European Central Bank - eurosystem
Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
За най-актуална информация вижте английската версия на тази страница.

Изкуство и култура в ЕЦБ

Европейският съюз е дом на богато разнообразие от култури, в което са втъкани традициите на отделните държави и региони. Ние в ЕЦБ сме решени да популяризираме това разнообразие на изкуства и култури посредством нашите събития и инициативи.

Разгледайте нашата колекция от произведения на изкуството с приложението ECB Art App

Можете да изтеглите на своя смартфон или таблет безплатното приложение ECB Art App и да разгледате удобно у дома колекцията ни. В приложението е включена информация за различни произведения на изкуството и архитектурата, ексклузивни видеоматериали „зад кулисите“ и интервюта с хора на изкуството и служители на ЕЦБ.

Приложение за Google Play StoreПриложение за Apple App Store
Колекция на ЕЦБ от произведения на изкуството

Нашата колекция от произведения на изкуството включва около 480 картини, рисунки, фотографии, скулптури и предмети на изкуството. Тя продължава да се разраства, главно благодарение на творбите, придобити от поредицата годишни изложби „Съвременно изкуство от държавите членки на Европейския съюз“, в които всяка година се представя различна страна. Поредицата има за цел да покаже разнообразието в изкуството на всяка от държавите и да открои някои важни актуални идеи, които се обсъждат в света на изкуството.

От 2015 г. насам нашата колекция продължава да се обогатява с творби на конкретни теми. С течение на времето тя се превърна в отражение на тенденциите в съвременното европейско изкуство от 90-те години насам.

Културни дни

Културните дни на ЕЦБ са празник на европейското „единство в многообразието“. Всяка година в центъра им е различна държава членка на Европейския съюз. Нашите културни дни през 2019 г. ще бъдат посветени на общоевропейската идентичност.

Повече информация

Luminale 2018

Имахме удоволствието да участваме в Luminale 2018, което превърна северната фасада на историческата ни сграда Гросмарктхале в гигантска анимирана галерия на уличното изкуство. От 18 до 23 март нашата сграда беше обляна в танцуващи цветове благодарение на Urbanscreen – творчески колектив и дизайнерска фирма от Бремен, и на Андреас Прайс – известен илюстратор, който в момента живее и работи в Берлин.

Подготовка и интервюта с художниците Снимки от събитието Още за Luminale

Всички страници в този раздел