Изкуство и култура в ЕЦБ

Европейският съюз е дом на богато разнообразие от култури, в което са втъкани традициите на отделните държави и региони. Ние в ЕЦБ сме решени да популяризираме това разнообразие на изкуства и култури посредством нашите събития и инициативи.

Колекция на ЕЦБ от произведения на изкуството

Нашата колекция от произведения на изкуството включва около 480 картини, рисунки, фотографии, скулптури и предмети на изкуството. Тя продължава да се разраства, главно благодарение на творбите, придобити от поредицата годишни изложби „Съвременно изкуство от държавите членки на Европейския съюз“, в които всяка година се представя различна страна. Поредицата има за цел да покаже разнообразието в изкуството на всяка от държавите и да открои някои важни актуални идеи, които се обсъждат в света на изкуството.

От 2015 г. насам нашата колекция продължава да се обогатява с творби на конкретни теми. С течение на времето тя се превърна в отражение на тенденциите в съвременното европейско изкуство от 90-те години насам. През 2018 г. в центъра на двайсет и първата изложба от поредицата поставихме съвременната естонска арт сцена, а през 2019 г. ще представим съвременно изкуство от Хърватия.

Регистрирайте се за организирано посещение

Културни дни

Културните дни на ЕЦБ са празник на европейското „обединение в многообразието“. Всяка година в центъра им е различна държава членка на Европейския съюз.
През 2019 г. нашите Европейски културни дни ще бъдат посветени на общата европейска идентичност.

Научете повече


Luminale 2018

Други посещения

Имахме удоволствието да участваме в Luminale 2018, което превърна северната фасада на историческата ни сграда Гросмарктхале в гигантска анимирана галерия на уличното изкуство. От 18 до 23 март нашата сграда беше обляна в танцуващи цветове благодарение на Urbanscreen – творчески колектив и дизайнерска фирма от Бремен, както и на Андреас Прайс – известен илюстратор, който в момента живее и работи в Берлин.

Още за Luminale 2018
Подготовка и интервюта с художествения колектив
Снимки от събитието