Umetnost in kultura v ECB

Evropska unija obsega bogat in pester mozaik različnih kultur, ki ga tvorijo tradicije posameznih držav in regij. V ECB si prizadevamo to umetniško in kulturno raznolikost spodbujati z raznimi dogodki in pobudami.

Umetniška zbirka in razstave ECB

Umetniška zbirka ECB obsega okoli 450 slik, risb, fotografij, kipov in umetniških predmetov. Ves čas se povečuje, večinoma z nakupi umetniških del za serijo vsakoletnih razstav »Sodobna umetnost iz držav članic Evropske unije«, v kateri se vsako leto predstavi druga država. Namen serije je predstaviti široko paleto umetniške produkcije vsake države in izpostaviti glavne ideje, o katerih se trenutno razpravlja v umetniški srenji. Od leta 2015 se je umetniška zbirka ECB še dodatno povečala s tematskimi nakupi umetniških del za naše tri stavbe.

Letos v sodelovanju s centralno banko Eesti Pank na razstavi – že 21. v seriji – predstavljamo sodobno umetnost iz Estonije. Veseli nas, da se z razstavo pridružujemo slovesnostim ob 100. obletnici estonske neodvisnosti. Razstava bo potekala od 28. junija do 26. oktobra 2018, na njej pa z več kot 50 umetniškimi stvaritvami sodeluje 14 umetnikov in umetniških skupin. Njihovo delo je reprezentativno za današnjo hitro spreminjajočo se vizualno in digitalno kulturo ter njen vpliv na naše dojemanje sveta in vedenje. Nekatera umetniška dela obravnavajo tudi teme, kot so nacionalizem, feminizem in kapitalizem v postsovjetski vzhodni Evropi. Druga bodisi predstavljajo širši pogled na številne priložnosti in tveganja v današnjem globaliziranem svetu ali pa pod drobnogled jemljejo posameznikovo neposredno okolje ter njegovo percepcijo in interakcijo z njim.

Razstavljajo naslednji umetniki: Merike Estna, Flo Kasearu, Kristi Kongi, Paul Kuimet, Kris Lemsalu, Marko Mäetamm, Marge Monko, Krista Mölder, Katja Novitskova, Kaido Ole, Kristina Õllek & Kert Viiart, Laura Põld, Taavi Suisalu in Sigrid Viir.

Javnosti je razstava dostopna z vodenimi ogledi. Natančni datumi in navodila za registracijo so na voljo na spletni strani Kulturotheke.

Kulturni dnevi

Kulturni dnevi ECB predstavljajo priložnost, da proslavimo moto Evrope »združena v raznolikosti«. Vsako leto je v središču prireditve druga država članica Evropske unije.
Po »Navdihujoči Španiji« iz lanskega leta se bo v okviru Kulturnih dni letos s svojimi izjemnimi kulturnimi dosežki predstavila Litva.

Več


Luminale 2018

Drugi obiski

Z veseljem smo sodelovali v letošnji prireditvi Luminale in pri tem severno pročelje zgodovinske stavbe Grossmarkthalle spremenili v velikansko animirano galerijo ulične umetnosti. Tako so našo stavbo med 18. in 23. marcem preplavili barve in gibanje, za kar sta poskrbela umetniški kolektiv in kreativno podjetje iz Bremna Urbanscreen ter priznani ilustrator, ki trenutno živi in dela v Berlinu, Andreas Preis.

Več o Luminalu 2018
Priprava in pogovori z avtorji
Fotografije z dogodka