Τέχνες και πολιτισμός στην ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στεγάζει πληθώρα διαφορετικών πολιτισμών, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί από τις παραδόσεις των χωρών και των περιφερειών που την απαρτίζουν. Δέσμευση της ΕΚΤ είναι η προώθηση αυτής της καλλιτεχνικής και πολιτισμικής πολυμορφίας μέσω των εκδηλώσεων που διοργανώνει και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει.

Συλλογή έργων τέχνης της ΕΚΤ

Η συλλογή έργων τέχνης της ΕΚΤ περιλαμβάνει περίπου 480 πίνακες, σχέδια, φωτογραφίες, γλυπτά και εικαστικά αντικείμενα. Εμπλουτίζεται συνεχώς, κυρίως με την αγορά έργων τέχνης για τη σειρά ετήσιων εκθέσεων με τίτλο «Σύγχρονη τέχνη από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», στο πλαίσιο της οποίας φιλοξενείται διαφορετική χώρα κάθε χρόνο. Με τη σειρά αυτή προβάλλεται το ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας της κάθε χώρας και αναδεικνύονται ορισμένες από τις βασικές ιδέες που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στον κόσμο της τέχνης.

Από το 2015, η συλλογή μας εμπλουτίζεται με έργα συγκεκριμένης θεματικής. Πλέον αποτυπώνει την εξέλιξη της σύγχρονης ευρωπαϊκής τέχνης από τη δεκαετία του 1990. Το 2018 τα φώτα της 21ης έκθεσης της σειράς στράφηκαν στη σύγχρονη τέχνη της Εσθονίας, ενώ το 2019 η έκθεση θα είναι αφιερωμένη στην κροατική σύγχρονη τέχνη. Από τις αρχές του 2019 το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τη συλλογή στο πλαίσιο σχετικών ξεναγήσεων στο κεντρικό κτίριο της ΕΚΤ.

Μέρες Πολιτισμού

Οι Μέρες Πολιτισμού της ΕΚΤ είναι μια ευκαιρία εορτασμού της «ενότητας στην πολυμορφία» της Ευρώπης. Κάθε χρόνο επικεντρώνονται σε ένα διαφορετικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολουθώντας τα χνάρια των εκδηλώσεων του 2017 με θέμα «Inspiring Spain», οι Μέρες Πολιτισμού παρουσίασαν φέτος αξιοσημείωτα πολιτισμικά επιτεύγματα της Λιθουανίας.

Μάθετε περισσότερα


Luminale 2018

Άλλες επισκέψεις

Με χαρά συμμετείχαμε στη Luminale 2018 μετατρέποντας τη βόρεια πρόσοψη του ιστορικού κτιρίου της Großmarkthalle σε έναν τεράστιο καμβά street art με κινούμενες εικόνες. Από τις 18 έως τις 23 Μαρτίου το κτίριό μας ζωντάνεψε από χρώματα και κίνηση χάρη στην Urbanscreen, μια καλλιτεχνική ομάδα και δημιουργική εταιρεία από τη Βρέμη, και στον Andreas Preis, σπουδαίο εικονογράφο που ζει και εργάζεται σήμερα στο Βερολίνο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Luminale 2018
Δημιουργία του έργου και συνεντεύξεις με τους καλλιτέχνες
Φωτογραφίες από την εκδήλωση