Umetnost in kultura v ECB

Evropska unija se ponaša z bogato kulturno raznolikostjo, sestavljeno iz tradicij posameznih držav in regij. V ECB si prizadevamo to umetniško in kulturno raznolikost spodbujati z različnimi dogodki in pobudami.

Umetniška zbirka ECB

Umetniška zbirka obsega okoli 480 slik, risb, fotografij, kipov in umetniških predmetov. Ves čas se povečuje, večinoma z nakupi umetniških del iz serije vsakoletnih razstav »Sodobna umetnost iz držav članic Evropske unije«, v kateri se vsako leto predstavi druga država. Namen serije je predstaviti široko paleto umetniške produkcije vsake države in izpostaviti glavne ideje, o katerih se trenutno razpravlja v umetniški srenji.

Zbirka se je od leta 2015 še obogatila z nakupi del, ki so povezana z določenimi temami. Sčasoma je postala zrcalo dogajanj v sodobni evropski umetnosti od 1990-ih let dalje. Leta 2018 je bila 21. razstava v okviru te serije posvečena Estoniji, leta 2019 pa bo predstavljena sodobna umetnost iz Hrvaške.

Prijavite se za ogled

Kulturni dnevi

Kulturni dnevi ECB predstavljajo priložnost, da proslavimo moto Evrope »združena v raznolikosti«. Vsako leto je v središču prireditve druga država članica Evropske unije.
V letu 2019 bodo naši evropski kulturni dnevi posvečeni skupni evropski identiteti.

Več


Luminale 2018

Drugi obiski

Veseli nas, da smo lahko sodelovali na prireditvi Luminale 2018 in pri tem severno pročelje zgodovinske stavbe Grossmarkthalle spremenili v velikansko animirano galerijo ulične umetnosti. Tako so našo stavbo med 18. in 23. marcem preplavili barve in gibanje, za kar sta poskrbela umetniški kolektiv in kreativno podjetje iz Bremna Urbanscreen ter priznani ilustrator, ki trenutno živi in dela v Berlinu, Andreas Preis.

Več o Luminalu 2018
Priprava in pogovori z avtorji
Fotografije z dogodka