Az EKB látogatóközpontja

Miért fontos az árak stabilitása, és hogyan befolyásolja a vásárlóerőnket? Hogyan gondoskodunk róla, hogy megtakarításai biztonságban legyenek a bankban? Melyek Európa legnagyobb vívmányai? Látogatóközpontunkban sok egyéb információ mellett ezekre a kérdésekre is választ kap.

A látogatás az EKB tárlatvezetőjének bevezetőjével indul. Utána lesz ideje tanulmányozni az interaktív kijelzőket és a sok információval szolgáló szemléltető ábrákat, hogy jobban megértse, kik vagyunk, és mivel foglalkozunk, valamint kérdéseket is feltehet. Táblagépeket is használhat, ami még emlékezetesebbé teszi látogatását.

Nem tud személyesen ellátogatni hozzánk?


A világ bármely pontjáról felfedezheti látogatóközpontunkat egy virtuális séta alkalmával. Ha van VR-szemüvege, tovább gazdagíthatja az élményt. A VR-mód használatáról további információkat az alábbi Gyakori kérdésekben talál.

Látogatói információk

A látogatás időpontja
Hétfő és péntek: 16:00
Kedd, szerda, csütörtök: 10:30
A látogatás időtartama
90 perc
Regisztráció
 • A látogatásra a visitor.centre@ecb.europa.eu címre írt e-mailben lehet regisztrálni.
 • Legkorábban három hónappal előbb, legkésőbb pedig a látogatás napja előtt négy héttel jelentkezhetnek be.
 • Tekintse meg adatvédelmi nyilatkozatunkat, amelyben tájékoztatjuk személyes adatainak feldolgozásáról.
A látogatás nyelve
Angol vagy német. A táblagépek angol, francia, holland, német, olasz és spanyol nyelven jelenítik meg az információkat.
Belépés
Díjmentes; érvényes személyi igazolvány vagy útlevél felmutatását kérjük.
Csoportlétszám
Egyéni látogatók vagy legfeljebb 45 fős csoportok. Az e-mailben szíveskedjenek megjelölni a lefoglalni kívánt helyek számát.
Alsó korhatár
Az ajánlott életkor legalább 16 év.

Már foglalt időpontot?

Az itt található gyakorlati tudnivalók segítségével felkészülhetnek a látogatásra. Ne feledjen elegendő időt hagyni a biztonsági ellenőrzésre.

Gyakori kérdések

Mit lehet megnézni és csinálni a látogatóközpontban?

A látogatóközpont a szöveges, vizuális és interaktív elemek tárháza, amely segít az EKB munkájának és tevékenységének megismerésében, bemutatva például:

 • az EKB árstabilitás fenntartásával kapcsolatos feladatát;
 • a pénzügyi rendszer védelmében betöltött szerepét a kockázatok felismerése és csökkentése, valamint a bankfelügyelet terén;
 • az euro európai lakosságot, vállalkozásokat és országokat összekötő szerepét; valamint
 • az EKB intézményi keretrendszerét és Európa eredményeit.

Eljátszott már a gondolattal, hogy milyen lehet az EKB Kormányzótanácsa tagjának lenni? Foglaljon helyet a Kormányzótanács üléstermének másában, és ismerkedjen meg panorámavideónkból az EKB-ban végzett munkával.

A látogatás elején magához vehet egy táblagépet is, amellyel az EKB-val, az unió nemzeti központi bankjaival és ez euroövezettel kapcsolatos további információkhoz férhet hozzá.

Hogyan tudok látogatási időpontot igényelni?

Írjanak e-mailt a visitor.centre@ecb.europa.eu címre az alábbi adatokkal:

 • rövid csoportleírás;
 • résztvevők száma;
 • kívánt nyelv (angol vagy német); valamint
 • javasolt időpontok a látogatási idő figyelembevételével (lásd feljebb).

Ezek után megvizsgáljuk, hogy teljesíthető-e a kérésük, és egy héten belül válaszolunk.

Hogyan bíráljuk el a látogatási igényeket?

Az igényeket többé-kevésbé érkezési sorrendben elégítjük ki. Az első alkalommal idelátogatók elsőbbséget élveznek, és törekszünk az egyes nemzetiségek megfelelő képviseletére is.

Mely nyelveken érhetők el a tartalmak?

A kiállítási tablók szövege és hanganyaga három nyelven érhető el: angolul, franciául és németül.

A táblagéppel rendelkező regisztrált látogatók hat nyelven érhetnek el további részletes tartalmakat: angolul, franciául, hollandul, németül, olaszul és spanyolul.

Tartanak különleges tárlatvezetést fiatalabbaknak?

Jelenleg nem szervezünk külön programokat a fiatalabb közönségnek. Az ajánlott életkor legalább 16 év.

Az EKB épületének mely részeit járhatom be?

A látogatóközpont a korábbi Großmarkthalle területén található. Az irodaházak területére a belépés nem engedélyezett.

Ha szeretne többet megtudni a Großmarkthalle történetéről, javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot az Elsaesser Alapítvánnyal.

Hogyan jutok el az EKB-ba?

Tömegközlekedés igénybevételét javasoljuk, mivel az EKB környékén a parkolóhelyek száma korlátozott. A legközelebbi tömegközlekedési megállóhelyek a Frankfurt Ostendstraße (S-Bahn), az Ostbahnhof (U-Bahn, regionális vonatok és busz), valamint az Ostbahnhof/Sonnemannstraße (villamos és busz).

A nagy létszámú csoportok igénybe vehetik a főbejárat melletti buszparkolóhelyeket. Amennyiben szeretne parkolóhelyet foglalni, kérjük jelezze e-mailben, azonban kérése teljesítését nem tudjuk garantálni.

Elmehetek a látogatóközpontba anélkül, hogy vezetett látogatásra regisztrálnék?

A látogatóközpont a feltüntetett időpontokban kizárólag idegenvezetés keretében látogatható, hétvégén és banki szünnapokon zárva tart. Ugyanakkor bármikor részt vehet egy virtuális sétán. A valósághűbb élményért tegyen fel VR-szemüveget!

Hogyan tehetek virtuális sétát a VR-szemüvegben?

Telepítse a Google Street View alkalmazást mobiltelefonjára (iOS, Android). Keresse meg az Európai Központi Bankot, majd koppintson az épület belsejéről készült egyik hivatalos EKB-s fényképre. A VR-mód elindításához nyomja meg a jobb felső sarokban látható VR-szemüveg ikont, helyezze a telefont a VR-eszközbe, és élvezze a magával ragadó élményt.