Možnosti iskanja
Home Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Tekmovanje #EUROat20 ECB-QuizClash

Med 18. februarjem in 10. marcem 2019 smo se povezali z aplikacijo QuizClash in za vse prebivalce EU organizirali posebno tekmovanje, s katerim smo obeležili 20. obletnico eura.

Več kot 1,6 milijona igralcev iz vse Evropske unije je tekmovalo v šestih krogih s po tremi vprašanji.

Tisti, ki ste pravilno odgovorili na vsa vprašanja – bravo, ste pravi poznavalci eura! Izmed teh igralcev smo izžrebali 30 zmagovalcev in jih kontaktirali, da si izberejo nagrado (iPad Pro ali vozovnica Interrail Global Pass).

Seznam zmagovalcev

Hvala vsem, ki ste sodelovali na tekmovanju in čestitke zmagovalcem!

Ali veš...?

35% igralcev je menilo, da se Evropska centralna banka nahaja v Strasbourgu.

Strasbourg je uradni sedež Evropskega parlamenta! Mi se nahajamo v Frankfurtu na Majni v Nemčiji.

Sledite našemu Instagram računu, da boste dobili jutranje pozdrave iz naših pisarn, ki imajo pogled na frankfurtsko panoramo.

Precej igralcev je mislilo, da ECB lahko financira vlade držav EU.

To ni res – smo neodvisna institucija. Pogodba o delovanju Evropske unije prepoveduje ECB, da bi posojala institucijam EU ali javnemu sektorju. To Eurosistem varuje pred kakršnimkoli vplivom javnih organov.

Več o neodvisnosti ECB

Eden glavnih ciljev ECB je ohranjanje cenovne stabilnosti.

To je vedelo kar 85% igralcev! ECB ohranja stabilnost cen tako, da nadzoruje, koliko denarja je v obtoku v gospodarstvu, in določa obrestne mere. Preverja cene blaga in storitev in pazi, da ne rastejo preveč. Na ta način lahko ljudje z določeno količino eurov jutri kupijo približno enako količino stvari kot danes.

Zakaj je pomembno, da so cene stabilne?

Pristojnosti za bančni nadzor smo prevzeli novembra 2014 – ne januarja 2002.

Skoraj polovica igralcev kviza #EUROat20 je pomešala ta dva odgovora!

Januar 2002 je res bil ključen čas v naši zgodovini: tedaj so v obtok prišli prvi eurobankovci in eurokovanci.

Pristojnosti za nadzor evropskih bank pa je ECB prevzela novembra 2014. Finančna kriza je pokazala, kako hitro in silovito se lahko širijo problemi v finančnem sektorju – še posebej v monetarni uniji – in tudi, kako taki problemi neposredno škodujejo ljudem v celotnem euroobmočju. V tem kontekstu je cilj ECB obnoviti zaupanje v bančni sektor EU in povečati odpornost bank.

Bančni nadzor na kratko

Tekmovanje so nam predlagali Valentin Hasner, Constantin Weiß, Heinrich Westphalen, Annika Schwarz in Sarah Christina Zuellig (študenti dodiplomskega študija medijev in komunikacij v letu 2018 na švicarski univerzi St. Gallen pod mentorstvom dr. Eliane Bucher in dr. Markusa Willa), za kar se jim zahvaljujemo.

Vse strani v tem razdelku