Evropski kulturni dnevi v ECB

Najnovejše informacije najdete na angleški verziji te strani.

Praznovanje Evrope

Evropski kulturni dnevi bodo leta 2019 posvečeni skupni evropski identiteti. S to serijo dogodkov želimo izpostaviti kulturno raznolikost in bogastvo Evropske unije in se obenem povezati z lokalnim občinstvom.

Letos praznujemo zelo posebno obletnico: 20 let od uvedbe naše enotne valute – eura.

Ob tej priložnosti smo ustvarili resnično evropski program, na katerem bodo predstavljena nekatera izmed najbolj priljubljenih del evropskih skladateljev, ki jih bodo izvedli vrhunski glasbeniki iz različnih evropskih držav.

22. avgust 2019

Koncert Europa Open Air
Weseler Werft, Frankfurt

Koncert na prostem Europa Open Air bo že tretje leto organiziran v sodelovanju z javno radiotelevizijo Hessischer Rundfunk.

Potekal bo 22. avgusta, s prenosom v živo pa ga bo lahko doživel vsak v Evropi – spremljajte nas še naprej za podrobnosti!

Več informacij o prihodnjih dogodkih bo kmalu na voljo na tej strani.

Več informacij

O kulturnih dnevih

Evropska unija temelji na skupnih idejah in vrednotah, hkrati pa v njej sobiva bogata in pestra mešanica kultur, ki jo sestavljajo tradicije posameznih evropskih držav in regij. Evropski kulturni dnevi v ECB predstavljajo priložnost, da proslavimo moto Evrope »združena v raznolikosti«.

EVROPSKI KULTURNI DNEVI v ECB

Mario Draghi, predsednik ECB

»Sodelovanje, s katerim krepimo zavest o kulturni dediščini različnih držav, o naših koreninah in tem delu naše identitete, predstavlja dobro priložnost, da izobrazimo in pripravimo prihodnje generacije, ki bodo imele ključno vlogo pri krepitvi notranje povezanosti in občutka skupnosti, pa tudi pri odločanju o tem, v katero smer naj se razvijajo evropske institucije. Evropski kulturni dnevi s svojim poslanstvom v celoti izpolnjujejo ta cilj.«

Evropski kulturni dnevi v ECB so vsako leto posvečeni drugi državi članici Evropske unije. Proti koncu leta se Frankfurt prelevi v prizorišče številnih izjemnih umetniških dogodkov: od glasbe, plesa in gledališča do predavanj o umetnosti in razstav, literarnih prireditev in filmov, pa tudi dogodkov za otroke. ECB organizira kulturne dneve skupaj z nacionalno centralno banko predstavljene države članice ter ob podpori številnih partnerjev, ki dejavno podpirajo evropsko umetnost in kulturo.

Pretekli dogodki od leta 2003

Litva 2018
Hvala, Litva!

Malta 2015
Hvala, Malta!

Latvija 2013
Hvala, Latvija!

Italija 2011
Hvala, Italija!

Romunija 2009
Hvala, Romunija!

Grčija 2007
Hvala, Grčija!

Španija 2017
Hvala, Španija!

EVROPSKI KULTURNI DNEVI V ECB

Nemčija 2016
Hvala, Nemčija!

Bolgarija 2014
Hvala, Bolgarija!

Francija 2012
Hvala, Francija!

Nizozemska 2010
Hvala, Nizozemska!

Evropska unija 2008
Hvala, Evropa!

Avstrija 2006
Hvala, Avstrija!

Madžarska 2005
Hvala, Madžarska!

Poljska 2004
Hvala, Poljska!

Portugalska 2003
Hvala, Portugalska!