Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

#EUROat20 ECB–QuizClash nyereményjáték

2019. február 18. és március 10. között a QuizClash-sel együttműködésben különleges nyereményjátékra hívtuk az Európai Unióban élőket az euro bevezetésének 20. évfordulója alkalmából.

Uniószerte több mint 1,6 millióan mérették meg magukat a hatfordulós, három-három kérdést tartalmazó játékban.

Gratulálunk mindazoknak, akik minden kérdést helyesen megválaszoltak: igazi €-szakértők! A bajnokok közül kisorsoltunk 30 nyertest, akikkel felvettük a kapcsolatot, hogy kiválaszthassák a nyereményüket (egy iPad Pro táblagépet vagy egy Interrail Globál bérletet).

A nyertesek névsora

Nagyon köszönjük a részvételt, és gratulálunk a győzteseknek.

Tudta...?

A játékosok 35%-a hitte, hogy az Európai Központi Bank Strasbourgban található.

Strasbourg valójában az Európai Parlament hivatalos székhelye. Az EKB székhelye a németországi Frankfurt am Mainban található.

Kövessen bennünket az Instagramon, ahová feltesszük reggeli üdvözletünket, amelyet a frankfurti várossziluettre néző irodáinkból küldünk.

A játékosok jelentős arányban gondolták, hogy az EKB-nak megengedett az uniós országok kormányainak a finanszírozása.

Ez nem igaz – független intézmény vagyunk. Az Európai Unió működéséről szóló szerződés tiltja, hogy az EKB hitelt nyújtson az EU intézményeinek és a kormányzati szektornak. Ez védi az eurorendszert az állami hatóságok befolyásától.

További információk az EKB függetlenségéről

Az EKB egyik legfontosabb feladata az árstabilitás fenntartása.

Ezt a játékosok 85%-a tudta. Az EKB a gazdaságban forgó pénzmennyiség kontrollálásával és a kamatdöntéseivel védi az árstabilitást. Figyelemmel követi az áruk és szolgáltatások árait, ügyelve arra, hogy ne emelkedjenek túlságosan. Így holnap is annyi mindent vásárolhatunk a pénzünkön, mint ma.

Miért fontos az árak stabilitása?

2014 novemberében vettük át a bankfelügyeleti feladatkört – nem 2002 januárjában.

Az #EUROat20-kvízjátékosok majdnem fele összekeverte a két dátumot.

2002 januárja valóban kiemelten fontos időszaka az EKB történetének: ekkor kerültek ugyanis forgalomba az első eurobankjegyek és -érmék.

De az európai bankfelügyeleti feladatkört az EKB 2014 novemberétől gyakorolja. A pénzügyi válság megmutatta, hogy – különösen a monetáris unióban – milyen gyorsan és feltartóztathatatlanul szétterjedhetnek a pénzügyi szektorban fellépő problémák, és hogy ezek az euroövezet teljes lakosságát közvetlenül sújtják. Ebben az összefüggésben az EKB célja az uniós bankszektorba vetett bizalom újjáépítése és a bankok rugalmasságának növelése.

Az EKB bankfelügyeletéről röviden

A verseny ötletének felvetéséért a következő személyeknek tartozunk köszönettel: Valentin Hasner, Constantin Weiß, Heinrich Westphalen, Annika Schwarz és Sarah Christina Zuellig (a svájci St. Gallen Egyetemen, a média- és kommunikáció alapszakon, Dr. Eliane Bucher és Dr. Markus Will által tanított 2018-as évfolyam hallgatói).

Ebben a szekcióban található oldalak