Menu

#EUROat20 ECB–QuizClash nyereményjáték

2019. február 18. és március 10. között a QuizClash-sel együttműködésben különleges nyereményjátékra hívtuk az Európai Unió minden lakosát az euro bevezetésének 20. évfordulója alkalmából.

Uniószerte több mint 1,6 millióan mérették meg magukat a hat menetből álló, menetenként három-három kérdést tartalmazó játékban.

Gratulálunk mindazoknak, akik minden kérdést helyesen meg tudtak válaszolni: igazi euroszakértők! Ezek közül a bajnokok közül sorsoltunk ki 30 nyertest, akikkel felvettük a kapcsolatot, hogy kiválaszthassák a nyereményüket (vagy egy iPad Pro táblagépet, vagy egy Interrail Globál bérletet). A nyertesek névsora  olvasható.

Köszönjük mindenkinek a részvételt, és gratulálunk a nyerteseknek.

A versennyel kapcsolatos kérdéseket az ecbyouthinitiatives@ecb.europa.eu e-mail-címre várjuk.  

#EUROat20 QuizClash játék

Tudta-e, hogy...?

A játékosok 35%-a hitte, hogy az Európai Központi Bank Strasbourgban található.

Strasbourg valójában az Európai Parlament hivatalos székhelye. Az EKB székhelye a németországi Frankfurt am Mainban található.

Aki követ bennünket Instagramon, láthatja a frankfurti várossziluettre tekintő irodáinkból küldött reggeli üdvözletünket.

A játékosok jelentős arányban azt hitték, hogy az EKB finanszírozhatja az uniós országok kormányait.

Ez nem igaz – független intézmény vagyunk. Az Európai Unió működéséről szóló szerződés megtiltja, hogy az EKB hitelt nyújtson az EU intézményeinek és a kormányzati szektornak. Ez védi az eurorendszert az állami hatóságok befolyásától.

További információk az EKB függetlenségéről

Az EKB egyik legfontosabb feladata az árstabilitás fenntartása.

Ezt a játékosok 85%-a tudta. Az EKB a gazdaságban forgó pénzmennyiség kontrollálásával és a kamatdöntéseivel védi az árstabilitást. Figyelemmel követi az áruk és szolgáltatások árait, ügyelve arra, hogy ne emelkedjenek túlságosan. Így holnap is mindenki hasonló mennyiségű dolgot vásárolhat a pénzén, mint ma.

Miért fontos az árak stabilitása?

2014 novemberében vettük át a bankfelügyeleti feladatkört – nem 2002 januárjában.

Az #EUROat20 kvízjátékosok majdnem fele összekeverte ezt a két dátumot.

2002 januárja valóban kulcsfontosságú időszaka az EKB történetének: ekkor kerültek ugyanis forgalomba az első eurobankjegyek és -érmék.

De az európai bankfelügyeleti feladatkört az EKB 2014 novemberétől gyakorolja. A pénzügyi válság megmutatta, hogy – különösen a monetáris unióban – milyen gyorsan és feltartóztathatatlanul szétterjedhetnek a pénzügyi szektorban fellépő problémák, és hogy ezek az euroövezet teljes lakosságát közvetlenül sújtják. Ebben az összefüggésben az EKB célja az uniós bankszektorba vetett bizalom újjáépítése és a bankok rugalmasságának növelése.

Az EKB bankfelügyeletéről röviden

A verseny ötletének felvetéséért köszönetet mondunk Valentin Hasnernek, Constantin Weißnak, Heinrich Westphalennek, Annika Schwarznak és Sarah Christina Zuellignek (a svájci St. Gallen Egyetemen, a média- és kommunikáció alapszakon, Dr. Eliane Bucher és Dr. Markus Will által tanított 2018-as évfolyam hallgatóinak).