Umjetnost i kultura u ESB-u

Europsku uniju krasi bogatstvo različitih kultura, koje obuhvaćaju tradicije pojedinačnih država i regija. U ESB-u pokazujemo predanost promicanju te kulturno‑umjetničke raznolikosti organiziranjem događaja i inicijativama.

ESB-ova zbirka umjetnina

U našoj zbirci umjetnina nalazi se oko 480 slika, crteža, fotografija, skulptura i umjetničkih predmeta. Ta zbirka stalno raste, uglavnom zahvaljujući kupnji dijela umjetnina izloženih u sklopu godišnje izložbe »Suvremena umjetnost država članica Europske unije«, kojom se svake godine predstavlja druga država. Cilj je te izložbe predstaviti raznoliku umjetničku produkciju u državi i istaknuti ključne ideje o kojima se raspravlja u umjetničkim krugovima.

Od 2015. naša zbirka umjetnina raste i zahvaljujući tematskim kupnjama. Tijekom godina oblikovala se u zbirku koja pruža pregled razvoja suvremene europske umjetnosti od devedesetih godina prošlog stoljeća. Dvadeset prvom izložbom u nizu u 2018. je u središe pozornosti stavljena suvremena umjetnička scena Estonije, a 2019. predstavit ćemo suvremenu umjetnost iz Hrvatske. Čim razgledavanja uz vodstvo budu ponovno dostupna na ovim će se stranicama objaviti više informacija o njima.

Dani kulture

Danima kulture ESB-a slavi se europska »ujedinjenost u raznolikosti«. Svake je godine druga država članica Europske unije u središtu pozornosti.
Nakon manifestacije Inspirativna Španjolska u 2017. ovogodišnji ESB-ovi Europski dani kulture istaknut će neka od iznimnih kulturnih postignuća Litve.

više


Luminale 2018.

Ostali posjeti

Drago nam je što smo sudjelovali u Luminaleu 2018., za koji je sjeverna fasada naše povijesne zgrade Grossmarkthalle pretvorena u golemu animiranu uličnu galeriju. Od 18. do 23. ožujka naša je zgrada blistala, oživljena bojama i pokretom, zahvaljujući umjetnicima iz kreativnog poduzeća Urbanscreen iz Bremena te poznatom ilustratoru Andreasu Preisu, koji trenutačno živi i stvara u Berlinu.

više o Luminaleu 2018.
pripreme i razgovori s umjetnicima
fotografije s događaja