Natjecanje #EUROat20 ECB-QuizClash

Povodom dvadesete obljetnice uvođenja eura udružili smo se s timom koji je razvio aplikaciju QuizClash i organizirali smo posebno natjecanje za sve stanovnike EU‑a u razdoblju od 18. veljače do 10. ožujka 2019.

Više od 1,6 milijuna sudionika širom Europske unije natjecalo se u šest krugova koji su sadržavali po tri pitanja.

Dobitnici, preuzmite nagrade!

Čestitamo svima vama koji ste točno odgovorili na sva pitanja: pravi ste stručnjaci za euro! Popis tridesetero dobitnika možete pronaći . Nagrade su tablet iPad Pro ili karta Interrail Global Pass.

Ako ste među dobitnicima, a još nam se niste javili, molimo da to učinite e-porukom na adresu ecbyouthinitiatives@ecb.europa.eu.

Nagradu možete zatražiti do 31. svibnja 2019.

Natjecanje #EUROat20 QuizClash

Jeste li znali...?

Trideset pet posto natjecatelja mislilo je da je Europska središnja banka smještena u Strasbourgu.

Strasbourg je zapravo službeno sjedište Europskog parlamenta. Mi smo smješteni u Frankfurtu na Majni u Njemačkoj.

Pratite naš profil na Instagramu i poželjet ćemo vam dobro jutro iz svojih ureda s panoramskim pogledom na Frankfurt.

Velik postotak natjecatelja mislio je da ESB može financirati vlade država EU‑a.

To nije točno. ESB je neovisna institucija. Ugovor o funkcioniranju Europske unije zabranjuje ESB‑u kreditiranje institucija EU‑a i javnog sektora. Na taj je način Eurosustav zaštićen od utjecaja tijela javne vlasti.

Više o neovisnosti ESB‑a

Održavanje stabilnosti cijena jedna je od glavnih zadaća ESB‑a.

To je znalo osamdeset pet posto natjecatelja! ESB održava stabilnost cijena nadziranjem količine novca u optjecaju u gospodarstvu i određivanjem kamatnih stopa. Prati cijene robe i usluga pazeći da previše ne porastu kako bi svatko za svoje eure sutra mogao kupiti približno jednako koliko i danas.

Zašto su stabilne cijene važne?

Odgovornost za nadzor banaka preuzeli smo u studenome 2014., a ne u siječnju 2002.

Gotovo polovica sudionika kviza #EUROat20 nije znala koji od ta dva datuma odabrati.

Siječanj 2002. doista je bio ključan u našoj povijesti: tada su u optjecaj puštene prve euronovčanice i eurokovanice.

No ESB je preuzeo odgovornost za nadzor europskih banaka u studenome 2014. Financijska kriza pokazala je kako se problemi financijskog sektora mogu brzo i silovito proširiti, posebno unutar monetarne unije, te kako ti problemi mogu izravno utjecati na ljude u cijelom europodručju. U vezi s tim ESB nastoji vratiti povjerenje u bankarski sektor EU‑a i povećati otpornost banaka.

Ukratko o nadzoru banaka ESB-a

Zahvaljujemo Valentinu Hasneru, Constantinu Weißu, Heinrichu Westphalenu, Anniki Schwarz i Sarah Christini Zuellig (studentima profesora dr Eliane Bucher i dr Markusa Willa na preddiplomskom studiju upravljanja medijima i komunikacijom sveučilišta u St. Gallenu u Švicarskoj 2018.), koji su nam predložili održavanje ovog natjecanja.

 

Imate li pitanja o natjecanju, pošaljite nam e‑poruku na ecbyouthinitiatives@ecb.europa.eu.

Želite li primati obavijesti o budućim projektima ESB-a koji se tiču obrazovanja i uključivanja mladih, dodajte svoju adresu našem popisu e‑adresa.