Umjetnost i kultura u ESB-u

Europsku uniju krasi bogatstvo različitih kultura, koje obuhvaćaju tradicije pojedinačnih država i regija. U ESB-u pokazujemo predanost promicanju te kulturno‑umjetničke raznolikosti organiziranjem događaja i inicijativama.

ESB-ova zbirka umjetnina

U našoj zbirci umjetnina nalazi se oko 480 slika, crteža, fotografija, skulptura i umjetničkih predmeta. Ta zbirka stalno raste, uglavnom zahvaljujući kupnji umjetnina za godišnju izložbu »Suvremena umjetnost država članica Europske unije«, kojom se svake godine predstavlja druga država. Cilj je te izložbe predstaviti raznoliku umjetničku produkciju u državi i istaknuti ključne ideje o kojima se raspravlja u umjetničkim krugovima.

Od 2015. naša zbirka umjetnina raste i zahvaljujući tematskim kupnjama. Tijekom godina oblikovala se u zbirku koja pruža pregled razvoja suvremene europske umjetnosti od devedesetih godina prošlog stoljeća. Dvadeset prvom izložbom u nizu u 2018. je u središe pozornosti stavljena suvremena umjetnička scena Estonije, a 2019. predstavit ćemo suvremenu umjetnost iz Hrvatske. Od početka 2019. moći ćete uz vodstvo razgledati našu zbirku umjetnina u glavnoj zgradi ESB‑a.

Dani kulture

Danima kulture ESB-a slavi se europska »ujedinjenost u raznolikosti«. Svake je godine druga država članica Europske unije u središtu pozornosti.
Nakon manifestacije Inspirativna Španjolska u 2017. ovogodišnji ESB-ovi Europski dani kulture istaknut će neka od iznimnih kulturnih postignuća Litve.

više


Luminale 2018.

Ostali posjeti

Drago nam je što smo sudjelovali u Luminaleu 2018., za koji je sjeverna fasada naše povijesne zgrade Grossmarkthalle pretvorena u golemu animiranu uličnu galeriju. Od 18. do 23. ožujka naša je zgrada blistala, oživljena bojama i pokretom, zahvaljujući umjetnicima iz kreativnog poduzeća Urbanscreen iz Bremena te poznatom ilustratoru Andreasu Preisu, koji trenutačno živi i stvara u Berlinu.

više o Luminaleu 2018.
pripreme i razgovori s umjetnicima
fotografije s događaja