Opțiuni de căutare
Home Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Concursul #EUROat20 ECB-QuizClash

În perioada 18 februarie-10 martie 2019, am lansat, în colaborare cu QuizClash, un concurs special destinat tuturor persoanelor care locuiesc în Uniunea Europeană, pentru a marca împlinirea a 20 de ani de existență a euro.

Peste 1,6 milioane de participanți de pe întreg teritoriul Uniunii Europene au concurat unii cu alții, răspunzând la șase seturi de câte trei întrebări.

Felicitări tuturor celor care au răspuns corect la toate întrebările: sunteți adevărați experți în materie de euro! Din rândul acestor „campioni ai euro”, am tras la sorți 30 de câștigători, care au fost contactați pentru a-și alege premiul (fie o tabletă iPadPro, fie o legitimație de călătorie Interrail Global Pass).

Lista câștigătorilor

Adresăm mulțumiri tuturor participanților la concurs și felicitări câștigătorilor!

Știați că...?

35% dintre participanți credeau că Banca Centrală Europeană se află la Strasbourg.

De fapt, la Strasbourg se află sediul oficial al Parlamentului European! Sediul BCE este la Frankfurt pe Main, în Germania.

Urmărește contul nostru de Instagram, unde îți vom transmite salutări matinale din birourile noastre cu vedere asupra orașului Frankfurt.

Un procent semnificativ de participanți credeau că BCE poate finanța guvernele țărilor din UE.

Acest lucru nu este corect: suntem o instituție independentă. Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene interzice BCE să acorde împrumuturi instituțiilor Uniunii Europene sau sectorului public. Prin această interdicție, Eurosistemul este protejat împotriva oricăror influențe din partea autorităților publice.

Mai multe despre independența BCE

Una dintre responsabilitățile principale ale BCE constă în menținerea stabilității prețurilor.

85% dintre participanți cunoșteau acest lucru! BCE menține stabilitatea prețurilor controlând volumul de numerar care circulă în cadrul economiei și stabilind ratele dobânzilor. BCE monitorizează prețurile bunurilor și serviciilor, pentru a se asigura că acestea nu se majorează excesiv. În acest mod, oamenii vor putea cumpăra în viitor, cu aceeași sumă în euro, volume de bunuri și servicii similare celor pe care le cumpără în prezent.

De ce este importantă stabilitatea prețurilor?

Ne-am asumat responsabilitățile de supraveghere bancară în noiembrie 2014, nu în ianuarie 2002.

Aproape jumătate dintre persoanele care au răspuns la întrebările #EUROat20 au confundat aceste două date!

Ianuarie 2002 a reprezentat, într-adevăr, un moment esențial în istoria noastră, întrucât la acea dată au fost puse în circulație primele bancnote și monede euro.

Însă BCE a preluat responsabilitatea de supraveghere a băncilor europene în luna noiembrie 2014. Criza financiară a evidențiat rapiditatea și forța cu care problemele din sectorul financiar se pot propaga, în special în cadrul unei uniuni monetare, precum și modul în care astfel de probleme afectează direct populația la nivelul întregii zone euro. În acest context, obiectivul BCE constă în consolidarea încrederii în sectorul bancar al Uniunii Europene și în sporirea rezilienței băncilor.

Supravegherea bancară a BCE pe scurt

Dorim să ne exprimăm recunoștința față de Valentin Hasner, Constantin Weiß, Heinrich Westphalen, Annika Schwarz și Sarah Christina Zuellig (studenți din promoția 2018 a programului de licență în Managementul mass-media și al comunicării, coordonat de dr. Eliane Bucher și dr. Markus Will la University of St. Gallen, Elveția) pentru că ne-au sugerat acest concurs.

Toate paginile din această secțiune