ECB:s europeiska kulturdagar

Fira Europa

Huvudtemat för de europeiska kulturdagarna 2019 är Europas gemensamma identitet. Med en rad aktiviteter belyses den kulturella mångfalden i Europeiska unionen (EU) samtidigt som vi knyter an till den lokala befolkningen.

I år firar vi en mycket speciell årsdag: 20 år med euron – vår gemensamma valuta

För att markera detta har vi tagit fram ett verkligt europeiskt program med några av de mest uppskattade europeiska musikstyckena framförda av europeiska musiker i världsklass.

22 augusti 2019, 20.00

Europa Open air -utomhuskonsert
Weseler Werft, Frankfurt

Europa Open Air – konserten har för tredje året i rad organiserats i samarbete med Hessischer Rundfunk.

Under ledning av Alain Altinoglu kommer Frankfurts Radios symfoniorkester att uppföra ett speciellt program med verk av europeiska kompositörer som Händel, Verdi, Roussel och Liszt, för att bara nämna några. Evenemanget börjar kl. 18.00 med Frankfurts Radios Big Band.

Konserten äger rum den 22 augusti. Den kommer att direktsändas på tv-kanalen ”hrfernsehen” och visas i realtid via webbsändning på kanalens webbplats HR website

5 september 2019, 20.00

Gustav Mahler Jugendorchester
Alte Oper, Frankfurt

Ungdomsorkestern består av några av Europas mest lovande unga musiker, som representerar Europeiska unionens framtid, inre kraft och harmoni. Under Herbert Blomstedts ledning lär Gustav Mahlers ungdomsorkester bli en verklig upplevelse i Alte Opers vackra lokaler i Frankfurt.

10 oktober 2019, 20.00

Välgörenhetskonsert
Paulskirche, Frankfurt

The Living Being Quintet är kända för att uppmärksamma ljudet i sig – med en blandning av musikaliska toner, elektriska impulser, samtida orientaliska rytmer och djärva musikaliska stilar.

23 oktober 2019, 19.30

European MuseumsSalon
ECB:s besökscentrum, Frankfurt

Vi välkomnar Feuerbach Quartett till vårt besökscentrum. Under den här konserten kommer musikerna att ge sin bild av det europeiska kulturarvet med bl.a. irländska ballader, spansk flamenco och populära italienska sånger.

Biljetter finns fr.o.m. den 23 september.

Hur kan jag närvara?

Mer information om hur du kan besöka kulturdagarnas evenemang finns i flyern på engelska och på tyska.

Mer information

Om kulturdagarna

EU bygger på gemensamma värderingar men är samtidigt hemvist för många olika kulturer, vilka bygger på traditioner från de olika länderna och regionerna. Mot denna bakgrund ger ECB:s europeiska kulturdagar en möjlighet att fira att länderna i Europa är ”förenade i mångfald”.

Europeiska kulturdagar på ECB

Mario Draghi, ECB:s ordförande

”Vi främjar tillsammans medvetenhet om medlemstaternas kulturarv, som också är en del av våra rötter och vår identitet. Detta erbjuder en bra möjlighet att upplysa och förbereda framtida generationer om deras viktiga roll att stärka europeisk enighet och samhörighet och att bestämma vilken väg europeiska institutioner kommer att ta. ECB:s europeiska kulturdagar uppnår detta mål.”

Varje år står en ny EU-medlemsstat i fokus för ECB:s europeiska kulturdagar. Mot slutet av året organiseras i Frankfurt am Main flera kulturevenemang av hög kvalitet, exempelvis musik-, dans- och teaterunderhållning, konstföreläsningar och -utställningar, literära evenemang och filmvisningar såväl som evenemang för barn. ECB organiserar kulturdagar tillsammans med temalandets nationella centralbank och med stöd av många partner som har åtagit sig att främja europeisk konst och kultur.

Tidigare evenemang sedan 2003
ECB:s EUROPEISKA KULTURDAGAR
Litauen 2018
Tack Litauen!

Malta 2015 Tack Malta!

Lettland 2013 Tack Lettland!

Italien 2011 Tack Italien!

Rumänien 2009 Tack Rumänien!

Grekland 2007 Tack Grekland!

Spanien 2017 Tack Spanien!

ECB:s EUROPEISKA KULTURDAGAR

Tyskland 2016 Tack Tyskland!

Bulgarien 2014 Tack Bulgarien!

Frankrike 2012 Tack Frankrike!

Nederländerna 2010 Tack Nederländerna!

Europeiska unionen 2008 Tack Europa!

Österrike 2006 Tack Österrike!

Ungern 2005 Tack Ungern!

Polen 2004 Tack Polen!

Portugal 2003 Tack Portugal!