Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Inițiativa ECB Youth Dialogue

Suntem conștienți de faptul că deciziile pe care le adoptăm vă pot influența viața de zi cu zi, de aceea dorim să ne asigurăm că aveți posibilitatea nu doar de a afla informații despre noi și despre activitatea noastră, ci și de a dialoga cu noi în mod direct.

Scopul inițiativei ECB Youth Dialogue este chiar acesta. Organizăm evenimente în întreaga Europă, inclusiv online, care vă permit să intrați în contact direct cu factori de decizie din cadrul BCE pentru a adresa întrebări și a ne împărtăși opiniile voastre.

Inițiativa ECB Youth Dialogue online cu Luis de Guindos, decembrie 2020

Circa 200 de studenți din cadrul Universității din Köln i-au adresat vicepreședintelui de Guindos întrebări privind răspunsul BCE la criza cauzată de coronavirus, perspectivele economice ale zonei euro, schimbările climatice și activitatea băncilor centrale. Evenimentul online, care a avut loc la 16 decembrie, a fost organizat în colaborare cu Universitatea din Köln.

Iată câteva fragmente din discuția privind...

... redresarea în urma pandemiei de coronavirus

Suntem martorii unei crize fără precedent din perspectiva originii șocului și a rapidității cu care pandemia a cauzat diminuarea PIB în toate țările de pe glob. Măsurile noastre au ajutat la reducerea impactului crizei, însă vor fi necesari circa doi ani pentru ca nivelul PIB să revină la nivelurile anterioare.

... măsurile economice implementate în timpul pandemiei

Trebuie să găsim un echilibru între evitarea apariției unor societăți „zombie” și sprijinirea așa-numitelor „frumoase din pădurea adormită”, societăți viabile, care au însă de suferit de pe urma pandemiei.

... schimbările climatice și BCE

Schimbările climatice reprezintă o componentă a activității oricărei bănci centrale, deoarece afectează stabilitatea financiară, perspectivele economice, inflația și creșterea.

... evaluarea strategiei BCE

Politica monetară nu înseamnă revoluție, ci evoluție. Definiția dată de BCE stabilității prețurilor poate fi modificată, însă consider că instrumentele pe care le vom utiliza pentru o asigura prezintă o importanță mult mai mare.

... finalizarea uniunii bancare

Cred că finalizarea uniunii bancare ar putea constitui elementul esențial care să permită soluționarea la nivel european a anumitor probleme, precum profitabilitatea scăzută a băncilor europene.

Evenimente anterioare

Adresează întrebări președintei Christine Lagarde la Evenimentul tineretului european, mai 2020

Tinerii europeni i-au adresat președintei Christine Lagarde, în cadrul unui dialog online cu tineretul, întrebări legate de răspunsul BCE la situația de urgență generată de pandemia de coronavirus. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Parlamentul European ca parte a Evenimentului tineretului european și a avut loc la 27 mai 2020.

Participanții au trimis, de asemenea, întrebări cu privire la preocupările lor legate de cariere, viitorul Europei, digitalizare și schimbările climatice. Iată elementele principale ale discuției!

Opiniile președintei Christine Lagarde despre...

... impactul economic al pandemiei de coronavirus

Virusurile nu cunosc granițe, așadar toți suntem afectați. Cu toate acestea, consecințele vor fi în continuare diferite, în funcție de factori precum situația unei țări înainte de pandemie și natura economiei sale. Este datoria noastră, a tuturor, să ne asigurăm că vom depăși această situație într-un mod cât mai echilibrat cu putință.

... țările care își majorează datoria

Ceea ce contează cu adevărat este destinația investițiilor noastre. Ar trebui să transformăm economiile noastre și să le facem mai eficiente, mai productive și mai receptive la nevoile cetățenilor. De asemenea, ar trebui să încurajăm utilizarea datoriilor pentru a investi în combaterea schimbărilor climatice și a stimula creșterea durabilă.

