Taide ja kulttuuri

Eri jäsenmaiden ja alueiden kulttuurit ja perinteet rikastuttavat EU:n kansalaisten elämää. EKP on omasta puolestaan sitoutunut edistämään kulttuuria ja taiteita eri tapahtumissa ja hankkeissa.

EKP:n taidekokoelma

EKP:n taidekokoelmassa on noin 480 teosta: maalauksia, piirroksia, valokuvateoksia, veistoksia ja taide-esineitä. Kokoelma kasvaa jatkuvasti. Teoksia hankitaan lähinnä vuotuisesta ”Nykytaidetta Euroopan unionin jäsenvaltioista” -näyttelysarjasta, jossa esitellään monipuolisesti joka vuosi eri maan taidetuotantoa ja taidepiirien keskeisiä keskustelunaiheita.

Taidekokoelmaa on vuodesta 2015 lähtien laajennettu myös hankkimalla tietynaiheisia teoksia. Kokoelmasta on ajan mittaan muodostunut arkisto, joka toimii läpileikkauksena eurooppalaisen nykytaiteen kehityksestä 1990-luvun jälkeen. Vuonna 2018 näyttelysarjan 21. näyttelyssä esiteltiin Viron nykytaidetta, ja vuonna 2019 on kroatialaisen nykytaiteen vuoro. Kokoelmaan voi tutustua EKP:n päärakennuksessa järjestettävillä opastetuilla kierroksilla, joita ei juuri nyt ole saatavilla. Lisätietoa julkaistaan tällä verkkosivulla, kun opastettuja kierroksia on taas saatavilla.

Kulttuuripäivät

EKP:n kulttuuripäivät toteuttavat käytännössä EU:n mottoa ”moninaisuudessaan yhtenäinen”. Kulttuuripäivillä keskitytään yhden, vuosittain vaihtuvan EU-maan kulttuuriin.
Vuoden 2017 teemana oli ”Inspiroiva Espanja”, ja tänä vuonna esiteltiin Liettuan kulttuurin kohokohtia.

Lisätietoa


Luminale 2018 -valobiennaali

Muut vierailut

EKP osallistui vuoden 2018 Luminale-biennaaliin muuttamalla päärakennuksensa historiallisen osan valtavaksi animoiduksi katutaidegalleriaksi. Grossmarkthallen pohjoinen julkisivu kylpi 18.3.–23.3.2018 väreissä ja liikkeessä. Teoksen loivat bremeniläinen taiteilijakollektiivi Urbanscreen ja Berliinissä toimiva kuvittaja Andreas Preis.

Lisätietoa Luminale 2018 -biennaalista
Festivaalin rakentaminen ja taiteilijahaastatteluja
Kuvia tapahtumasta