Τέχνες και πολιτισμός στην ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στεγάζει πληθώρα διαφορετικών πολιτισμών, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί από τις παραδόσεις των χωρών και των περιφερειών που την απαρτίζουν. Δέσμευση της ΕΚΤ είναι η προώθηση αυτής της καλλιτεχνικής και πολιτισμικής πολυμορφίας μέσω των εκδηλώσεων που διοργανώνει και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει.

Συλλογή έργων τέχνης και εκθέσεις της ΕΚΤ

Η συλλογή έργων τέχνης της ΕΚΤ περιλαμβάνει περίπου 450 πίνακες, σχέδια, φωτογραφίες, γλυπτά και εικαστικά αντικείμενα. Η συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς, κυρίως με την αγορά έργων τέχνης για τη σειρά εκθέσεων με τίτλο «Σύγχρονη τέχνη από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», στο πλαίσιο της οποίας φιλοξενείται διαφορετική χώρα κάθε χρόνο. Με τη σειρά αυτή προβάλλεται το ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας της κάθε χώρας και αναδεικνύονται ορισμένες από τις βασικές ιδέες που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στον κόσμο της τέχνης. Από το 2015, η συλλογή της ΕΚΤ συνεχίζει να εμπλουτίζεται με έργα συγκεκριμένων θεμάτων τα οποία προορίζονται για τα διάφορα κτίρια της.

Εφέτος, η ΕΚΤ, σε συνεργασία με την Eesti Pank, φιλοξενεί έκθεση σύγχρονης τέχνης από την Εσθονία. Πρόκειται για την 21η έκθεση της σειράς με την οποία συμμετέχουμε και εμείς με χαρά στους εορτασμούς για την 100ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Εσθονίας! Στο πλαίσιο της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει από τις 28 Ιουνίου έως τις 26 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται πάνω από 50 έργα τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από 14 καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών. Τα έργα τους είναι αντιπροσωπευτικά της σημερινής ταχύτατα μεταβαλλόμενης εικαστικής και ψηφιακής κληρονομιάς και των τρόπων με τους οποίους αυτή διαμορφώνει την αντίληψη και τη συμπεριφορά μας. Ορισμένα από τα έργα πραγματεύονται επίσης θέματα όπως ο εθνικισμός, ο φεμινισμός και ο καπιταλισμός στην ανατολική Ευρώπη της μετασοβιετικής εποχής. Άλλα παρουσιάζουν υπό ευρεία οπτική γωνία τις σημαντικές ευκαιρίες και κινδύνους που κρύβει ο παγκοσμιοποιημένος κόσμος του σήμερα ή επικεντρώνονται στο άμεσο περιβάλλον κάθε ατόμου και στον τρόπο με τον οποίο το αντιλαμβάνεται και αλληλεπιδρά με αυτό.

Παρουσιάζονται έργα των ακόλουθων καλλιτεχνών: Merike Estna, Flo Kasearu, Kristi Kongi, Paul Kuimet, Kris Lemsalu, Marko Mäetamm, Marge Monko, Krista Mölder, Katja Novitskova, Kaido Ole, Kristina Õllek & Kert Viiart, Laura Põld, Taavi Suisalu, Sigrid Viir.

Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό μέσω ξεναγήσεων. Οι ακριβείς ημερομηνίες για τις ξεναγήσεις και λεπτομέρειες για την εγγραφή σε αυτές είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο της Kulturothek.

Μέρες Πολιτισμού

Οι Μέρες Πολιτισμού της ΕΚΤ είναι μια ευκαιρία εορτασμού της «ενότητας στην πολυμορφία» της Ευρώπης. Κάθε χρόνο επικεντρώνονται σε ένα διαφορετικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολουθώντας τα χνάρια των εκδηλώσεων με θέμα «Inspiring Spain» το 2017, οι Μέρες Πολιτισμού θα παρουσιάσουν φέτος τα αξιοσημείωτα πολιτισμικά επιτεύγματα της Λιθουανίας.

Μάθετε περισσότερα


Luminale 2018

Άλλες επισκέψεις

Με χαρά συμμετείχαμε στη φετινή Luminale μετατρέποντας τη βόρεια πρόσοψη του ιστορικού κτιρίου της Großmarkthalle σε έναν τεράστιο καμβά street art με κινούμενες εικόνες. Από τις 18 έως τις 23 Μαρτίου το κτίριό μας ζωντάνεψε από χρώματα και κίνηση χάρη στην Urbanscreen, μια καλλιτεχνική ομάδα και δημιουργική εταιρεία από τη Βρέμη, και στον Andreas Preis, σπουδαίο εικονογράφο που ζει και εργάζεται σήμερα στο Βερολίνο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Luminale 2018
Δημιουργία του έργου και συνεντεύξεις με τους καλλιτέχνες
Φωτογραφίες από την εκδήλωση