Az EKB művészeti és kulturális tevékenysége

Az Európai Unió az egyes országok és régiók hagyományaira építő, gazdag és változatos kultúrák gyűjtőhelye. Az EKB rendezvényeivel és kezdeményezéseivel elkötelezetten támogatja a művészeti és kulturális sokszínűséget.

Az EKB műgyűjteményei és kiállításai

Az EKB műgyűjteménye mintegy 450 festményt, rajzot, fényképet, szobrot és műtárgyat foglal magában. Folyamatosan gyarapítjuk, elsősorban az Európai Unió tagállamaiból származó kortárs művészet elnevezésű, minden évben más országot bemutató éves kiállítássorozatra beszerzett műalkotásokkal. A kiállításokon az adott ország művészeti termésének sokszínűségét szeretnénk kidomborítani, kiemelve néhány olyan alapgondolatot, amely aktuálisan foglalkoztatja a művészvilágot. Az EKB-gyűjtemény 2015 óta tovább bővül az egyes épületeinkben kiállított tematikus alkotásokkal.

Idén az Eesti Pankkal közösen egy Észtországból érkező kortárs művészeti kiállítást rendezünk, amely a sorozat 21. eseménye. Így alkalmunk nyílik csatlakozni az Észtország függetlenségének századik évfordulóját ünneplőkhöz is. 2018. június 28. és október 26. között 14 művész és alkotócsoport több mint 50 alkotását tárjuk a publikum elé. Munkájuk napjaink gyorsan változó vizuális és digitális kultúráját tükrözi, ahogy az folyamatosan alakítja szemléletünket és magatartásunkat. Egyes alkotások a nacionalizmus, feminizmus és a rendszerváltás utáni kelet-európai kapitalizmus tematikáit járják körül. Más kiállítási tárgyak korunk globalizált világának kiterjedt lehetőségeit és kockázatait tekintik át tágabb nézőpontból, vagy éppen az egyén közvetlen környezetére, látásmódjára, a fellépő kölcsönhatásokra ráközelítve.

A tárlaton a következő művészek alkotásai láthatók: Merike Estna, Flo Kasearu, Kristi Kongi, Paul Kuimet, Kris Lemsalu, Marko Mäetamm, Marge Monko, Krista Mölder, Katja Novitskova, Kaido Ole, Kristina Õllek és Kert Viiart, Laura Põld, Taavi Suisalu, valamint Sigrid Viir.

A nagyközönség tárlatvezetés keretében tekintheti meg a kiállítást. A pontos időpontok és a regisztráció részletei a Kulturothek honlapon találhatók.

Kulturális napok

Az EKB kulturális napjai alkalmat nyújtanak Európa jelmondatának megünneplésére: „Egység a sokféleségben”. A rendezvénysorozat középpontjában minden évben az Európai Unió egy-egy tagállama áll.
A 2017-es „Inspiráló Spanyolország” után az idei kulturális napokon Litvánia figyelemre méltó kulturális eredményeit vonultatjuk fel.

Bővebben


Luminale 2018

Egyéb látogatás

Örömmel vettünk részt az idei Luminale rendezvénysorozaton, amelynek során a történelmi Großmarkthalle északi homlokzatát alakítottuk át az utca művészetét bemutató óriási galériává. Székházunk március 18-tól 23-ig szín- és mozgáskompozícióba öltözött, köszönhetően a brémai Urbanscreen művészközösségnek és kreatív vállalkozásnak, valamint Andreas Preisnak, a jelenleg Berlinben élő és alkotó, neves illusztrátornak.

Bővebben a 2018. évi Luminaléról
Werkfilm és beszélgetések a művészekkel
Képek az eseményről