Център за посетители на ЕЦБ

Защо е важно цените да се задържат стабилни и какво означава това за Вашата покупателна способност? Как осигуряваме сигурността на Вашите спестявания в банките? Кои са най-големите достижения на Европа? Открийте отговорите на тези и още много други въпроси в нашия Център за посетители!

Посещенията започват с въведение от домакин от ЕЦБ. След това ще имате време да се запознаете с интерактивните табла и богатите на информация визуални материали, да научите повече за нас и нашата работа и да задавате въпроси. За да по-пълноценно посещение са на разположение таблети.

Не можете да дойдете лично?


Направете виртуално посещение и се запознайте с нашия Център за посетители, където и по света да се намирате! Ако имате очила за виртуална реалност, сложете ги – така ще се потопите още по-дълбоко в изживяването! За повече информация как да използвате режима за виртуална реалност вижте Често задаваните въпроси по-долу.

Информация за посетителите

Време за посещение
Понеделник и петък – 16:00 ч. централноевропейско време
Вторник, сряда и четвъртък – 10:30 ч. централноевропейско време
Продължителност на посещението
90 минути
Предварителна регистрация
 • За да се регистрирате за посещение, изпратете имейл на адрес visitor.centre@ecb.europa.eu
 • Посещения могат да се заявяват до три месеца предварително и не по-късно от четири седмици преди датата на посещението.
 • За информация относно обработването на Вашите лични данни вижте декларацията за защита на личните данни.
Език на провеждане
Английски или немски (посочете предпочитания от Вас език в имейла). Информацията на таблетите е налична на нидерландски, английски, френски, немски, италиански и испански.
Достъп
Безплатен вход, необходим е валиден национален документ за самоличност или паспорт.
Размер на групата
Индивидуални посетители или групи до 45 участници – посочете в имейла колко места желаете да запазите.
Минимална възраст
Препоръчителната минимална възраст е 16 години.

Вече имате резервация?

Тук ще намерите практическа информация, която ще Ви помогне в подготовката за посещението. Не забравяйте също да предвидите достатъчно време за проверката за сигурност.

Често задавани въпроси

Какво мога да видя и да правя в Центъра за посетители?

Центърът за посетители съдържа богат диапазон от текстови, визуални и интерактивни елементи, които обясняват задачите и дейностите на ЕЦБ, включително:

 • мисията на ЕЦБ да поддържа цените стабилни
 • ролята на ЕЦБ за защита на финансовата система посредством откриване и редуциране на рисковете и упражняване на надзор над банките
 • ролята на еврото като средство, което свързва хората, фирмите и държавите в цяла Европа
 • институционалната рамка на ЕЦБ и достиженията на Европа

Запитвали ли сте се що за усещане е да участвате в Управителния съвет на ЕЦБ? Заемете мястото си в залата-копие на тази, в която заседава Управителният съвет, и научете повече за дейността на ЕЦБ от нашия панорамен видеоматериал!

Можете също така да вземете таблет в началото на посещението си и чрез него да получите допълнителна информация за ЕЦБ, националните централни банки и еврозоната.

Как мога да направя заявка за посещение?

Изпратете имейл до visitor.centre@ecb.europa.eu със следната информация:

 • кратко описание на групата
 • брой на участниците
 • предпочитан език (английски или немски)
 • предложения за подходящи дати, като вземете предвид часовете за посещения (вижте по-горе)

Ние ще проверим дали можем да изпълним Вашата заявка и ще се свържем с Вас до една седмица.

Как се оценяват заявките за посещения?

Свободните часове за посещения се разпределят главно по реда на заявките. Приоритет получават посещаващите ни за първи път и се взема предвид справедливото представителство по националности.

На какви езици е налично съдържанието?

Текстовете и аудиосъдържанието на изложбените табла са на три езика – английски, френски и немски.

Регистрираните посетители, които са взели таблет, имат достъп до допълнително подробно съдържание на шест езика – нидерландски, английски, френски, немски, италиански и испански.

Предлагате ли специализирани посещения за по-млада аудитория?

В момента не предлагаме специализирани програми за по-млади посетители. Препоръчителната минимална възраст е 16 години.

Кои части на сградата на ЕЦБ ще мога да посетя?

Центърът за посетители се намира в някогашното Гросмарктхале. Не е възможен достъп до офисните кули.

Ако се интересувате да научите повече за историята на Гросмарктхале, препоръчваме Ви да се свържете с Фондация „Елзесер“.

Как мога да се придвижа до ЕЦБ?

Препоръчваме да използвате обществен транспорт, тъй като местата за паркиране около ЕЦБ са ограничени. Най-близките спирки на обществения транспорт са Frankfurt Ostendstraße (S-Bahn – регионални бързи влакове), Ostbahnhof (метро, регионални влакове и автобуси) и Ostbahnhof/Sonnemannstraße – трамвай и автобуси).

За големи групи до главния вход са предвидени няколко паркоместа за автобуси. Ако желаете да запазите едно от тях, молим да ни уведомите предварително с имейл. Молим да отбележите, обаче, че не можем да гарантираме, че ще сме в състояние да изпълним заявката Ви.

Мога ли да посетя Центъра за посетители, без да се регистрирам за организирано посещение?

Центърът за посетители е отворен единствено за организирани посещения в горепосочените часове и не работи през почивни и празнични дни. Можете обаче да го разгледате по всяко време посредством виртуално посещение. За по-реалистично изживяване използвайте очила за виртуална реалност!

Как мога да направя виртуалното посещение с очила за виртуална реалност?

Инсталирайте на мобилния си телефон приложението Google Street View (iOS, Android). Намерете Европейската централна банка и изберете една от официалните снимки на ЕЦБ, на които е показана вътрешността на сградата. Изберете иконката за виртуална реалност в долния десен ъгъл, за да влезете в режима на виртуална реалност, сложете телефона в устройството за виртуална реалност и се потопете в изживяването!

Участвах в посещение и бих искал да изпратя коментар. Как мога да го направя?

Ние непрекъснато се стремим да усъвършенстваме програмата си за посетители и разчитаме на Вашите коментари. Споделете мислите си с нас на сайта www.menti.com, като въведете кода 10 43 43.