... colaborarea între instituțiile europene

Factorii de decizie la nivelul UE au menținut un contact constant pe parcursul acestei situații de criză pentru a compara cele mai bune practici și a oferi un răspuns coordonat la pandemie. Trebuie să răspundem în mod colectiv. Adoptând măsurile adecvate, avem șansa de a depăși această situație împreună.

... schimbările climatice

Trebuie să găsim soluții pentru schimbările climatice în mod colectiv, iar aceasta nu se poate realiza în izolare. BCE face parte din Rețeaua pentru ecologizarea sistemului financiar (Network for Greening the Financial System – NGFS), care reunește aproape 50 de bănci centrale naționale și autorități de supraveghere pentru a analiza răspunsurile posibile la provocarea incredibilă pe care o reprezintă schimbările climatice.

... viitorul tinerilor

Tinerii europeni trebuie să se pregătească pentru schimbare. Cu toții ne vom forma pe parcurs, vom dobândi noi seturi de competențe și vom utiliza noi instrumente. Ne vom transforma și trebuie să fim pregătiți în acest sens.

Urmărește evenimentul integral

Galerie foto
Câștigătorii concursului pentru elevi „Generația €uro” adresează întrebări fostului președinte, Mario Draghi, Frankfurt, mai 2019

Peste 5 000 de elevi din 10 țări din zona euro au participat la cea de-a opta ediție a concursului pentru elevi „Generația €uro”un concurs în care echipe de elevi de la școli din zona euro răspund provocării de a sugera soluții pentru chestiuni de politică monetară europeană. BCE a invitat echipele câștigătoare la Frankfurt, la data de 8 mai 2019, pentru a le oferi posibilitatea de a-și perfecționa cunoștințele despre activitățile specifice băncilor centrale și de a se întâlni cu fostul președinte, Mario Draghi, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Iată câteva dintre răspunsurile lui Mario Draghi la întrebările elevilor!

Ce a spus despre...

... modul în care tinerii pot trasa viitorul Europei

Europa funcționează dacă lucrăm împreună, iar pentru aceasta avem nevoie de voi. Vrem să auzim ce aveți de spus. Avem nevoie să vă implicați în dezbateri și să vă exprimați convingerile. O modalitate o reprezintă participarea la alegerile europene. Prin votul vostru puteți trasa viitorul Europei.

... comunicarea băncilor centrale cu publicul

În zilele noastre, băncile centrale se străduiesc în mod constant să dea dovadă de transparență și să își explice activitatea publicului larg. Asigurăm un flux continuu de informații prin intermediul conferințelor de presă, al declarațiilor de presă, al discursurilor și al dialogurilor cu tineretul.

... finalizarea uniunii economice și monetare

Uniunea noastră monetară nu este încă nici optimă, nici completă. Utilizarea în comun a unei monede unice necesită o integrare mai profundă în Uniunea Europeană.

... monedele criptografice

Monedele criptografice nu sunt monede, ci active cu un grad de risc foarte ridicat. Un euro astăzi va fi un euro și mâine. În spatele euro se află BCE, dar în spatele monedelor criptografice cine se află?

... sprijinul pentru euro

Euro se bucură de sprijinul a 75% dintre cetățenii zonei euro, procent care reprezintă un nivel maxim istoric. Potrivit unor cercetări publicate de Banque de France însă, cetățenii sunt convinși că euro a fost mai benefic pentru alte țări decât pentru propria țară. Acest lucru se datorează, probabil, crizei fără precedent pe care am traversat-o. Pe măsură ce amintirea crizei se va estompa, sperăm că se va risipi și această temere.

... aspectele care l-au marcat cel mai mult în timpul mandatului de președinte al BCE

În anul 2012, mulți considerau că sosise sfârșitul euro. Apoi a avut loc reuniunea Consiliului European care a creat uniunea bancară. Piețele erau atât de descurajate în acel moment, încât i-au subestimat importanța. Dar a fost o schimbare majoră, care a dat rezultate importante, acea reuniune a Consiliului European demonstrând angajamentul politic al liderilor noștri față de euro.

