Concursul #EUROat20 ECB-QuizClash

În perioada 18 februarie–10 martie 2019 am lansat, în colaborare cu QuizClash, un concurs special, adresat tuturor persoanelor care locuiesc în Uniunea Europeană, în scopul de a marca împlinirea a 20 de ani de existență a monedei euro.

Peste 1,6 milioane de participanți de pe întreg teritoriul Uniunii Europene s-au întrecut pe parcursul a șase runde a câte trei întrebări.

Câștigătorii sunt invitați să își ridice premiile.

Felicitări acelora dintre voi care au răspuns corect la toate întrebările: sunteți adevărați experți în privința euro! Lista celor treizeci de câștigători poate fi consultată . Premiile constau fie într-o tabletă iPadPro, fie într-o legitimație de călătorie Interrail Global Pass.

Dacă te numeri printre câștigători, însă nu te-ai prezentat încă pentru ridicarea premiului, te rugăm să ne contactezi la adresa: ecbyouthinitiatives@ecb.europa.eu.

Îți poți ridica premiul până la data de 31 mai 2019!

Concursul <i>#EUROat20 ECB-QuizClash</i>

Știai că...?

35% dintre participanți credeau că Banca Centrală Europeană se află la Strasbourg.

De fapt, la Strasbourg se află sediul oficial al Parlamentului European! Sediul BCE este la Frankfurt pe Main, Germania.

Urmărește contul nostru de Instagram, prin care îți vom transmite salutări matinale din birourile noastre cu vedere asupra orașului Frankfurt.

Un procent semnificativ dintre participanți considerau că BCE poate finanța guvernele statelor membre ale Uniunii Europene.

Acest lucru nu este corect, întrucât suntem o instituție independentă. Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene îi interzice BCE să acorde împrumuturi instituțiilor Uniunii Europene sau sectorului public. Aceasta protejează Eurosistemul împotriva oricăror influențe ale autorităților publice.

Consultă mai multe informații despre independența BCE

Una dintre responsabilitățile principale ale BCE constă în menținerea stabilității prețurilor.

85% dintre participanți cunoșteau acest lucru! BCE păstrează stabilitatea prețurilor controlând ce volum de numerar circulă în cadrul economiei și stabilind ratele dobânzilor. Monitorizează prețurile produselor și serviciilor, pentru a se asigura că acestea nu se majorează excesiv. Drept urmare, oamenii pot cumpăra volume similare de produse sau servicii folosind euro, atât la momentul actual, cât și în viitor.

De ce este importantă stabilitatea prețurilor?

Ne-am asumat responsabilitățile de supraveghere bancară în noiembrie 2014, nu în ianuarie 2002.

Aproape jumătate dintre persoanele care au răspuns la întrebările #EUROat20 au confundat aceste două date!

Ianuarie 2002 a reprezentat, într-adevăr, un moment esențial în istoria noastră, întrucât la acea dată au fost puse în circulație primele bancnote și monede euro.

Însă BCE a preluat responsabilitatea de supraveghere a băncilor europene în luna noiembrie 2014. Criza financiară a evidențiat rapiditatea și forța cu care problemele din sectorul financiar se pot propaga, în special în cadrul unei uniuni monetare, precum și modul în care astfel de probleme afectează direct populația la nivelul întregii zone euro. În acest context, obiectivul BCE constă în consolidarea încrederii în sectorul bancar al Uniunii Europene și în sporirea rezilienței băncilor.

Supravegherea bancară a BCE pe scurt

Dorim să ne exprimăm recunoștința față de Valentin Hasner, Constantin Weiß, Heinrich Westphalen, Annika Schwarz și Sarah Christina Zuellig (studenți din promoția 2018 a programului de licență în Managementul mass-media și al comunicării, coordonat de dr. Eliane Bucher și dr. Markus Will la University of St. Gallen, Elveția) pentru că ne-au sugerat acest concurs.

Dacă ai întrebări legate de concurs, ni le poți adresa prin e-mail la adresa ecbyouthinitiatives@ecb.europa.eu.

Dacă dorești să primești informații referitoare la viitoarele inițiative ale BCE cu caracter educativ și destinate tinerilor, înscrie-te pe lista noastră de distribuție.