#EUROat20 ECB–QuizClash nyereményjáték

2019. február 18. és március 10. között a QuizClash-sel együttműködésben különleges nyereményjátékra hívtuk az Európai Unió minden lakosát az euro bevezetésének 20.  évfordulója alkalmából.

Uniószerte több mint 1,6 millióan mérettették meg magukat a hat menetből álló, menetenként három-három kérdést tartalmazó játékban.

Nyertesek – vegyék át a nyereményeiket!

Gratulálunk azoknak, akik az összes kérdést helyesen megválaszolták: mind valódi euro‑szakértők! A harminc nyertes névsora érhető el. A nyeremény egy iPad Pro vagy egy Interrail Global Pass bérlet.

Kérjük azokat a nyerteseket, akik még nem jelentkeztek, hogy lépjenek velünk kapcsolatba az ecbyouthinitiatives@ecb.europa.eu.címen.

2019. május 31-ig lehet jelentkezni a nyereményekért.

#EUROat20 QuizClash játék

Tudta-e, hogy...?

A játékosok 35%-a hitte, hogy az Európai Központi Bank Strasbourgban található.

Strasbourg valójában az Európai Parlament hivatalos székhelye. Az EKB székhelye a németországi Frankfurt am Mainban található.

Aki követ bennünket Instagramon, láthatja a frankfurti várossziluettre tekintő irodáinkból küldött reggeli üdvözletünket.

A játékosok jelentős arányban azt hitték, hogy az EKB finanszírozhatja az uniós országok kormányait.

Ez nem igaz – független intézmény vagyunk. Az Európai Unió működéséről szóló szerződés megtiltja, hogy az EKB hitelt nyújtson az EU intézményeinek és a kormányzati szektornak. Ez védi az eurorendszert az állami hatóságok befolyásától.

További információk az EKB függetlenségéről

Az EKB egyik legfontosabb feladata az árstabilitás fenntartása.

Ezt a játékosok 85%-a tudta. Az EKB a gazdaságban forgó pénzmennyiség kontrollálásával és a kamatdöntéseivel védi az árstabilitást. Figyelemmel követi az áruk és szolgáltatások árait, ügyelve arra, hogy ne emelkedjenek túlságosan. Így holnap is mindenki hasonló mennyiségű dolgot vásárolhat a pénzén, mint ma.

Miért fontos az árak stabilitása?

2014 novemberében vettük át a bankfelügyeleti feladatkört – nem 2002 januárjában.

Az #EUROat20 kvízjátékosok majdnem fele összekeverte ezt a két dátumot.

2002 januárja valóban kulcsfontosságú időszaka az EKB történetének: ekkor kerültek ugyanis forgalomba az első eurobankjegyek és -érmék.

De az európai bankfelügyeleti feladatkört az EKB 2014 novemberétől gyakorolja. A pénzügyi válság megmutatta, hogy – különösen a monetáris unióban – milyen gyorsan és feltartóztathatatlanul szétterjedhetnek a pénzügyi szektorban fellépő problémák, és hogy ezek az euroövezet teljes lakosságát közvetlenül sújtják. Ebben az összefüggésben az EKB célja az uniós bankszektorba vetett bizalom újjáépítése és a bankok rugalmasságának növelése.

Az EKB bankfelügyeletéről röviden

A verseny ötletének felvetéséért köszönetet mondunk Valentin Hasnernek, Constantin Weißnak, Heinrich Westphalennek, Annika Schwarznak és Sarah Christina Zuellignek (a svájci St. Gallen Egyetemen, a média- és kommunikáció alapszakon, Dr. Eliane Bucher és Dr. Markus Will által tanított 2018-as évfolyam hallgatóinak).

 

A versennyel kapcsolatos kérdéseket az ecbyouthinitiatives@ecb.europa.eu.e-mail címre lehet elküldeni.

Kérjük az EKB jövőbeni ismeretterjesztő és ifjúsági kezdeményezései iránt érdeklődőket, hogy iratkozzanak fel a levelezőlistánkra.