Menu

ESB-ov centar za posjetitelje

Zašto je stabilnost cijena važna i kako utječe na vašu kupovnu moć? Kako osiguravamo sigurnost vaše štednje u banci? Koja su glavna postignuća na razini Europe? Doznajte odgovore na ta i mnoga druga pitanja u našem centru za posjetitelje.

Posjeti počinju uvodnom riječju jednog od ESB-ovih vodiča. Potom možete razgledati interaktivne zaslone i poučne vizualne prikaze kako biste saznali više o tome tko smo i što radimo. Osim toga, moći ćete nam postavljati pitanja. Kako bi vaš posjet bio još zanimljiviji, na raspolaganju su vam i tableti.

Ne možete doći u ESB?


Virtualni posjet našem centru za posjetitelje moguć je s bilo kojeg mjesta na svijetu. Imate li kacigu za virtualnu stvarnost, stavite je na glavu za potpuniji doživljaj. Više informacija o upotrebi uređaja za virtualnu stvarnost prilikom virtualnog posjeta možete pronaći u odjeljku Česta pitanja.

Informacije za posjetitelje

Vrijeme posjeta
ponedjeljkom i petkom u 16.00 sati po srednjoeuropskom vremenu
utorkom, srijedom i četvrtkom u 10.30 sati po srednjoeuropskom vremenu
Trajanje posjeta
90 minuta
Prijava
 • Za posjet se možete prijaviti e-porukom na adresu visitor.centre@ecb.europa.eu.
 • Posjet možete prijaviti najranije tri mjeseca unaprijed i najkasnije četiri tjedna prije datuma posjeta.
 • U našoj Izjavi o zaštiti privatnosti pronaći ćete informacije o obradi vaših osobnih podataka.
Jezici posjeta
Nudimo vodstvo na njemačkom ili engleskom jeziku. Na tabletima su dostupne informacije na nizozemskom, engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom i španjolskom.
Ulaz
besplatan uz predočenje valjane osobne iskaznice ili putovnice
Broj posjetitelja u skupini
Pojedinci ili skupine od najviše 45 sudionika. U e-poruci napišite koliko mjesta želite rezervirati.
Dob posjetitelja
Naša je preporuka da posjetitelji imaju najmanje 16 godina.

Već ste se prijavili za posjet?

Ovdje možete pronaći praktične informacije koje vam mogu pomoći da se pripremite za posjet. Ne zaboravite predvidjeti dovoljno vremena za sigurnosnu provjeru.

Česta pitanja i odgovori

Što mogu vidjeti i što mogu raditi u centru za posjetitelje?

Centar za posjetitelje sastoji se od mnoštva tekstnih, vizualnih i interaktivnih elemenata kojima objašnjavamo rad i aktivnosti ESB-a, među ostalim:

 • ESB-ovu zadaću održavanja stabilnosti cijena
 • ESB-ovu ulogu u zaštiti financijskog sustava otkrivanjem i smanjenjem rizika te nadzorom banaka
 • ulogu koju euro ima u povezivanju ljudi, poduzeća i zemalja u Europi
 • institucijski okvir ESB-a i europska postignuća.

Jeste li se ikada zapitali kako je biti član Upravnog vijeća ESB‑a? Smjestite se u prostoriji koja je napravljena kao replika prostorije za sastanke Upravnog vijeća, pogledajte naš panoramski video i doznajte više o ESB-ovim aktivnostima.

Na početku posjeta možete uzeti tablet i na njemu pročitati više informacija o ESB-u, nacionalnim središnjim bankama EU-a i europodručju.

Kako se mogu prijaviti za posjet?

Pošaljite e-poruku na adresu visitor.centre@ecb.europa.eu i u njoj napišite:

 • kratak opis svoje skupine
 • broj sudionika
 • odabrani jezik (engleski ili njemački)
 • predložene datume, uzimajući pritom u obzir vrijeme posjeta (vidi gore).

Potom ćemo provjeriti možemo li udovoljiti vašem zahtjevu i odgovorit ćemo vam u roku od tjedan dana.

Kako ocjenjujete prijave za posjete?

Termini za posjete uglavnom se dodjeljuju prema redoslijedu prijava. Prednost se daje posjetiteljima koji prvi put posjećuju ESB. Osim toga, nastojimo omogućiti odgovarajuću zastupljenost različitih nacionalnosti.

Na kojim su jezicima dostupni sadržaji?

Tekstovi i zvučni zapisi na izložbenim panoima dostupni su na tri jezika: engleskom, francuskom i njemačkom.

Prijavljeni posjetitelji koji uzmu tablet mogu pročitati dodatne, podrobnije informacije na šest jezika: nizozemskom, engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom i španjolskom.

Organizirate li posebne posjete za mlađe posjetitelje?

Trenutačno ne organiziramo posebne posjete za mlađe posjetitelje. Naša je preporuka da posjetitelji imaju najmanje 16 godina.

Koje dijelove zgrade ESB-a mogu posjetiti?

Centar za posjetitelje nalazi se na prostoru nekadašnje veleprodajne tržnice Grossmarkthalle. Nije dopušten pristup uredskim tornjevima.

Želite li saznati više o povijesti Grossmarkthallea, obratite se zakladi Die Martin-Elsaesser-Stiftung.

Kako doći do ESB-a?

Zbog ograničene mogućnosti parkiranja oko zgrade ESB-a, savjetujemo vam da se koristite javnim prijevozom. Najbliže stanice javnog prijevoza su Frankfurt Ostendstraße (prigradska željeznica S-Bahn), Ostbahnhof (podzemna željeznica U-Bahn, regionalni vlakovi i autobusi) te Ostbahnhof/Sonnemannstraße (tramvaji i autobusi).

Velikim skupinama možemo ponuditi određen broj parkirnih mjesta za manje i putničke autobuse pokraj glavnog ulaza. Želite li rezervirati jedno od tih parkirnih mjesta, molimo vas da nas o tome obavijestite e-porukom. Međutim, postoji mogućnost da nećemo moći udovoljiti vašem zahtjevu.

Mogu li posjetiti centar za posjetitelje bez prethodne prijave za posjet s vodstvom?

Centar za posjetitelje moguće je posjetiti samo uz vodstvo u gore navedenim terminima, a vikendom i praznicima je zatvoren. Međutim, u svakom se trenutku možete odlučiti na virtualni posjet centru za posjetitelje. Želite li potpuniji doživljaj, stavite naočale za virtualnu stvarnost.

Kako mogu upotrijebiti kacigu za virtualnu stvarnost prilikom virtualnog posjeta?

Instalirajte aplikaciju Google Street View na svoj mobilni telefon (iOS, Android). Potražite Europsku središnju banku i pritisnite jednu od službenih fotografija ESB-a, koja prikazuje zgradu iznutra. Pritisnite ikonu kacige za virtualnu stvarnost u gornjem desnom kutu kako biste aktivirali funkciju virtualne stvarnosti, stavite telefon u svoj uređaj za virtualnu stvarnost i uživajte u potpunom doživljaju!