ECB:s kulturdagar

Strålande Litauen

I fotspåren av ”Inspirerande Spanien” 2017 kommer årets europeiska kulturdagar att handla om Litauens spännande kultur.

2018 firar Litauen 100 år av självständighet och hur kan detta jubileumsår firas bättre än med musik! Tre konserter kommer att hållas, både med traditionell och nutida musik.

23 augusti 2018

Europa Open Air -utomhuskonsert
Weseler Werft, Frankfurt

Frankfurt radios symfoniorkester, hr-Sinfonieorchester, spelar litauisk musik under ledning av den världsberömde dirigenten Andrés Orozco-Estrada.

25 september 2018

Välgörenhetskonsert
Paulskirche, Frankfurt

Den här konserten av alternativ jazz har dedikerats Litauens 100-jubileumsår av självständighet. På konserten uppträder den prisbelönta a capella-gruppen Jazz Island och den uppskattade dragspelaren Jonas Vozbutas.

16 oktober 2018

Litauiska kammarorkestern
Alte Oper Frankfurt

Litauiska kammarorkestern är en av Litauens mest internationellt kända och lysande orkestrar. Orkestern spelar Litauens mest berömda klassiska och nutida musik.

Konstnärlig ledare: Sergej Krylov
Dirigent: Martynas Stakionis

Mer information om hur du kan besöka kulturdagarnas evenemang finns i flyern på engelska och på tyska.

Mer information

Om kulturdagar

Europeiska unionen (EU) har sin grund i gemensamma värderingar men den är samtidigt hemvist för många olika kulturer vilka bygger på traditioner från de olika länderna och regionerna. Mot denna bakgrund ger ECB:s kulturdagar en möjlighet att fira att länderna i Europa är ”förenade i mångfald”.

ECB:s kulturdagar

Mario Draghi, ECB:s ordförande

”Vi främjar tillsammans medvetenhet om medlemstaternas kulturarv, som också är en del av våra rötter och identitet. Detta erbjuder en bra möjlighet att upplysa och förbereda framtida generationer om deras viktiga roll att stärka europeisk enighet och samhörighet och att bestämma vilken väg europeiska institutioner kommer att ta. ECB:s kulturdagar uppnår detta mål.”

Varje år står en ny EU-medlemsstat i fokus under ECB:s kulturdagar. Mot slutet av året organiseras i Frankfurt am Main flera kulturevenemang av hög kvalitet, exempelvis musik-, dans- och teaterunderhållningar, konstföreläsningar och -utställningar, literära evenemang och filmvisningar såväl som aktiviteter för barn. ECB organiserar kulturdagarna tillsammans med temalandets nationella centralbank och med stöd av många partner som har åtagit sig att främja europeisk konst och kultur.

Tidigare evenemang sedan 2003

Spanien 2017

Malta 2015

Lettland 2013

Italien 2011

Rumänien 2009

Grekland 2007

EUROPEAN CULTURAL DAYS of the ECB

Tyskland 2016

Bulgarien 2014

Frankrike 2012

Nederländerna 2010

Europeiska unionen 2008

Österrike 2006

Ungern 2005

Polen 2004

Portugal 2003