Urmărește schimbul de întrebări și răspunsuri între președintele Draghi și echipele câștigătoare ale concursului pentru elevi „Generația €uro” accesând linkurile de mai jos.

Urmărește ceremonia de acordare a premiilor concursului pentru elevi „Generația €uro” Aruncă o privire pe fotografiile de la eveniment
Inițiativa ECB Youth Dialogue cu Benoît Cœuré, Milano, Italia, martie 2019

BCE a organizat cea de-a șasea ediție a inițiativei ECB Youth Dialogue în parteneriat cu Bocconi University și Debating Europe, o platformă online care oferă tinerilor posibilitatea de a discuta chestiuni de actualitate cu lideri europeni. La data de 13 martie 2019, dl Benoît Cœuré, membru al Comitetului executiv al BCE, s-a întâlnit cu studenți pentru a discuta despre dificultățile cu care se confruntă tinerii europeni în ziua de astăzi. Înainte de desfășurarea evenimentului, v-am invitat să ne trimiteți întrebări pentru dl Benoît Cœuré fie pe Twitter, fie lăsând un comentariu pe platforma Debating Europe. Am inclus o parte dintre aceste întrebări în cadrul dezbaterii în direct.

Iată câteva fragmente din discuție!

... referitor la importanța educației

Trebuie să redirecționăm fonduri publice către educație în Europa. Tinerii studenți ar trebui să beneficieze de educația de care au nevoie pentru a concura cu succes pe piața forței de muncă digitală mondială.

... referitor la inovare și digitalizare

Trebuie să consolidăm capacitatea de inovare a Europei. Investițiile publice și cele private ar trebui să sprijine digitalizarea în industriile de vârf, iar uniunea piețelor de capital poate juca un rol esențial în alocarea capitalului către domeniile care au cea mai mare nevoie de acesta.

... referitor la rolul tinerilor europeni

Voi sunteți cei care vor jalona cursul istoriei care va decide destinul Europei.

... referitor la economia Italiei

Situația economică a Italiei nu reprezintă o amenințare la adresa zonei euro. Principala dificultate pentru Italia se referă la creșterea productivității pe termen mai lung.

... referitor la egalitatea de gen

Disparitatea de gen limitează creșterea economică. Dacă mai multe femei ar lucra și ar primi o remunerație egală, nivelul de trai ar crește în Europa.

... referitor la numerar în era digitală

Numerarul reprezintă o parte esențială a încrederii în monedă. Mijloacele de plată trebuie să fie determinate de cererea socială. Analizăm monedele digitale, dar încă observăm o cerere puternică de numerar în zona euro.

Urmărește schimbul de întrebări și răspunsuri cu privire la aceste teme, precum și la altele, între Benoît Cœuré și studenți de la Bocconi University.

Inițiativa ECB Youth Dialogue cu Mario Draghi: #AskDraghi, ianuarie 2018

Cea de-a treia ediție a inițiativei ECB Youth Dialogue a fost organizată în parteneriat cu Debating Europe, o platformă online care oferă tinerilor posibilitatea de a discuta chestiuni de actualitate cu lideri europeni.

În perioada 17-23 ianuarie 2018, v-am invitat să trimiteți întrebări destinate președintelui Draghi, pe Twitter sau pe Facebook, cu privire la una dintre următoarele teme:

  • redresarea economică în Europa și șomajul în rândul tinerilor;
  • monedele criptografice și lanțul de blocuri (tehnologia blockchain);
  • posibilitatea unei noi crize economice mondiale.

Vezi răspunsurile pe care le-a dat președintele Draghi la unele dintre întrebările primite și urmărește dezbaterea pe canalele noastre de comunicare socială!

Când se va redresa Europa complet din recesiune?

