Sökalternativ
Home Media Frklaringar Forskning & publicerat Statistik Penningpolitik Euron Betalningar & marknader Karrir & jobb
Förslag
Sortera efter

#EUROat20: ECB:s Quizkampen-tävling

Mellan den 18 februari och den 10 mars 2019 lanserade Europeiska centralbanken (ECB) tillsammans med Quizkampen en tävling för att fira eurons 20 år. Deltagande var öppet för alla som bor i Europeiska unionen (EU).

Över 1,6 miljoner deltagare runt om i EU tävlade mot varandra i sex omgångar om vardera tre frågor.

Bra gjort, alla ni som svarat rätt: ni är verkliga euroexperter! Bland dessa drogs trettio vinnare, som kontaktades för att erhålla sina priser (antingen en iPad Pro eller ett Interrail Global Pass).

En lista över vinnarna hittas här

Stort tack till alla deltagare och gratulationer till vinnarna!

Visste du att...?

35 procent av alla deltagare trodde att ECB ligger i Strasbourg.

Europaparlamentets officiella säte ligger i Strasbourg. Men ECB är beläget i Frankfurt am Main, Tyskland.

Följ vårt Instagramkonto för att få morgonhälsningar direkt från vår huvudbyggnad med utsikt över Frankfurts skyline.

Det var många av deltagarna som trodde att ECB kan finansiera EU-ländernas regeringar.

Det stämmer inte – ECB är en oberoende institution. I enlighet med fördraget om EU:s funktionssätt får ECB inte låna ut pengar till EU-institutioner och inte heller till den offentliga sektorn. Det skyddar Eurosystemet från påverkan från offentliga myndigheter.

Läs mer om ECB:s oberoende

En av ECB:s viktigaste uppgifter är att hålla priserna stabila.

Det visste 85 procent av alla deltagare! Genom att kontrollera penningmängden i ekonomin och räntesättningen upprätthåller ECB prisstabilitet. ECB håller även ett öga på priserna på varor och tjänster för att se till att de inte ökar för mycket. Det säkerställer att man får lika mycket för en euro imorgon som idag.

Varför är stabila priser viktigt?

ECB tog över ansvaret för banktillsyn i november 2014 – inte i januari 2002.

Nästan hälften av alla som deltog i Quizkampen blandade ihop dessa två datum!

Januari 2002 var ett viktigt datum i ECB:s historia eftersom det var då som eurosedlar och euromynt för första gången sattes i omlopp.

Men det var i november 2014 som ECB tog över tillsynsansvaret för de europeiska bankerna. Finanskrisen har visat hur snabbt och med vilken kraft problem inom finanssektorn kan spridas i en monetär union och även hur dessa problem direkt påverkar medborgarna i euroområdet. Mot bakgrund av detta strävar ECB efter att återupprätta förtroendet för EU:s banksektor och stärka bankernas motståndskraft.

Kortfattat om ECB:s banktillsyn

Förslaget till denna tävling fick vi av Valentin Hasner, Constantin Weiß, Heinrich Westphalen, Annika Schwarz och Sarah Christina Zuellig (studenter i 2018 års Bachelor’s Class i Media och Communications Management, som hölls av Dr Eliane Bucher och Dr Markus Will, vid University of St. Gallen, Schweiz). Vi vill härmed tacka dem för denna idé.

Alla sidor i detta avsnitt