Evropski kulturni dnevi v ECB

Litva v soju žarometov

Po sledeh »Navdihujoče Španije« iz lanskega leta se bo na letošnjih Evropskih kulturnih dnevnih v ECB z nekaj izjemnimi kulturnimi dosežki predstavila Litva.

V letu 2018 Litva praznuje stoto obletnico ponovne pridobitve samostojnosti. In kaj je boljšega za obeležitev tega pomembnega jubileja kot program glasbenih dogodkov. Na treh koncertih bo predstavljena tako tradicionalna kot sodobna glasba.

23. avgust 2018

Evropski koncert na prostem
Weseler Werft, Frankfurt

Frankfurtski radijski simfonični orkester bo pod taktirko svetovno znanega dirigenta Andrésa Orozca-Estrade izvedel program litovskih skladb.

25. september 2018

Dobrodelni koncert
Paulskirche, Frankfurt

Koncert alternativnega jazza je posvečen 100. obletnici ponovne pridobitve samostojnosti v Litvi. Nastopata večkrat nagrajena a cappella skupina Jazz Island in priznani harmonikar Jonas Vozbutas.

16. oktober 2018

Litovski komorni orkester
Alte Oper Frankfurt

Litovski komorni orkester, eden najbolj znanih in mednarodno uveljavljenih litovskih orkestrov, bo predstavil nekatere izmed najbolj cenjenih klasičnih in sodobnih litovskih skladb.

Umetniški vodja: Sergej Krylov
Dirigent: Martynas Stakionis

Informacije o tem, kako se lahko udeležite dogodkov v okviru kulturnih dni, najdete v našem letaku (EN in DE).

Več informacij

O kulturnih dnevih

Evropska unija temelji na skupnih idejah in vrednotah, hkrati pa v njej sobiva bogata in pestra mešanica kultur, ki jo sestavljajo tradicije posameznih evropskih držav in regij. EVROPSKI KULTURNI DNEVI V ECB predstavljajo priložnost, da proslavimo moto Evrope »združena v raznolikosti«.

EVROPSKI KULTURNI DNEVI V ECB

Mario Draghi, predsednik ECB

»Sodelovanje, s katerim krepimo zavest o kulturni dediščini različnih držav, o naših koreninah in tem delu naše identitete, predstavlja dobro priložnost, da izobrazimo in pripravimo prihodnje generacije, ki bodo imele ključno vlogo pri krepitvi notranje povezanosti in občutka skupnosti, pa tudi pri odločanju o tem, v katero smer naj se razvijajo evropske institucije. EVROPSKI KULTURNI DNEVI s svojim poslanstvom v celoti izpolnjujejo ta cilj.«

EVROPSKI KULTURNI DNEVI V ECB so vsako leto posvečeni drugi državi članici Evropske unije. Proti koncu leta se Frankfurt prelevi v prizorišče številnih izjemnih umetniških dogodkov: od glasbe, plesa in gledališča do predavanj o umetnosti in razstav, literarnih prireditev in filmov, pa tudi dogodkov za otroke. ECB organizira KULTURNE DNEVE skupaj z nacionalno centralno banko predstavljene države članice ter ob podpori številnih partnerjev, ki dejavno podpirajo evropsko umetnost in kulturo.

Pretekli dogodki od leta 2003

Španija 2017
Hvala, Španija!

Malta 2015
Hvala, Malta!

Latvija 2013
Hvala, Latvija!

Italija 2011
Hvala, Italija!

Romunija 2009
Hvala, Romunija!

Grčija 2007
Hvala, Grčija!

EUROPEAN CULTURAL DAYS of the ECB

Nemčija 2016
Hvala, Nemčija!

Bolgarija 2014
Hvala, Bolgarija!

Francija 2012
Hvala, Francija!

Nizozemska 2010
Hvala, Nizozemska!

Evropska unija 2008
Hvala, Evropa!

Avstrija 2006
Hvala, Avstrija!

Madžarska 2005
Hvala, Madžarska!

Poljska 2004
Hvala, Poljska!

Portugalska 2003
Hvala, Portugalska!