Изкуство и култура в ЕЦБ

Европейският съюз е дом на богато разнообразие от култури, в което са втъкани традициите на отделните държави и региони. Ние в ЕЦБ сме решени да популяризираме това разнообразие на изкуства и култури посредством нашите събития и инициативи.

Колекция на ЕЦБ от произведения на изкуството

Нашата колекция от произведения на изкуството включва около 480 картини, рисунки, фотографии, скулптури и предмети на изкуството. Тя продължава да се разраства, главно благодарение на творбите, придобити от поредицата годишни изложби „Съвременно изкуство от държавите членки на Европейския съюз“, в които всяка година се представя различна страна. Поредицата има за цел да покаже разнообразието в изкуството на всяка от държавите и да открои някои важни актуални идеи, които се обсъждат в света на изкуството.

От 2015 г. насам нашата колекция продължава да се обогатява с творби на конкретни теми. С течение на времето тя се превърна в отражение на тенденциите в съвременното европейско изкуство от 90-те години насам. През 2018 г. в центъра на двайсет и първата изложба от поредицата поставихме съвременната естонска арт сцена, а през 2019 г. ще представим съвременно изкуство от Хърватия. Когато отново започнат да се организират посещения, тук ще бъде публикувана повече информация.

Културни дни

Културните дни на ЕЦБ са празник на европейското „обединение в многообразието“. Всяка година в центъра им е различна държава членка на Европейския съюз.
След „Вдъхновяващата Испания“ през 2017 г. тази година културните дни представиха някои от изключителните културни достижения на Литва.

Научете повече


Luminale 2018

Други посещения

Имахме удоволствието да участваме в Luminale 2018, което превърна северната фасада на историческата ни сграда Гросмарктхале в гигантска анимирана галерия на уличното изкуство. От 18 до 23 март нашата сграда беше обляна в танцуващи цветове благодарение на Urbanscreen – творчески колектив и дизайнерска фирма от Бремен, както и на Андреас Прайс – известен илюстратор, който в момента живее и работи в Берлин.

Още за Luminale 2018
Подготовка и интервюта с художествения колектив
Снимки от събитието