Az EKB látogatóközpontja

Miért fontos, hogy az árak stabilak maradjanak, és hogyan befolyásolja ez a vásárlóerőnket? Hogyan gondoskodik az EKB róla, hogy megtakarításaink biztonságban legyenek a bankban? Melyek Európa legfőbb vívmányai? Az EKB látogatóközpontjában sok egyéb hasznos információ mellett ezekre a kérdésekre is megtaláljuk a választ.

A látogatás az EKB tárlatvezetőjének bevezetőjével indul. Utána látogatóink tanulmányozhatják az interaktív kijelzőket és vizuális ismertető anyagokat, hogy jobban megértsék, kik vagyunk, és mivel foglalkozunk, valamint kérdéseket is feltehetnek. A látogatás során táblagépeket is lehet használni.

Nem tudnak személyesen eljönni?


Látogatóközpontunkat a világ bármely pontjáról felfedezhetik egy virtuális sétával. Ha van VR-szemüvegük, tegyék fel a tökéletes élményért! A VR-mód használatáról további információk találhatók alább, a Gyakori kérdések között.

Látogatói információk

A látogatás időpontja
Hétfő és péntek: 16:00
Kedd, szerda, csütörtök: 10:30
A látogatás időtartama
90 perc
Bejelentkezés
 • A látogatásra a visitor.centre@ecb.europa.eu címre írt e-mailben lehet regisztrálni.
 • Legkorábban három hónappal előbb, legkésőbb pedig a látogatás napja előtt négy héttel jelentkezhetnek be.
 • Tekintsék meg adatvédelmi nyilatkozatunkat, amelyből tájékozódhatnak személyes adataik feldolgozásáról.
A látogatás nyelve
Angol vagy német (az e-mailben jelöljék meg a kívánt nyelvet). A táblagépek angol, francia, holland, német, olasz és spanyol nyelven jelenítik meg az információkat.
Belépés
Díjmentes; érvényes személyi igazolvány vagy útlevél felmutatása kötelező.
Csoportlétszám
Egyéni látogatók vagy legfeljebb 45 fős csoportok. Az e-mailben szíveskedjenek megjelölni a lefoglalni kívánt helyek számát.
Alsó korhatár
Az ajánlott életkor legalább 16 év.

Már foglaltak időpontot?

Az itt található gyakorlati tudnivalók segítségével felkészülhetnek a látogatásra. Ne feledjenek elegendő időt hagyni a biztonsági ellenőrzésre.

Gyakori kérdések

Mit tekinthetünk meg és mit csinálhatunk a látogatóközpontban?

A látogatóközpont szöveges, vizuális és interaktív elemek széles tárházát kínálja, amelyek megvilágítják az EKB munkáját és tevékenységét, például:

 • az EKB árstabilitás fenntartásával kapcsolatos feladatát;
 • a pénzügyi rendszer védelmében betöltött szerepét a kockázatok felismerése és csökkentése, valamint a bankfelügyelet terén;
 • az eurónak Európa lakosait, vállalkozásait és országait összekötő szerepét; 
 • az EKB intézményi keretrendszerét és Európa eredményeit.

Eljátszottak már a gondolattal, hogy milyen lehet az EKB Kormányzótanácsa tagjának lenni? Foglaljanak helyet a Kormányzótanács üléstermének másában, és nézzék meg a panorámavideót, amely bemutatja, mivel foglalkozunk.

A látogatás elején kapnak egy táblagépet, amelyen további információkat találnak az EKB-ról, az unió nemzeti központi bankjairól és az euroövezetről.

Hogyan igényelhető látogatási időpont?

Írjanak e-mailt a visitor.centre@ecb.europa.eu címre az alábbi adatokkal:

 • rövid csoportleírás;
 • résztvevők száma;
 • kívánt nyelv (angol vagy német); valamint
 • javasolt időpontok a látogatási idő figyelembevételével (lásd feljebb).

Ezek után megvizsgáljuk, hogy teljesíthető-e a kérésük, és egy héten belül válaszolunk.

Hogyan bírálják el a látogatási igényeket?

Az igényeket többé-kevésbé érkezési sorrendben elégítjük ki. Az első alkalommal idelátogatók elsőbbséget élveznek, és törekszünk az egyes nemzetiségek megfelelő képviseletére is.

Mely nyelveken érhetők el a tartalmak?

A kiállítási tablók szövege és hanganyaga három nyelven érhető el: angolul, franciául és németül.

A táblagéppel rendelkező regisztrált látogatók hat nyelven érhetnek el további részletes tartalmakat: angolul, franciául, hollandul, németül, olaszul és spanyolul.

Kínálnak speciális tárlatvezetést a fiatalabbaknak?

Jelenleg nem szervezünk speciális programokat fiatalabbak részére. Az ajánlott életkor legalább 16 év.

Az EKB épületének mely részeit járhatjuk be?

A látogatóközpont a korábbi Großmarkthalle területén található. Az irodaházak területére a belépés nem lehetséges.

Ha szeretnének többet megtudni a Großmarkthalle történetéről, vegyék fel a kapcsolatot az Elsaesser Alapítvánnyal.

Hogyan közelíthető meg az EKB?

Javasoljuk a tömegközlekedés igénybevételét, mivel az EKB környékén a parkolóhelyek száma korlátozott. A legközelebbi tömegközlekedési megállóhelyek a Frankfurt Ostendstraße (S-Bahn), az Ostbahnhof (U-Bahn, regionális vonatok és busz), valamint az Ostbahnhof/Sonnemannstraße (villamos és busz).

A nagy létszámú csoportok igénybe vehetik a főbejárat melletti buszparkolóhelyeket. Parkolóhely-foglalási igényüket szíveskedjenek e-mailben jelezni. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy igényük teljesítését nem áll módunkban garantálni.

Megnézhetjük a látogatóközpontot idegenvezetésre való regisztráció nélkül?

A látogatóközpont kizárólag idegenvezetés keretében a fenti időpontokban kereshető fel, hétvégén és banki szünnapokon zárva tart. A virtuális sétán viszont bármikor felfedezhetik a látnivalókat. A valósághűbb élményért érdemes VR-szemüveget feltenni.

Hogyan tehetünk virtuális sétát a VR-szemüvegben?

Telepítsék a Google Street View alkalmazást a mobiltelefonjukra (iOS, Android). Keressék meg az Európai Központi Bankot, majd koppintsanak az épület belsejéről készült valamelyik hivatalos EKB-s fényképre. A VR-mód elindításához koppintsanak a jobb felső sarokban látható VR-szemüveg ikonra, helyezzék bele a telefont a VR-eszközbe, és élvezzék a magával ragadó élményt.

Részt vettünk egy látogatáson, és szeretnénk visszajelzést adni. Hogyan tehetjük meg?

Folyamatosan fejlesztjük látogatói programunkat, és nagy szükségünk van minden visszajelzésre. Amennyiben szeretnék megosztani velünk véleményüket, keressék fel a www.menti.com weboldalt, és adják meg a 10 43 43 kódot.