European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
Zie voor de meest actuele informatie de Engelse versie op deze pagina.

Kunst en cultuur bij de ECB

De Europese Unie herbergt een rijke en gevarieerde verzameling culturen die gevormd zijn uit de tradities van de afzonderlijke landen en regio's. De ECB vindt het belangrijk deze verscheidenheid aan kunst en cultuur uit te dragen door middel van evenementen en initiatieven.

Ontdek onze kunstcollectie met de nieuwe ECB Art-app

Download onze gratis ECB Art-app voor smartphone of tablet en ontdek de collectie vanuit uw eigen woonkamer! De app bevat informatie over een reeks kunstwerken en architecturale blikvangers, en biedt een blik achter de schermen via exclusieve video's en interviews met kunstenaars en medewerkers van de ECB.

App in de Google Play Store App in de Apple App Store
Kunstcollectie van de ECB

Onze kunstcollectie bestaat uit zo'n 480 schilderijen, tekeningen, foto's, sculpturen en andere kunstwerken. De collectie groeit nog steeds, vooral door de aankoop van werken van de tentoonstellingen uit de reeks ‘Hedendaagse kunst uit de lidstaten van de Europese Unie’, waarin elk jaar een ander land centraal staat. Doel van de jaarlijkse tentoonstelling is de diversiteit van de kunstproductie in het betreffende land te laten zien en aandacht te vragen voor enkele van de belangrijkste ideeën die op dit moment in de kunstwereld de ronde doen.

Onze collectie is sinds 2015 verder uitgebreid met aankopen rond bepaalde thema's. In de loop der jaren is er een verzameling ontstaan die de ontwikkelingen in de hedendaagse Europese kunst sinds 1990 weerspiegelt.

Culturele Dagen

De Culturele Dagen van de ECB zijn een goede manier om het motto van Europa, "In verscheidenheid verenigd", te vieren. Elk jaar zetten we de schijnwerpers op een andere lidstaat van de Europese Unie. In 2019 staan onze Europese Culturele Dagen in het teken van de gemeenschappelijke Europese identiteit.

Meer informatie

Luminale 2018

Met veel plezier hebben we aan Luminale 2018 deelgenomen door de noordgevel van onze historische Grossmarkthalle om te toveren tot een gigantische straatkunstgalerie met animaties. Van 18 tot en met 23 maart kwam ons gebouw tot leven door de kleur en beweging van Urbanscreen, een kunstenaarscollectief en creatief bedrijf uit Bremen, en Andreas Preis, een bekende illustrator die momenteel in Berlijn woont en werkt.

The Making Of en interviews met de kunstenaars Foto's van het evenement Meer info over Luminale 2018

Alle pagina's in dit deel