Taide ja kulttuuri Euroopan keskuspankissa

EU:n eri maiden ja alueiden kulttuurit ja perinteet rikastuttavat jäsenmaiden kansalaisten elämää. EKP on omasta puolestaan sitoutunut edistämään kulttuuria ja taiteita eri tapahtumissa ja hankkeissa.

EKP:n taidekokoelma ja näyttelyt

EKP:n taidekokoelmassa on noin 450 teosta: maalauksia, piirroksia, valokuvateoksia, veistoksia ja taide-esineitä. Kokoelma kasvaa jatkuvasti. Teoksia hankitaan lähinnä vuotuiseen ”Nykytaidetta Euroopan unionin jäsenvaltioista” ‑näyttelysarjaan, jossa esitellään joka vuosi eri maan taidetuotantoa kaikessa rikkaudessaan ja tuodaan esiin taidepiirien keskeisiä keskustelunaiheita. Taidekokoelmaa on vuodesta 2015 lähtien laajennettu myös hankkimalla tietynaiheisia teoksia EKP:n eri rakennuksiin.

Tänä vuonna on vuorossa näyttelysarjan 21. näyttely, jossa esitellään Viron nykytaidetta yhteistyössä Viron keskuspankin kanssa. Näyttelyn yhteydessä juhlistetaan myös Viron itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta. Näytteillä on 28.6–26.10.2018 yli 50 teosta 14 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä. Teokset ilmentävät nykypäivän nopeasti muuttuvaa visuaalista ja digitaalista kulttuuria ja keinoja, joilla se muovaa hahmotustapaamme ja käyttäytymistämme. Joidenkin teosten teemana on nationalismi, feminismi ja kapitalismi Neuvostoliiton jälkeisessä Itä-Euroopassa. Toisissa kuvataan laajasti globaalistuneen nykymaailman moninaisia mahdollisuuksia ja riskejä tai havainnoidaan tarkasti ihmisten lähiympäristöä ja vuorovaikutusta sen kanssa.

Näyttelyyn kuuluu seuraavien taitelijoiden teoksia: Merike Estna, Flo Kasearu, Kristi Kongi, Paul Kuimet, Kris Lemsalu, Marko Mäetamm, Marge Monko, Krista Mölder, Katja Novitskova, Kaido Ole, Kristina Õllek & Kert Viiart, Laura Põld, Taavi Suisalu ja Sigrid Viir.

Yleisö voi tutustua näyttelyyn opastetuilla kierroksilla. Tarkat päivämäärät ja ilmoittautumisohjeet ovat Kulturothek-sivuilla.

Kulttuuripäivät

EKP:n kulttuuripäivät toteuttavat käytännössä EU:n mottoa ”moninaisuudessaan yhtenäinen”. Kulttuuripäivillä keskitytään yhden, vuosittain vaihtuvan EU-maan kulttuuriin.
Vuoden 2017 teemana oli inspiroiva Espanja, ja vuonna 2018 tutustutaan Liettuan kulttuurin kohokohtiin.

Lisätietoa


Luminale 2018 -valobiennaali

Muut vierailut

EKP osallistui vuoden 2018 Luminale-biennaaliin muuttamalla päärakennuksensa historiallisen osan valtavaksi animoiduksi katutaidegalleriaksi. Grossmarkthallen pohjoinen julkisivu kylpi 18.3.–23.3.2018 väreissä ja liikkeessä. Teoksen loivat bremeniläinen taiteilijakollektiivi Urbanscreen ja Berliinissä toimiva kuvittaja Andreas Preis.

Lisätietoa Luminale 2018 -biennaalista
Festivaalin rakentaminen ja taiteilijahaastatteluja
Kuvia tapahtumasta