Изкуство и култура в ЕЦБ

Европейският съюз е дом на богато разнообразие от култури, в което са втъкани традициите на отделните държави и региони. Ние в ЕЦБ сме решени да популяризираме това разнообразие на изкуства и култури посредством нашите събития и инициативи.

Колекция на ЕЦБ от произведения на изкуството и изложби

Колекцията на ЕЦБ от произведения на изкуството включва около 450 картини, рисунки, фотографии, скулптури и предмети. Тя продължава да се разраства, главно благодарение на творбите, придобити за поредицата годишни изложби „Съвременно изкуство от държавите членки на Европейския съюз“, в които всяка година се представя различна страна. Серията има за цел да представи разнообразието в изкуството на всяка от държавите и да открои някои важни актуални идеи, които се обсъждат в света на изкуството. От 2015 г. насам колекцията се обогатява и с тематични творби за различните ни сгради.

Тази година представяме съвместно с Eesti Pank изложба на съвременно изкуство от Естония – двадесет и първата изложба в поредицата. Щастливи сме да се включим с тази изложба в честванията на стотната годишнина на независимостта на Естония! Над 50 произведения на 14 художници и групи творци ще бъдат изложени от 28 юни до 26 октомври 2018 г. Творчеството им е представително за днешната бързо променяща се визуална и цифрова култура и за това как тя формира възприятията и поведението ни. Някои от произведенията са посветени на теми като национализма, феминизма и капитализма в постсъветска Източна Европа. Други възприемат широк поглед към многобройните възможности и рискове в съвременния глобализиран свят или пък се съсредоточават върху непосредствената среда на отделния човек и неговото възприемане и взаимодействие с нея.

Представени са творби от следните художници: Мерике Естна, Фло Касеару, Кристи Конги, Паул Куймет, Крис Лемсалу, Марко Маетам, Марге Монко, Криста Мьолдер, Катя Новицкова, Кайдо Оле, Кристина Йолек и Керт Виярт, Лаура Пьолд, Таави Суйсалу, Сигрид Вийр.

Изложбата е отворена за организирани посещения. Точните дати и подробностите за регистрацията са публикувани на уебсайта Kulturothek.

Културни дни

Културните дни на ЕЦБ са празник на европейското „обединение в многообразието“. Всяка година в центъра им е различна държава членка на Европейския съюз.
След „Вдъхновяващата Испания“ през 2017 г. тази година Културните дни ще представят забележителните културни достижения на Литва.

Научете повече


Luminale 2018

Други посещения

Имахме удоволствието да участваме в тазгодишното издание на Luminale, което превърна северната фасада на историческата ни сграда Гросмарктхале в гигантска анимирана галерия на уличното изкуство. От 18 до 23 март нашата сграда беше обляна в танцуващи цветове благодарение на Urbanscreen – творчески колектив и дизайнерска фирма от Бремен, както и на Андреас Прайс – известен илюстратор, който в момента живее и работи в Берлин.

Още за Luminale 2018
Подготовка и интервюта с художествения колектив
Снимки от събитието