Κέντρο επισκεπτών της ΕΚΤ

Γιατί είναι σημαντικό οι τιμές να παραμένουν σταθερές και τι σημαίνει αυτό για την αγοραστική σας δύναμη; Πώς εξασφαλίζουμε ότι οι αποταμιεύσεις σας είναι ασφαλείς στην τράπεζα; Ποια είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρώπης; Βρείτε τις απαντήσεις σε αυτές αλλά και σε πολλές άλλες ερωτήσεις στο κέντρο επισκεπτών μας.

Οι επισκέψεις ξεκινούν με μια εισαγωγική παρουσίαση από ξεναγό της ΕΚΤ. Στη συνέχεια μπορείτε να εξερευνήσετε τις διαδραστικές οθόνες και το ενημερωτικό οπτικοακουστικό υλικό για να μάθετε περισσότερα για τον ρόλο μας και τα καθήκοντά μας. Επίσης, έχετε την ευκαιρία να υποβάλετε ερωτήσεις. Επιπλέον, διαθέτουμε υπολογιστές tablet μέσω των οποίων μπορείτε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας.

Δεν μπορείτε να μας επισκεφτείτε οι ίδιοι;


Περιηγηθείτε εικονικά και εξερευνήστε το κέντρο επισκεπτών μας από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν βρίσκεστε! Εάν έχετε μάσκα VR, φορέστε την για μια ακόμα πιο εντυπωσιακή εμπειρία! Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης της λειτουργίας VR θα βρείτε στις απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις παρακάτω.

Πληροφορίες για τους επισκέπτες

Ώρες επισκέψεων
Δευτέρα και Παρασκευή: 16:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης)
Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη: 10:30 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης)
Διάρκεια επίσκεψης
90 λεπτά
Προεγγραφή
 • Για να κάνετε κράτηση για επίσκεψη, στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση visitor.centre@ecb.europa.eu.
 • Μπορεί να γίνει κράτηση για επίσκεψη τουλάχιστον τρεις μήνες πριν και έως και τέσσερις εβδομάδες πριν από την ημερομηνία επίσκεψης.
 • Για πληροφορίες όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μπορείτε να ανατρέξετε στη δήλωση σχετικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Γλώσσα της επίσκεψης
Αγγλικά ή γερμανικά (αναφέρετε τη γλώσσα της προτίμησής σας στο μήνυμά σας). Στους υπολογιστές tablet οι πληροφορίες παρέχονται στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά και ολλανδικά.
Είσοδος
Δωρεάν, με την επίδειξη έγκυρου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
Αριθμός συμμετεχόντων
Μεμονωμένα άτομα ή ομάδες έως και 45 ατόμων. Αναφέρετε στο μήνυμά σας τον αριθμό θέσεων που επιθυμείτε να κρατήσετε.
Ελάχιστο όριο ηλικίας:
Συνιστάται ελάχιστο όριο ηλικίας 16 ετών.

Έχετε ήδη κάνει κράτηση;

Εδώ θα βρείτε κάποιες πρακτικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε την επίσκεψή σας. Επίσης, θα πρέπει να προβλέψετε αρκετό χρόνο για τον έλεγχο ασφαλείας.

Απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις

Τι μπορώ να δω και να κάνω στο κέντρο επισκεπτών;

Στο κέντρο επισκεπτών θα βρείτε ποικιλία γραφικών, οπτικοακουστικών και διαδραστικών στοιχείων που εξηγούν το έργο και τις δραστηριότητες της ΕΚΤ, μεταξύ άλλων:

 • την αποστολή της ΕΚΤ να διατηρεί τις τιμές σταθερές
 • τον ρόλο της ΕΚΤ να διαφυλάσσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, εντοπίζοντας και περιορίζοντας τους κινδύνους και ασκώντας εποπτεία στις τράπεζες
 • τον ρόλο του ευρώ να ενώνει τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τις χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη
 • το θεσμικό πλαίσιο της ΕΚΤ και τα επιτεύγματα της Ευρώπης

Έχετε φανταστεί τον εαυτό σας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ; Επισκεφτείτε τον χώρο που αναπαριστά την αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και μάθετε περισσότερα για το έργο της ΕΚΤ μέσω του πανοραμικού μας βίντεο!

Στην αρχή της ξενάγησης μπορείτε να παραλάβετε έναν υπολογιστή tablet για να έχετε πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες για την ΕΚΤ, τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ.

