Center ECB za obiskovalce

Zakaj je pomembno, da cene ostanejo stabilne, in kaj to pomeni za vašo kupno moč? Kako zagotavljamo, da so vaši prihranki v banki varni? Kateri so glavni evropski dosežki? Odgovore na ta vprašanja in še veliko več lahko najdete v centru za obiskovalce.

Obiski se začnejo z uvodnim nagovorom enega od naših vodičev po ECB. Nato boste imeli čas, da si ogledate interaktivne in poučne vizualne predstavitve, iz katerih boste izvedeli več o tem, kdo smo in kaj delamo, lahko pa boste tudi zastavljali vprašanja. Na voljo vam bodo tudi tablični računalniki, da bo vaš obisk še zanimivejši.

Nas ne morete obiskati osebno?


Pojdite na virtualni ogled in naš center za obiskovalce raziščite od kjerkoli na svetu! Če imate naglavni komplet za virtualno resničnost, si ga nadenite, da se boste še bolj vživeli v ogled. Več informacij o tem, katero nastavitev morate vklopiti za virtualno resničnost, najdete spodaj v razdelku s pogostimi vprašanji.

Informacije za obiskovalce

Čas obiskov
ob ponedeljkih in petkih ob 16.00
ob torkih, sredah in četrtkih ob 10.30
Trajanje obiska
90 minut
Prijava
Jezik obiska
Angleščina ali nemščina. Na tablicah so informacije na voljo v nizozemščini, angleščini, francoščini, nemščini, italijanščini in španščini.
Vstop
Vstop je brezplačen, potrebna je le veljavna osebna izkaznica ali potni list.
Velikost skupine
Posamezniki ali skupine do največ 45 udeležencev – v elektronskem sporočilu navedite, koliko mest želite rezervirati.
Najnižja starost obiskovalcev
Priporočena starost je vsaj 16 let.

Ste že prijavljeni?

Tukaj boste našli nekaj praktičnih informacij, ki vam bodo v pomoč pri pripravi na obisk. Obenem ne pozabite, da nekaj časa potrebujete tudi za varnostni pregled.

Pogosta vprašanja

Kaj lahko vidim in delam v centru za obiskovalce?

Center za obiskovalce sestavljajo besedilni, vizualni in interaktivni elementi, s katerimi so razložene naloge in dejavnosti ECB, na primer:

  • ohranjanje cenovne stabilnosti kot poslanstvo ECB
  • odkrivanje in zmanjševanje tveganj ter nadzor bank kot naloga ECB pri varovanju stabilnosti finančnega sistema
  • vloga eura pri povezovanju ljudi, podjetij in držav po vsej Evropi
  • institucionalni okvir ECB in evropski dosežki

Ste se že kdaj vprašali, kako je sodelovati v Svetu ECB? Sedite v pomanjšano kopijo sejne sobe Sveta ECB, iz panoramskega videa pa boste izvedeli še več o nalogah ECB.

Na začetku ogleda lahko vzamete tudi tablico, na kateri so dodatne informacije o ECB, nacionalnih centralnih bankah EU in euroobmočju.

Kako se lahko prijavim za obisk?

Na naslov visitor.centre@ecb.europa.eu pošljite elektronsko sporočilo z naslednjimi podatki:

  • kratek opis vaše skupine
  • število udeležencev
  • želen jezik obiska (angleščina ali nemščina)
  • predlogi primernih datumov ob upoštevanju časovnih terminov za obiske (glej zgoraj)

Nato bomo preverili, ali lahko ugodimo vaši prošnji, in vam v roku enega tedna odgovorili.

Kako presojate prošnje za obisk?

Termini za obiske se dodelijo po vrstnem redu prejetih prijav. Prednost imajo obiskovalci, ki nas doslej še niso obiskali, trudimo pa se tudi za enakopravno zastopanost obiskovalcev iz različnih držav.

V katerih jezikih je na voljo gradivo?

Besedila in zvočni posnetki na razstavnih panojih so na voljo v treh jezikih: angleščini, francoščini in nemščini.

Prijavljeni obiskovalci, ki vzamejo tablico, lahko dostopajo do dodatnih poglobljenih gradiv v šestih jezikih: nizozemščini, angleščini, francoščini, nemščini, italijanščini in španščini.

Nudite posebne obiske za mlajše obiskovalce?

Posebni programi za mlajše obiskovalce trenutno niso na voljo. Priporočena starost za obisk je vsaj 16 let.

Katere dele stavbe ECB je mogoče obiskati?

Center za obiskovalce je na območju nekdanje veleprodajne tržnice Grossmarkthalle. Dostop do pisarniških stolpnic ni mogoč.

Če želite izvedeti več o zgodovini Grossmarkthalle, se obrnite na Elsaesser Foundation.

Kako pridem do ECB?

Priporočamo uporabo javnega prevoza, saj so možnosti za parkiranje v bližini stavbe ECB omejene. Najbližje postaje javnega prevoza so Frankfurt Ostendstraße (primestna železnica S-Bahn), Ostbahnhof (podzemna železnica U-Bahn, regionalni vlaki in avtobus) in Ostbahnhof/Sonnemannstraße (tramvaj in avtobus).

Za večje skupine je poleg glavnega vhoda na voljo nekaj parkirnih mest za avtobuse in kombije. Če želite rezervirati eno od teh parkirnih mest, nas o tem obvestite po e-pošti. Vseeno vas opozarjamo, da vaši prošnji morda ne bomo mogli ustreči.

Lahko obiščem center za obiskovalce, ne da bi se prijavil za voden ogled?

Center za obiskovalce je mogoče obiskati samo v okviru vodenega ogleda v časovnih terminih, ki so navedeni zgoraj, ob koncu tedna in praznikih pa je zaprt. Vendar si center za obiskovalce lahko ogledate kadarkoli v obliki virtualnega ogleda. Za še bolj realistično doživetje pa si nadenite očala za virtualno resničnost!

Kako lahko dostopam do virtualnega ogleda z uporabo naglavnega kompleta za virtualno resničnost?

Na mobilni telefon si naložite aplikacijo Google Street View (iOS, Android). Poiščite Evropsko centralno banko in izberite eno od uradnih fotografij ECB, na kateri je prikazana notranjost stavbe. Pritisnite na ikono naglavnega kompleta za virtualno resničnost v zgornjem desnem kotu, da vklopite nastavitev za virtualno resničnost, telefon vstavite v svojo napravo za virtualno resničnost in se potopite v doživetje.