Διαγωνισμός #EUROat20 ECB-QuizClash

Από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου 2019, η ΕΚΤ συνεργάστηκε με την QuizClash για τη διενέργεια ενός ξεχωριστού διαγωνισμού για όλους τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) επ’ ευκαιρία της 20ής επετείου του ευρώ.

Περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια παίκτες σε όλη την ΕΕ συναγωνίστηκαν σε έξι γύρους τριών ερωτήσεων ο καθένας.

Είσαι νικητής; Μπορείς να παραλάβεις το βραβείο σου!

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι απάντησαν σωστά στις ερωτήσεις! Είστε πραγματικές αυθεντίες στο ευρώ! Μπορείτε να δείτε τον κατάλογο με τους τριάντα νικητές . Τα βραβεία είναι ένα iPad Pro ή μια κάρτα Interrail Global Pass.

Εάν είσαι νικητής αλλά δεν το έχεις δηλώσει ακόμη, επικοινώνησε μαζί μας στη διεύθυνση ecbyouthinitiatives@ecb.europa.eu.

Μπορείς να ζητήσεις το βραβείο σου μέχρι τις 31 Μαΐου 2019!

Διαγωνισμός #EUROat20 ECB-QuizClash

Το ήξερες αυτό;

Το 35% των παικτών απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την έδρα της στο Στρασβούργο.

Το Στρασβούργο όμως είναι η επίσημη έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου! Η έδρα της ΕΚΤ είναι στη Φρανκφούρτη, στη Γερμανία.

Ακολούθησε τον λογαριασμό της ΕΚΤ στο Instagram για να λαμβάνεις τον πρωινό μας χαιρετισμό από τα γραφεία μας με θέα στους ουρανοξύστες της Φρανκφούρτης.

Σημαντικό ποσοστό των παικτών απάντησε ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρηματοδοτεί τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ.

Λάθος! Η ΕΚΤ είναι ένα ανεξάρτητο θεσμικό όργανο. Η Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ απαγορεύει στην ΕΚΤ να δανείζει κεφάλαια στα θεσμικά όργανα της ΕΕ ή τον δημόσιο τομέα. Η απαγόρευση αυτή προστατεύει το Ευρωσύστημα από οποιαδήποτε επιρροή των δημόσιων αρχών.

Μάθε περισσότερα σχετικά με την ανεξαρτησία της ΕΚΤ

Μία από τις πρωταρχικές αρμοδιότητες της ΕΚΤ είναι να διατηρεί τις τιμές σταθερές.

Αυτό το ήξερε το 85% των παικτών! Η ΕΚΤ διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών ελέγχοντας την ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί στην οικονομία και καθορίζοντας τα επιτόκια. Παρακολουθεί τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών για να ελέγχει ότι δεν αυξάνονται πάρα πολύ. Έτσι, οι άνθρωποι μπορούν αύριο να αγοράζουν με το ευρώ παρόμοιες ποσότητες με αυτές που αγοράζουν σήμερα.

Γιατί είναι σημαντική η σταθερότητα των τιμών;

Αναλάβαμε τις αρμοδιότητες τραπεζικής εποπτείας τον Νοέμβριο του 2014 – όχι τον Ιανουάριο του 2002.

Σχεδόν οι μισοί παίκτες του κουίζ #EUROat20 μπερδεύτηκαν με αυτές τις δύο ημερομηνίες!

Ο Ιανουάριος του 2002 είναι όντως μια σημαντική ημερομηνία για την ιστορία μας: τότε τέθηκαν σε κυκλοφορία τα πρώτα τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ.

Όμως, ήταν τον Νοέμβριο του 2014 που η ΕΚΤ ανέλαβε τα καθήκοντα εποπείας των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η χρηματοπιστωτική κρίση μάς έδειξε την ταχύτητα και την ένταση με την οποία μπορεί να γίνει η μετάδοση προβλημάτων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ιδίως εντός μιας νομισματικής ένωσης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τους πολίτες σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Γι’ αυτό, στόχος της ΕΚΤ είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών.

Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ με μια ματιά

Για την ιδέα αυτού του διαγωνισμού θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Valentin Hasner, Constantin Weiß, Heinrich Westphalen, Annika Schwarz και Sarah Christina Zuellig (πτυχιακούς φοιτητές του μαθήματος Media and Communications Management (2018), με διδάσκοντες τους διδάκτορες Eliane Bucher και Markus Will, στο Πανεπιστήμιο St. Gallen στην Ελβετία).

Για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τον διαγωνισμό, επικοινώνησε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ecbyouthinitiatives@ecb.europa.eu.

Εάν επιθυμείς να λαμβάνεις πληροφορίες σχετικά με μελλοντικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και πρωτοβουλίες για νέους τις οποίες διοργανώνει η ΕΚΤ, μπορείς να εγγραφείς στον κατάλογο παραληπτών των ηλεκτρονικών μηνυμάτων μας.