Πώς μπορώ να κάνω κράτηση για επίσκεψη;

Στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση visitor.centre@ecb.europa.eu παρέχοντας τα ακόλουθα:

 • μια σύντομη περιγραφή της ομάδας σας
 • τον αριθμό των συμμετεχόντων
 • τη γλώσσα της προτίμησής σας (αγγλικά ή γερμανικά)
 • τις ημερομηνίες που σας βολεύουν, λαμβάνοντας υπόψη τις ώρες επισκέψεων (βλ. παραπάνω)

Στη συνέχεια αφού ελέγξουμε αν μπορούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας εντός μίας εβδομάδας.

Πώς αξιολογείτε τα αιτήματα για επίσκεψη;

Οι κρατήσεις για επίσκεψη εξυπηρετούνται κυρίως με σειρά προτεραιότητας. Όσοι μας επισκέπτονται για πρώτη φορά έχουν προτεραιότητα, ενώ λαμβάνεται υπόψη και η δίκαιη εκπροσώπηση των διαφόρων εθνικοτήτων.

Σε ποιες γλώσσες είναι διαθέσιμο το περιεχόμενο;

Τα κείμενα και το ακουστικό περιεχόμενο των ενημερωτικών πάνελ διατίθενται σε τρεις γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Οι εγγεγραμμένοι επισκέπτες που παραλαμβάνουν υπολογιστές tablet έχουν πρόσβαση σε πρόσθετο υλικό σε έξι γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά και ολλανδικά.

Προσφέρετε ειδικές ξεναγήσεις σε επισκέπτες πιο νεαρής ηλικίας;

Δεν προσφέρουμε επί του παρόντος ειδικά προγράμματα για επισκέπτες πιο νεαρής ηλικίας. Συνιστάται ελάχιστο όριο ηλικίας 16 ετών.

Ποια μέρη του κτιρίου της ΕΚΤ μπορώ να επισκεφτώ;

Το κέντρο επισκεπτών βρίσκεται στον χώρο της πρώην Großmarkthalle. Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στους πύργους γραφείων.

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία της Großmarkthalle, σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε με το Ίδρυμα Elsaesser.

Πώς μπορώ να φτάσω στην ΕΚΤ;

Σας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε δημόσια μέσα μεταφοράς, καθώς οι δυνατότητες στάθμευσης στην περιοχή της ΕΚΤ είναι περιορισμένες. Οι πιο κοντινές στάσεις δημόσιων μέσων μεταφοράς είναι η στάση Frankfurt Ostendstraße (S-Bahn), η στάση Ostbahnhof (U-Bahn, περιφερειακά τρένα και λεωφορεία), και η στάση Ostbahnhof/Sonnemannstraße (τραμ και λεωφορεία).

Για μεγάλες ομάδες, υπάρχουν κάποιες θέσεις στάθμευσης για λεωφορεία δίπλα στην κεντρική είσοδο. Αν επιθυμείτε να κάνετε κράτηση τέτοιας θέσης στάθμευσης, ενημερώστε μας με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, σας επισημαίνουμε ότι δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το αίτημά σας.

Μπορώ να επισκεφτώ το κέντρο επισκεπτών χωρίς να κάνω κράτηση για ξενάγηση;

Μπορείτε να επισκεφτείτε το κέντρο επισκεπτών μόνο στο πλαίσιο ξενάγησης και στις ώρες που αναφέρονται παραπάνω. Το κέντρο επισκεπτών δεν λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Μπορείτε όμως να εξερευνήσετε το κέντρο επισκεπτών οποιαδήποτε στιγμή μέσω εικονικής περιήγησης. Για μια πιο ρεαλιστική εμπειρία, φορέστε τη μάσκα VR!

Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στην εικονική περιήγηση χρησιμοποιώντας μάσκα VR;

Εγκαταστήστε την εφαρμογή Google Street View στο κινητό σας τηλέφωνο (iOS, Android). Αναζητήστε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επιλέξτε μία από τις επίσημες φωτογραφίες της ΕΚΤ που δείχνουν το εσωτερικό του κτιρίου. Πατήστε το εικονίδιο για μάσκα VR στην επάνω δεξιά γωνία για να ξεκινήσει η λειτουργία VR, τοποθετήστε το τηλέφωνό σας στη θήκη της μάσκας VR και απολαύστε τη βιωματική σας εμπειρία!

Έλαβα μέρος σε ξενάγηση και θα ήθελα να στείλω τις παρατηρήσεις μου. Πώς γίνεται αυτό;

Επιδίωξή μας είναι η συνεχής βελτίωση του προγράμματος επισκεπτών μας, γι' αυτό στηριζόμαστε στα σχόλιά σας. Μπορείτε να στείλετε τα σχόλιά σας πληκτρολογώντας τη διεύθυνση www.menti.com και χρησιμοποιώντας τον κωδικό 10 43 43.