Kunst en cultuur bij de ECB

De Europese Unie herbergt een rijke en gevarieerde verzameling culturen die gevormd zijn uit de tradities van de afzonderlijke landen en regio's. De ECB vindt het belangrijk deze verscheidenheid aan kunst en cultuur uit te dragen door middel van evenementen en initiatieven.

Kunstcollectie van de ECB

Onze kunstcollectie bestaat uit zo'n 480 schilderijen, tekeningen, foto's, sculpturen en andere kunstwerken. De collectie groeit nog steeds, vooral door de aankoop van werken van de tentoonstellingen uit de reeks 'Hedendaagse kunst uit de lidstaten van de Europese Unie', waarin elk jaar een ander land centraal staat. Doel van de jaarlijkse tentoonstelling is de diversiteit van de kunstproductie in het betreffende land te laten zien en aandacht te vragen voor enkele van de belangrijkste ideeën die op dit moment in de kunstwereld de ronde doen.

Onze collectie is sinds 2015 verder uitgebreid met aankopen rond bepaalde thema's. In de loop van de tijd is er een verzameling ontstaan die de ontwikkelingen in de hedendaagse Europese kunst sinds 1990 weerspiegelt. In 2018 is tijdens de eenentwintigste tentoonstelling in de reeks de hedendaagse kunst uit Estland in de schijnwerpers gezet. In 2019 staat de hedendaagse kunst uit Kroatië centraal. 

Inschrijven voor een rondleiding

Culturele Dagen

De Culturele Dagen van de ECB zijn een goede manier om het motto van Europa, 'In verscheidenheid verenigd', te vieren. Elk jaar zetten we de schijnwerpers op een andere lidstaat van de Europese Unie. In 2019 staan onze Europese Culturele Dagen in het teken van de gemeenschappelijke Europese identiteit.

Meer informatie


Luminale 2018

Overige bezoeken

Wij hebben met veel plezier aan Luminale 2018 deelgenomen door de noordgevel van onze historische Grossmarkthalle om te toveren tot een gigantische straatkunstgalerie met animaties. Van 18 tot en met 23 maart kwam ons gebouw tot leven dankzij de kleur en beweging van Urbanscreen, een kunstenaarscollectief en creatief bedrijf uit Bremen, en Andreas Preis, een bekende illustrator die momenteel in Berlijn woont en werkt.

Meer info over Luminale 2018
The Making Of en interviews met de kunstenaars
Foto's van het evenement