Redresarea economică în Europa și șomajul în rândul tinerilor

Economia europeană se află într-o continuă expansiune de mai mulți ani, iar ocuparea forței de muncă atinge niveluri fără precedent, dar situația trebuie îmbunătățită în continuare și trebuie să ne asigurăm că toată lumea beneficiază de pe urma acesteia.

Imaginați-vă că inteligența artificială și roboții cauzează un șomaj masiv (în rândul tinerilor). Cum va reacționa BCE?

Ismail, Italia Jan, Belgia

Lanțul de blocuri (tehnologia blockchain) și monedele criptografice

Tehnologia blockchain este una inovatoare, care ar putea contribui la îmbunătățirea eficienței. Evaluăm dacă ar putea fi utilizată în serviciile noastre în viitor. Cu privire la Bitcoin și încrederea pe care i-o puteți acorda, președintele Draghi recomandă prudență, întrucât aceasta nu este susținută de nicio bancă centrală sau autoritate guvernamentală, adăugând că nu îi revine BCE misiunea de a o reglementa.

Cum putem exploata tehnologia blockchain pentru a sprijini economia?

Victoria, Franța

Dacă ați fi un tânăr student, ca mine, ați cumpăra monede Bitcoin și le-ați păstra ca măsură de siguranță?

Italo, Italia

Criza economică mondială

Ultima criză a fost severă, dar ce a fost mai rău a trecut. Țările europene au intrat în criză cu deficiențe majore și nu au fost capabile să reacționeze în mod corespunzător. În prezent, au fost înregistrate progrese semnificative în multe domenii și suntem astfel mai bine pregătiți pentru viitor.

Credeți că UE și BCE vor putea reforma îndeajuns pentru a face față unei alte crize economice de proporții înainte ca aceasta să se producă?

Christiaan, Țările de Jos

Mai mult

Vrei să afli mai multe informații despre temele acestei ediții a inițiativei ECB Youth Dialogue? Consultă paginile indicate în continuare.

Posibilitatea unei noi crize economice mondiale
Monedele criptografice și lanțul de blocuri (tehnologia blockchain)
Redresarea economică în Europa și șomajul în rândul tinerilor
Inițiativa ECB Youth Dialogue cu Mario Draghi, Dublin, Irlanda, septembrie 2017

Președintele Mario Draghi s-a întâlnit cu tineri europeni vineri, 22 septembrie 2017, la Trinity College Dublin.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu banca centrală a Irlandei și Trinity College Dublin.

Va deține lanțul de blocuri (tehnologia blockchain) un rol în viitor? Reprezintă potențialul apariției unor bule imobiliare o preocupare crescândă pentru Consiliul guvernatorilor? În ce măsură sunt considerate semnalele privind orientarea viitoare a ratelor dobânzilor reprezentative (forward guidance) și comunicarea clară o componentă principală a băncilor centrale moderne?

Urmărește schimbul de întrebări și răspunsuri cu privire la aceste teme, precum și la altele, între președintele Draghi și studenți în economie de la Trinity College Dublin.

Inițiativa ECB Youth Dialogue cu Mario Draghi, Lisabona, Portugalia, iunie 2017

Președintele Mario Draghi a găzduit prima ediție a inițiativei ECB Youth Dialogue la Lisabona, eveniment organizat în parteneriat cu Banco de Portugal și Instituto Superior de Economia e Gestão (ISEG).

Urmărește discuția despre semnificația inovării și a productivității pentru tineri.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Mai mult pe aceeași temă

Inițiative ECB Youth Dialogue pe teme legate de supravegherea bancară

BCE găzduiește evenimente specifice destinate intrării în legătură cu tineretul pe teme legate de supravegherea bancară. Mai multe detalii sunt publicate pe website-ul nostru privind supravegherea bancară.

Inițiative ECB Youth Dialogue pe teme legate de supravegherea bancară

Toate paginile din această secțiune