Επιλογές αναζήτησης
Home Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Διαγωνισμός #EUROat20 ECB-QuizClash

Από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου 2019, η ΕΚΤ συνεργάστηκε με την QuizClash για τη διενέργεια ενός ξεχωριστού διαγωνισμού για όλους τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με την ευκαιρία της 20ής επετείου του ευρώ.

Περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια παίκτες σε όλη την ΕΕ συναγωνίστηκαν σε έξι γύρους που περιλάμβαναν τρεις ερωτήσεις.

Συγχαίρουμε τους παίκτες που απάντησαν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις. Είστε πραγματικές αυθεντίες στο ευρώ! Μεταξύ των «πρωταθλητών» του ευρώ κληρώθηκαν 30 νικητές οι οποίοι κλήθηκαν να επιλέξουν το βραβείο τους (είτε ένα iPad Pro ή μια κάρτα Interrail Global Pass).

Κατάλογος νικητών

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους παίκτες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και συγχαίρουμε τους νικητές!

Το ξέρατε αυτό;

Το 35% των παικτών απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την έδρα της στο Στρασβούργο.

Όμως, το Στρασβούργο είναι η επίσημη έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου! Η έδρα της ΕΚΤ είναι στη Φρανκφούρτη, στη Γερμανία.

Ακολουθήστε τον λογαριασμό της ΕΚΤ στο Instagram για να λαμβάνετε τον πρωινό μας χαιρετισμό από τα γραφεία μας που έχουν θέα στους ουρανοξύστες της Φραγκφούρτης.

Σημαντικό ποσοστό των παικτών απάντησε ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρηματοδοτεί τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ.

Λάθος! Η ΕΚΤ είναι ένα ανεξάρτητο θεσμικό όργανο. Η Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ απαγορεύει στην ΕΚΤ να δανείζει κεφάλαια στα θεσμικά όργανα της ΕΕ ή στον δημόσιο τομέα. Η απαγόρευση αυτή προστατεύει το Ευρωσύστημα από οποιαδήποτε επιρροή των δημόσιων αρχών.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την ανεξαρτησία της ΕΚΤ

Μία από τις πρωταρχικές αρμοδιότητες της ΕΚΤ είναι να διατηρεί τις τιμές σταθερές.

Αυτό το ήξερε το 85% των παικτών! Η ΕΚΤ διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών ελέγχοντας την ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί στην οικονομία και καθορίζοντας τα επιτόκια. Παρακολουθεί τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών για να ελέγχει ότι δεν αυξάνονται πάρα πολύ. Έτσι, οι άνθρωποι μπορούν να αγοράζουν αύριο με το ευρώ παρόμοιες ποσότητες με αυτές που αγοράζουν σήμερα.

Γιατί είναι σημαντική η σταθερότητα των τιμών;

Αναλάβαμε τις αρμοδιότητες τραπεζικής εποπτείας τον Νοέμβριο του 2014 και όχι τον Ιανουάριο του 2002.

Σχεδόν οι μισοί παίκτες του κουίζ #EUROat20 μπερδεύτηκαν με αυτές τις δύο ημερομηνίες!

Ο Ιανουάριος του 2002 είναι πράγματι μια σημαντική ημερομηνία για την ιστορία μας: τότε τέθηκαν σε κυκλοφορία τα πρώτα τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ.

Όμως, ήταν τον Νοέμβριο του 2014 που η ΕΚΤ ανέλαβε το καθήκον να εποπτεύει τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η χρηματοπιστωτική κρίση μάς έδειξε πόσο γρήγορα και πόσο έντονα μπορούν να εξαπλωθούν προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ιδίως εντός μιας νομισματικής ένωσης, και πώς αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Γι’ αυτό, στόχος της ΕΚΤ είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών.

Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ με μια ματιά

Για την ιδέα αυτού του διαγωνισμού θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Valentin Hasner, Constantin Weiß, Heinrich Westphalen, Annika Schwarz και Sarah Christina Zuellig (πτυχιακοί φοιτητές του μαθήματος Media and Communications Management του έτους 2018, με διδάσκοντες τους διδάκτορες Eliane Bucher και Markus Will, στο Πανεπιστήμιο St. Gallen στην Ελβετία).

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα