Menu

Umetnost in kultura v ECB

Evropska unija se ponaša z bogato kulturno raznolikostjo, sestavljeno iz tradicij posameznih držav in regij. V ECB si to umetniško in kulturno raznolikost prizadevamo spodbujati z raznimi dogodki in pobudami.

Raziščite našo umetniško zbirko z novo aplikacijo ECB Art

Na pametni telefon ali tablico si lahko naložite našo brezplačno aplikacijo ECB Art in si zbirko ogledate iz udobja svojega doma. V aplikaciji boste našli informacije o različnih umetniških delih in arhitekturi pa tudi ekskluzivne posnetke iz zakulisja ter intervjuje z umetniki in zaposlenimi v ECB.

Aplikacija v Google Play
Aplikacija v Apple App Store

Umetniška zbirka ECB

Umetniška zbirka obsega okoli 480 slik, risb, fotografij, kipov in umetniških predmetov. Ves čas se povečuje, večinoma z nakupi umetniških del iz serije vsakoletnih razstav »Sodobna umetnost iz držav članic Evropske unije«, v kateri se vsako leto predstavi druga država. Namen serije je predstaviti široko paleto umetniške produkcije vsake države in izpostaviti glavne ideje, o katerih se v teh časih razpravlja v umetniški srenji. 

Zbirka se je od leta 2015 še povečala z nakupi del, ki so povezana z določenimi temami. Sčasoma je postala zrcalo dogajanj v sodobni evropski umetnosti od 1990-ih let dalje.

Tukaj se registrirajte za ogled umetniške zbirke ECB


Kulturni dnevi

Kulturni dnevi ECB nudijo priložnost, da proslavimo moto Evrope – »združena v raznolikosti«. Vsako leto je v ospredju druga država članica Evropske unije.
Leta 2019 bodo naši evropski kulturni dnevi posvečeni skupni evropski identiteti. 

Več


Luminale 2018

Drugi obiski

Veseli nas, da smo lahko sodelovali na prireditvi Luminale 2018 in pri tem severno pročelje zgodovinske stavbe Grossmarkthalle spremenili v velikansko animirano galerijo ulične umetnosti. Tako so našo stavbo med 18. in 23. marcem preplavile barve in gibljive podobe, za kar sta poskrbela umetniški kolektiv in kreativno podjetje iz Bremna Urbanscreen ter priznani ilustrator, ki trenutno živi in dela v Berlinu, Andreas Preis.

Priprava dogodka in pogovori z avtorji
Fotografije z dogodka
Več o Luminalu