European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
Najnovije informacije možete pronaći na engleskoj inačici stranice.

Umjetnost i kultura u ESB-u

Europsku uniju krasi bogatstvo različitih kultura i tradicija pojedinačnih država i regija. U ESB-u pokazujemo predanost promicanju te kulturno‑umjetničke raznolikosti organiziranjem događaja i inicijativama.

Pregledajte našu zbirku umjetnina u novoj aplikaciji ECB Art

Preuzmite na pametnom telefonu ili tabletu našu besplatnu aplikaciju ECB Art i pogledajte zbirku iz vlastitog doma. Aplikacija sadržava informacije o brojnim umjetničkim djelima i arhitekturi, a u njoj možete pronaći i ekskluzivne razgovore s umjetnicima i zaposlenicima te videa pozadinskih aktivnosti.

Aplikacija u mrežnoj trgovini Google Play Store Aplikacija u mrežnoj trgovini Apple App Store
ESB-ova zbirka umjetnina

U našoj zbirci umjetnina nalazi se oko 480 slika, crteža, fotografija, skulptura i umjetničkih predmeta. Zbirka stalno raste, uglavnom zahvaljujući kupnji umjetnina izloženih u sklopu godišnje izložbe »Suvremena umjetnost država članica Europske unije«, kojom se svake godine predstavlja druga država. Cilj je te izložbe predstaviti raznoliku umjetničku produkciju u državi i istaknuti ključne ideje o kojima se raspravlja u umjetničkim krugovima.

Od 2015. naša zbirka umjetnina raste i zahvaljujući posebnim tematskim kupnjama. Tijekom godina oblikovala se u zbirku koja pruža pregled razvoja suvremene europske umjetnosti od devedesetih godina prošlog stoljeća.

Dani kulture

Danima kulture ESB-a slavi se europska »ujedinjenost u raznolikosti«. Svake je godine u središtu pozornosti druga država članica Europske unije. Europski dani kulture 2019. bit će posvećeni zajedničkom europskom identitetu.

Više

Luminale 2018.

Drago nam je što smo sudjelovali u Luminaleu 2018., za koji je sjeverna fasada naše povijesne zgrade Grossmarkthalle pretvorena u golemu animiranu uličnu galeriju. Od 18. do 23. ožujka naša je zgrada blistala, oživljena bojama i pokretom, zahvaljujući umjetnicima iz kreativnog poduzeća Urbanscreen iz Bremena te poznatom ilustratoru Andreasu Preisu, koji trenutačno živi i stvara u Berlinu.

Pripreme i razgovori s umjetnicima Fotografije događaja Luminale

Sve stranice u ovom odjeljku