ESB-ov centar za posjetitelje

Zašto je stabilnost cijena važna i kako ona utječe na vašu kupovnu moć? Kako osiguravamo sigurnost vaše štednje u banci? Koja su glavna postignuća na razini Europe? Saznajte odgovore na ta i mnoga druga pitanja u našem centru za posjetitelje.

Posjeti počinju uvodnom riječju jednog od ESB-ovih vodiča. Potom možete razgledati interaktivne zaslone i poučne vizualne prikaze kako biste saznali više o tome tko smo i što radimo. Osim toga, moći ćete nam postavljati pitanja. Kako bi vaš posjet bio još zanimljiviji, na raspolaganju su vam i tableti.

Ne možete doći u ESB?


Virtualni posjet našem centru za posjetitelje moguć je s bilo kojeg mjesta na svijetu. Imate li kacigu za virtualnu stvarnost, stavite je na glavu za potpuniji doživljaj. Više informacija o upotrebi uređaja za virtualnu stvarnost prilikom virtualnog posjeta možete pronaći dolje u dijelu Česta pitanja.

Informacije za posjetitelje

Vrijeme posjeta
ponedjeljkom i petkom u 16.00 po srednjoeuropskom vremenu
utorkom, srijedom i četvrtkom u 10.30 po srednjoeuropskom vremenu
Trajanje posjeta
90 minuta
Prethodna prijava
Jezici posjeta
Nudimo vodstvo na njemačkom ili engleskom jeziku. Molimo vas da u e-poruci odaberete jezik. Na tabletima su dostupne informacije na engleskom, francuskom, nizozemskom, njemačkom, španjolskom i talijanskom.
Ulaz
besplatan uz predočenje valjane osobne iskaznice ili putovnice
Broj posjetitelja u skupini
Pojedinci ili skupine od najviše 45 sudionika. U e-poruci napišite koliko mjesta želite rezervirati.
Dob posjetitelja
Naša je preporuka da posjetitelji imaju najmanje 16 godina.

Već ste se prijavili za posjet?

Ovdje možete pronaći praktične informacije koje vam mogu pomoći da se pripremite za posjet. Osim toga, ne zaboravite predvidjeti dovoljno vremena za sigurnosnu provjeru.

Česta pitanja i odgovori

Što mogu vidjeti i što mogu raditi u centru za posjetitelje?

Centar za posjetitelje sastoji se od mnoštva tekstnih, vizualnih i interaktivnih elemenata, kojima objašnjavamo rad i aktivnosti ESB-a, među ostalim:

  • ESB-ovu zadaću održavanja stabilnosti cijena
  • ESB-ovu ulogu u zaštiti financijskog sustava otkrivanjem i smanjenjem rizika te nadzorom banaka
  • ulogu koju euro ima u povezivanju ljudi, poduzeća i zemalja u Europi
  • institucijski okvir ESB-a i europska postignuća.

Jeste li se ikada zapitali kako je biti član Upravnog vijeća ESB‑a? Sjednite u prostoriji koja je napravljena kao replika prostorije za sastanke Upravnog vijeća, pogledajte panoramski video i saznajte više o ESB-ovim aktivnostima.

Na početku posjeta možete uzeti tablet i na njemu pročitati više informacija o ESB-u, nacionalnim središnjim bankama EU-a i europodručju.

Kako se mogu prijaviti za posjet?

Pošaljite e-poruku na adresu visitor.centre@ecb.europa.eu i u njoj napišite:

  • kratak opis svoje skupine
  • broj sudionika
  • odabrani jezik (engleski ili njemački)
  • predložene datume, uzimajući pritom u obzir vrijeme posjeta (vidi gore).

Potom ćemo provjeriti možemo li udovoljiti vašem zahtjevu i odgovorit ćemo vam u roku od tjedan dana.

Kako ocjenjujete prijave za posjete?

Termini za posjete uglavnom se dodjeljuju prema redoslijedu prijava. Prednost se daje posjetiteljima koji prvi put posjećuju ESB. Osim toga, nastojimo omogućiti odgovarajuću zastupljenost različitih nacionalnosti.

Na kojim su jezicima sadržaji?

Tekstovi i zvučni zapisi na izložbenim panoima dostupni su na tri jezika: engleskom, francuskom i njemačkom.

Prijavljeni posjetitelji koji uzmu tablet mogu pročitati dodatne, podrobnije informacije na šest jezika: engleskom, francuskom, nizozemskom, njemačkom, španjolskom i talijanskom.

Organizirate li posebne posjete za mlađe posjetitelje?

Trenutačno ne organiziramo posebne posjete za mlađe posjetitelje. Naša je preporuka da posjetitelji imaju najmanje 16 godina.

Koje dijelove zgrade ESB-a mogu posjetiti?

Centar za posjetitelje nalazi se na prostoru nekadašnje veleprodajne tržnice Grossmarkthalle. Nije dopušten pristup uredskim tornjevima.

Želite li saznati više o povijesti Grossmarkthallea, obratite se zakladi Die Martin-Elsaesser-Stiftung.

Kako doći do ESB-a?

Zbog ograničene mogućnosti parkiranja oko zgrade ESB-a savjetujemo vam da se koristite javnim prijevozom. Najbliže stanice javnog prijevoza su Frankfurt Ostendstraße (prigradska željeznica S-Bahn), Ostbahnhof (podzemna željeznica U-Bahn, regionalni vlakovi i autobusi) te Ostbahnhof/Sonnemannstraße (tramvaji i autobusi).

Velikim skupinama možemo ponuditi određen broj parkirnih mjesta za manje i putničke autobuse pokraj glavnog ulaza. Želite li rezervirati jedno od tih parkirnih mjesta, molimo vas da nas o tome obavijestite e-porukom. Međutim, postoji mogućnost da nećemo moći udovoljiti vašem zahtjevu.

Mogu li posjetiti centar za posjetitelje bez prethodne prijave za posjet s vodstvom?

Centar za posjetitelje možete posjetiti samo s vodstvom u gore navedenim terminima i zatvoren je vikendom i praznicima. Međutim, u svakom se trenutku možete odlučiti na virtualni posjet centru za posjetitelje! Želite li potpuniji doživljaj, stavite naočale za virtualnu stvarnost.

Kako mogu upotrijebiti kacigu za virtualnu stvarnost prilikom virtualnog posjeta?

Instalirajte aplikaciju Google Street View na svoj mobilni telefon (iOS, Android). Potražite Europsku središnju banku i pritisnite jednu od službenih slika ESB-a, koje prikazuju zgradu iznutra. Pritisnite ikonu kacige za virtualnu stvarnost u gornjem desnom kutu kako biste aktivirali funkciju virtualne stvarnosti, stavite telefon u svoj uređaj za virtualnu stvarnost i uživajte u potpunom doživljaju!

Bio sam u posjetu i želim vam dati povratnu informaciju. Kako to mogu učiniti?

Stalno nastojimo poboljšati program za posjetitelje i pritom se oslanjamo na povratne informacije. Na portalu www.menti.com upišete šifru 10 43 43 i podijelite s nama svoja razmišljanja.