ECB:s besökscentrum

Varför är det viktigt att priserna förblir stabila och vad innebär det för din köpkraft? Hur säkerställer ECB att dina besparingar är säkra på banken? Vad har Europas viktigaste framgångar varit? Svaren på dessa frågor och många fler kan du få i vårt besökscentrum.

Rundturen börjar med en introduktion av en ECB-guide. Därefter finns det tid att utforska interaktiva presentationer och informativa bilder för att få reda på mer om ECB och verksamheten. Då får deltagare också gärna ställa frågor. Vi erbjuder dessutom surfplattor för att förbättra din besöksupplevelse.

Kan du inte besöka oss på plats?


Gå på en virtuell rundtur och upptäck vårt besökscentrum var du än befinner dig i världen! Om du har VR-glasögon kan du göra din besöksupplevelse ännu mer omslutande. För mer information om hur du använder VR-glasögon, se vanliga frågor nedan.

Information till besökare

Besökstider
Måndag och fredag kl. 16.00 CET
tisdag, onsdag och torsdag kl. 10.30 CET
Besökets längd
90 minuter
Registrering
  • För att registrera dig skickar du ett e-postmeddelande till visitor.centre@ecb.europa.eu
  • Du kan göra en besöksregistrering upp till tre månader i förväg och senast fyra veckor före besöksdatumet.
  • Se vår integritetspolicy för information om hur dina personuppgifter behandlas.
Språk under besöket
Engelska eller tyska (ange vilket språk du föredrar i ditt e-postmeddelande). Surfplattorna har information på engelska, franska, italienska, nederländska, spanska och tyska.
Inträde
Gratis. Giltigt pass eller ID-kort krävs.
Gruppstorlek
Enskilda personer eller grupper på upp till 45 besökare. Ange hur många platser du vill reservera i ditt e-postmeddelande.
Minimiålder
Vi rekommenderar minimiåldern 16 år.

Har du redan bokat?

Här finns lite praktisk information som kan hjälpa dig att planera ditt besök. Glöm inte att avsätta gott om tid för säkerhetskontrollen.

Vanliga frågor

Vad finns det att se och göra i besökscentrumet?

I besökscentrumet finns olika textuella, visuella och interaktiva inslag som förklarar ECB:s verksamhet, till exempel:

  • ECB:s uppdrag att hålla priserna stabila
  • ECB:s roll för att skydda det finansiella systemet genom att upptäcka och motverka risker samt utöva banktillsyn
  • Hur euron förenar människor, företag och länder över hela Europa
  • ECB:s institutionella ram och Europas framgångar

Har du någonsin funderat över hur det är att vara ledamot i ECB-rådet? Då kan du gå in i en kopia av ECB-rådets sammanträdesrum och lära dig mer om ECB:s verksamhet genom en panoramavideo.

När rundturen börjar kan du hämta en surfplatta för att få mer information om ECB, EU:s nationella centralbanker och euroområdet.

Hur lämnar jag en besöksförfrågan till ECB?

Boka ditt besök med vårt nätbaserade bokningsverktyg.

När du har lämnat in din förfrågan får du ett e-postmeddelande som bekräftelse. Om du inte får något meddelande i din inkorg kan du titta om det hamnat i skräpposten.

ECB förbehåller sig rätten att ändra datum för ett redan bokat besök, t.ex. om besökscentrum av någon anledning inte är tillgängligt.

Hur bedöms besöksförfrågningarna?

Besökstillfällen tilldelas efter principen först till kvarn. Förstagångsbesökare prioriteras. Vidare eftersträvas en rättvis fördelning mellan olika nationaliteter.

På vilka språk kan besökscentrum tillhandahålla material?

Utställningens textuella inslag och ljudinnehåll finns på tre språk: engelska, franska och tyska.

Registrerade besökare som förses med en surfplatta har tillgång till ytterligare fördjupande innehåll på följande sex språk: engelska, franska, italienska, nederländska, spanska och tyska.

Har ECB särskilda besök för en yngre publik?

ECB erbjuder för tillfället inga särskilda besök för en yngre publik. Vi rekommenderar minimiåldern 16 år.

Vilka delar i huvudbyggnaden får jag besöka?

Vårt besökscentrum ligger i den del som tidigare var Grossmarkthalle. Kontorstornen är inte öppna för allmänheten.

Om du är intresserad av Grossmarkthalles historia rekommenderar vi att du kontaktar Elsässer-stiftelsen.

Hur åker jag till ECB:s huvudbyggnad?

Vi rekommenderar att besökare använder kollektivtrafik eftersom antalet parkeringsplatser är begränsade. De närmaste stationerna är Frankfurt Ostendstraße (S-tåg), Ostbahnhof (tunnelbana, regionaltåg och buss) och Ostbahnhof/Sonnemannstraße (spårvagn och buss).

För stora grupper finns det ett par parkeringsplatser för bussar vid huvudingången. Ange i ditt e-postmeddelande om du vill reservera en av dessa parkeringsplatser. Observera dock att vi aldrig kan garantera att vi kan bevilja din förfrågan.

Kan jag besöka centrumet utan att ha registrerat mig för en guidad rundtur?

Vårt besökscentrum kan endast besökas genom en guidad rundtur på ovannämnda tidpunkter och det är stängt under veckoslut och helgdagar. Du kan dock utforska besökscentrumet när som helst genom en virtuell rundtur. Använd VR-glasögon för en ännu mer omslutande upplevelse!

Hur får jag tillgång till en virtuell rundtur med VR-glasögon?

Installera Google Street View-appen på din mobiltelefon (iOS, Android). Sök på Europeiska centralbanken och tryck på en av de officiella ECB-bilderna som visar byggnadens insida. Tryck sedan på ikonen för VR-glasögon i det övre högra hörnet för att gå till VR-läget. Fäst din mobiltelefon i din VR-enhet och njut av den omslutande upplevelsen!

Jag deltog i en rundtur och vill ge feedback. Hur kan jag göra det?

Vi tar gärna emot din feedback så att vi kan förbättra vårt besöksprogram. Du kan berätta om dina åsikter på www.menti.com genom att skriva in koden
10 43 43.