Het Bezoekerscentrum van de ECB

Waarom is prijsstabiliteit belangrijk en wat betekent dit voor uw koopkracht? Hoe zorgen we ervoor dat uw spaargeld bij de bank veilig is? Wat zijn de belangrijkste verworvenheden van Europa? Het antwoord op deze en nog heel veel andere vragen vindt u in ons Bezoekerscentrum.

Elk bezoek begint met een inleiding door een rondleider van de ECB. Daarna krijgt u de tijd om de interactieve presentaties en informatieve visuals te bekijken die vertellen wie we zijn en wat we doen. Ook kunt u vragen stellen. En met de aanwezige tablets kunt nog meer uit uw bezoek halen.

Zit een fysiek bezoek er niet in?


Doe dan de virtuele rondleiding, zo kunt u altijd een kijkje nemen in ons Bezoekerscentrum, waar u ook bent. En als u een VR-headset heeft, zet die dan op voor een nog intensere ervaring! Meer informatie over het gebruik van de VR-modus vindt u op de pagina met veelgestelde vragen hieronder.

Informatie voor bezoekers

Bezoektijden
Maandag en vrijdag om 16:00 uur
Dinsdag, woensdag en donderdag om 10:30 uur
Duur van het bezoek
90 minuten
Aanmelden
 • U dient zich minstens vier weken vóór uw bezoek te registreren via e-mail: visitor.centre@ecb.europa.eu
 • U dient zich minimaal vier weken en maximaal drie maanden voor de datum van uw bezoek op te geven.
 • Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens vindt u in onze privacyverklaring
Taal van het bezoek
Engels of Duits. Op de tablets is informatie in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans beschikbaar
Toegang
Gratis, een geldig nationaal identiteitsbewijs of paspoort is verplicht
Groepsgrootte
Individuen en groepen tot en met 45 personen, geef in uw e-mail aan met hoeveel personen u wilt komen.
Minimumleeftijd
Wij adviseren u een minimumleeftijd van 16 jaar aan te houden

U heeft zich al aangemeld?

Dan is hier wat praktische informatie waarmee u zich op uw bezoek kunt voorbereiden. Vergeet niet genoeg tijd uit te trekken voor de securitycontrole.

Veelgestelde vragen

Wat is er in het Bezoekerscentrum te zien en te doen?

In het Bezoekerscentrum vindt u een groot aantal tekstuele, visuele en interactieve elementen die de taak en werkzaamheden van de ECB verduidelijken, zoals:

 • de opdracht van de ECB om voor stabiele prijzen te zorgen;
 • de rol die de ECB speelt bij de bescherming van het financiële stelsel door risico's op te sporen en te verminderen en toezicht op de banken te houden;
 • de rol van de euro bij het verbinden van mensen, bedrijven en landen in Europa;
 • het institutioneel kader van de ECB en de verworvenheden van Europa.

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe het zou zijn om in de Raad van Bestuur van de ECB te zitten? Met onze panoramavideo kunt u plaatsnemen in de replica van de vergaderkamer van de Raad van Bestuur en ontdekken wat we bij de ECB zoal doen.

U kunt aan het begin van de rondleiding ook een tablet afhalen met daarop extra informatie over de ECB, de nationale centrale banken van de EU en het eurogebied.

Hoe kan ik me voor een bezoek aanmelden?

Door een email te sturen naar visitor.centre@ecb.europa.eu met de volgende gegevens:

 • een korte beschrijving van uw groep
 • het aantal bezoekers
 • de taal van uw voorkeur (Engels of Duits)
 • data die u zouden schikken (houd daarbij rekening met onze bezoektijden, zie boven)

Wij bekijken dan of we uw aanvraag kunnen inwilligen. U krijgt hierover binnen een week bericht.

Hoe worden aanvragen voor een bezoek beoordeeld?

Aanvragen worden in principe behandeld op volgorde van binnenkomst. Bezoekers voor wie dit het eerste bezoek aan de ECB is hebben voorrang, ook wordt naar een eerlijke verdeling over de nationaliteiten gekeken.

In welke talen wordt de tentoonstelling aangeboden?

De geschreven en gesproken teksten die deel uitmaken van de fysieke tentoonstelling zijn er in drie talen: Engels, Frans en Duits.

Aangemelde bezoekers die een tablet hebben gehaald, kunnen aanvullende en verdiepende informatie in zes talen raadplegen: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans.

Worden er ook bezoeken speciaal voor jongeren georganiseerd?

Wij hebben op dit moment geen speciale programma's voor jongeren. Wij adviseren een minimumleeftijd van 16 jaar aan te houden.

Welke delen van het ECB-gebouw kunnen bezocht worden?

Het Bezoekerscentrum is gevestigd in de voormalige Grossmarkthalle. Het is niet mogelijk de kantoortorens te bezoeken.

Wie meer wil weten over de geschiedenis van de Grossmarkthalle, adviseren we contact op te nemen met de Martin Elsässer Stiftung.

Hoe kom ik bij de ECB?

Het aantal parkeerplaatsen in de buurt van de ECB is beperkt en wij raden u dan ook aan met het openbaar vervoer te komen. De dichtstbijzijnde metrostations/haltes zijn: Frankfurt Ostendstrasse (S-Bahn), Ostbahnhof (U-Bahn, regionale treinen en bussen) en Ostbahnhof/Sonnemannstrasse (trams en bussen).

Voor grote groepen zijn er naast de hoofdingang enkele parkeerplekken voor touringcars. Als u een van deze parkeerplaatsen wilt reserveren, laat ons dit dan per e-mail weten. Wij kunnen echter niet garanderen dat wij aan uw verzoek kunnen voldoen.

Kan ik het Bezoekerscentrum ook zonder rondleiding bezoeken?

Een bezoek aan het Bezoekerscentrum is alleen mogelijk in het kader van een rondleiding op een van de hierboven genoemde tijden. In het weekend en op feestdagen is het Bezoekerscentrum gesloten. U kunt echter op elk gewenst moment een virtuele rondleiding volgen. En als u een virtualrealitybril opzet, wordt de ervaring nóg realistischer!

Hoe kan ik met een VR-headset de virtuele tour volgen?

Installeer de Google Street View-app op uw mobiele telefoon (iOS, Android). Zoek de Europese Centrale Bank en tik op een van de officiële ECB-foto's van het interieur van het gebouw. Druk op het VR-headset-icoon rechtsboven om de VR-modus te starten en stop uw telefoon in de headset. U kunt nu genieten van een zeer intense ervaring!