Artă și cultură la BCE

Uniunea Europeană este expresia unei mari bogății de culturi, care au la bază tradițiile fiecărei țări și regiuni. BCE se angajează să promoveze această diversitate artistică și culturală prin intermediul evenimentelor și inițiativelor sale.

Colecția și expozițiile de artă ale BCE

Colecția de artă a BCE include aproximativ 450 de tablouri, desene, fotografii, sculpturi și obiecte de artă și continuă să se îmbogățească, în principal prin achizițiile de opere de artă pentru seria de expoziții anuale „Artă contemporană din statele membre ale Uniunii Europene”, care prezintă o țară diferită în fiecare an. Scopul acesteia este de a pune în lumină diversitatea producției artistice a fiecărei țări și de a evidenția unele dintre principalele idei discutate în prezent în lumea artei. Din 2015, colecția BCE continuă să se extindă prin achizițiile pe teme specifice destinate diferitelor noastre clădiri.

Anul acesta, în cooperare cu Eesti Pank, prezentăm o expoziție de artă contemporană din Estonia – cea de-a 21-a expoziție din seria menționată. Prin această expoziție, avem, de asemenea, plăcerea de a ne alătura festivităților dedicate centenarului independenței Estoniei! Peste 50 de piese create de 14 artiști și grupuri de artiști vor fi prezentate în perioada 28 iunie-26 octombrie 2018. Lucrările lor sunt reprezentative pentru cultura vizuală și digitală de astăzi, marcată de o evoluție rapidă, precum și pentru modul în care aceasta ne modelează percepția și comportamentul. Unele lucrări de artă tratează și teme precum naționalismul, feminismul și capitalismul în Europa de Est post-sovietică. Altele fie abordează dintr‑un unghi mai larg amploarea oportunităților și riscurilor din lumea globalizată contemporană, fie focalizează atenția asupra mediului imediat al fiecărui individ și asupra modului în care acesta îl percepe și interacționează cu el. 

Sunt prezentate lucrări ale următorilor artiști: Merike Estna, Flo Kasearu, Kristi Kongi, Paul Kuimet, Kris Lemsalu, Marko Mäetamm, Marge Monko, Krista Mölder, Katja Novitskova, Kaido Ole, Kristina Õllek & Kert Viiart, Laura Põld, Taavi Suisalu, Sigrid Viir.

Expoziția este deschisă publicului în cadrul unor tururi ghidate. Datele exacte și detaliile referitoare la înregistrare sunt publicate pe website-ul Kulturothek.

Zilele culturale

Zilele culturale ale BCE oferă ocazia de a sărbători „unitatea în diversitate” a Europei. În fiecare an, acest eveniment este dedicat unui alt stat membru al Uniunii Europene.
După „Inspiring Spain” din 2017, Zilele culturale din acest an vor aduce în prim‑plan realizările culturale remarcabile ale Lituaniei.

Mai mult


Luminale 2018

Alte vizite

Am avut plăcerea de a participa la ediția din acest an a Luminale, eveniment pe durata căruia fațada nordică a clădirii noastre istorice Grossmarkthalle s-a transformat într-o imensă galerie de artă stradală animată. În perioada 18‑23 martie, clădirea noastră a prins viață într‑un spectacol de culoare și mișcare grație Urbanscreen, colectiv de artiști și companie de creație din Bremen, precum și lui Andreas Preis, ilustrator de renume stabilit actualmente la Berlin.

Mai multe informații despre Luminale 2018
Making of și interviuri cu artiștii
Fotografii de la eveniment