Umjetnost i kultura u ESB-u

Europsku uniju krasi bogatstvo različitih kultura, koje obuhvaćaju tradicije pojedinačnih država i regija. U ESB-u pokazujemo predanost promicanju te kulturno-umjetničke raznolikosti organiziranjem događaja i inicijativama.

ESB-ova zbirka umjetnina i izložbe

U ESB-ovoj zbirci umjetnina nalazi se oko 450 slika, crteža, fotografija, skulptura i umjetničkih predmeta. Ona stalno raste, uglavnom zahvaljujući kupnji umjetnina za godišnju izložbu »Suvremena umjetnost država članica Europske unije«, kojom se svake godine predstavlja druga država. Cilj je predstaviti raznoliku umjetničku produkciju u državi i istaknuti ključne ideje o kojima se raspravlja u umjetničkim krugovima. Od 2015. ESB-ova umjetnička zbirka raste i zahvaljujući tematskim kupnjama za naše različite zgrade.

Ove godine, u suradnji sa središnjom bankom Eesti Pank, održavamo izložbu suvremene umjetnosti iz Estonije, 21. takvu izložbu u nizu. Drago nam je što ćemo se tom izložbom pridružiti proslavama stote obljetnice estonske neovisnosti. U razdoblju od 28. lipnja do 26. listopada 2018. posjetitelji će moći vidjeti više od 50 umjetničkih djela 14 umjetnika ili umjetničkih skupina. Njihova djela tipična su za današnju vizualnu i digitalnu kulturu, brz tempo kojim se mijenja te način na koji utječe na našu percepciju i ponašanje. Dio umjetničkih djela bavi se temama kao što su nacionalizam, feminizam i kapitalizam u postsovjetskoj istočnoj Europi. Druga se, u općim crtama, bave velikim mogućnostima i rizicima u današnjem globaliziranom svijetu, ili su usredotočena na neposredno okružje pojedinca, njegov doživljaj tog okružja ili njihovo međudjelovanje.

Autori izloženih djela sljedeći su umjetnici: Merike Estna, Flo Kasearu, Kristi Kongi, Paul Kuimet, Kris Lemsalu, Marko Mäetamm, Marge Monko, Krista Mölder, Katja Novitskova, Kaido Ole, Kristina Õllek & Kert Viiart, Laura Põld, Taavi Suisalu i Sigrid Viir.

Posjet izložbi moguć je samo uz vodstvo. Točni datumi i informacije o načinu prijave mogu se pronaći na mrežnim stranicama Kulturoteke.

Dani kulture

Danima kulture ESB-a slavi se europska »ujedinjenost u raznolikosti«. Svake je godine naglasak na drugoj državi članici Europske unije.
Nakon manifestacije »Inspiring Spain« u 2017. ovogodišnji europski Dani kulture istaknut će iznimna kulturna postignuća Litve.

saznajte više


Luminale 2018.

Ostali posjeti

Drago nam je što smo sudjelovali u ovogodišnjem Luminaleu, za koji je sjeverna fasada naše povijesne zgrade Grossmarkthalle pretvorena u golemu animiranu uličnu galeriju. Od 18. do 23. ožujka naša je zgrada zablistala bojama i pokretom zahvaljujući skupini umjetnika i kreativnom poduzeću Urbanscreen iz Bremena te poznatom ilustratoru Andreasu Preisu, koji trenutačno živi i stvara u Berlinu.

više o Luminaleu 2018.
pripreme i razgovori s umjetnicima
fotografije s događaja