenih elementov

Dodatne informacije o postopkih akreditiranja ECB

Za dodatne informacije preverite vprašanja in odgovore o postopkih akreditiranja na podlagi sedanjega Sklepa ECB/2013/54.

Če razmišljate o akreditaciji

Po e-pošti pošljite kratek opis (v angleščini) vaših izdelkov (največ dve strani A4) na naslov QEHS.accreditation@ecb.europa.eu. Navadno odgovorimo v roku enega meseca.

Za varnost komunikacije uporabljamo šifriranje PGP. Za pošiljanje občutljivih informacij zato prenesite PGP-ključ za akreditacijo QEHS.

Druge možnosti sodelovanja z ECB

Če želite predlagati nov zaščitni element, tehnologijo izdelave ali obdelave bankovcev, preverite spletno stran Razvoj in raziskave bankovcev.