Kunst en cultuur bij de ECB

De Europese Unie herbergt een rijke en gevarieerde verzameling culturen die zijn gevormd uit de tradities van de afzonderlijke landen en regio's. De ECB vindt het belangrijk deze verscheidenheid aan kunst en cultuur uit te dragen door middel van evenementen en initiatieven.

De kunstcollectie en tentoonstellingen van de ECB

De kunstcollectie van de ECB bestaat uit zo'n 450 schilderijen, tekeningen, foto's, sculpturen en andere kunstwerken. De collectie groeit nog steeds, vooral door de aankoop van werken voor de tentoonstellingen uit de reeks "Hedendaagse kunst uit de lidstaten van de Europese Unie", waarin elk jaar een ander land centraal staat. Doel van de jaarlijkse tentoonstelling is de diversiteit van de kunstproductie in het betreffende land te laten zien en aandacht te vragen voor enkele van de belangrijkste ideeën die op dat moment in de kunstwereld de ronde doen. De collectie is sinds 2015 verder uitgebreid met aankopen rond een bepaald thema voor de diverse gebouwen van de ECB.

Dit jaar organiseren we, in samenwerking met Eesti Pank, een tentoonstelling van hedendaagse kunst uit Estland, de eenentwintigste in de reeks. We zijn bovendien zeer verheugd dat we daarmee een bijdrage kunnen leveren aan de viering van honderd jaar Estse onafhankelijkheid! Meer dan vijftig werken van veertien kunstenaars en kunstenaarscollectieven zijn van 28 juni tot en met 26 oktober 2018 te zien. Hun werk is representatief voor de snel veranderende visuele en digitale cultuur van nu en de manier waarop die onze waarneming en ons gedrag beïnvloedt. Sommige werken raken ook aan onderwerpen als nationalisme, feminisme en kapitalisme in het Oost-Europa van na de Sovjet-Unie. Andere werken kijken vanuit een panoramaperspectief naar de grote kansen en risico's in de huidige geglobaliseerde wereld, of zoomen juist in op de directe omgeving van het individu en diens waarneming van en wisselwerking met die omgeving.

Van de volgende kunstenaars is werk te zien: Merike Estna, Flo Kasearu, Kristi Kongi, Paul Kuimet, Kris Lemsalu, Marko Mäetamm, Marge Monko, Krista Mölder, Katja Novitskova, Kaido Ole, Kristina Õllek & Kert Viiart, Laura Põld, Taavi Suisalu en Sigrid Viir.

De tentoonstelling is te bezoeken met een rondleiding. Exacte informatie over data en aanmelding is te vinden op de website van Kulturothek.

Culturele Dagen

De Culturele Dagen van de ECB zijn een goede manier om het motto van Europa, "In verscheidenheid verenigd", te vieren. Elk jaar staan zij in het teken van een andere lidstaat van de Europese Unie.
Na het "Inspirerend Spanje"-programma van 2017 tonen de Culturele Dagen dit jaar het bijzondere dat Litouwen aan cultuur te bieden heeft.

Meer informatie


Luminale 2018

Overige bezoeken

Wij hebben met veel plezier aan de Luminale van dit jaar deelgenomen door de noordgevel van onze historische Grossmarkthalle om te toveren in een gigantische straatkunstgalerie met animaties. Van 18 tot en met 23 maart kwam ons gebouw tot leven door de kleur en beweging van Urbanscreen, een kunstenaarscollectief en creatief bedrijf uit Bremen, en Andreas Preis, een bekende illustrator die momenteel in Berlijn woont en werkt.

Meer info over Luminale 2018
The Making Of en interviews met de kunstenaars
Foto's van het evenement