Evropski kulturni dnevi v ECB

Praznovanje Evrope

Evropski kulturni dnevi bodo leta 2019 posvečeni skupni evropski identiteti. S to serijo dogodkov želimo opozoriti na kulturno raznolikost in bogastvo Evropske unije in se obenem povezati z lokalnim občinstvom.

Letos praznujemo zelo posebno obletnico: 20 let od uvedbe naše enotne valute – eura.

Ob tej priložnosti smo pripravili resnično evropski program, v katerem bodo predstavljena nekatera izmed najbolj priljubljenih del evropskih skladateljev, ki jih bodo izvedli vrhunski glasbeniki iz različnih evropskih držav.

22. avgust 2019, 20.00

Koncert Europa Open Air
Weseler Werft, Frankfurt

Koncert na prostem Europa Open Air bo že tretje leto organiziran v sodelovanju s Frankfurtskim radijskim simfoničnim orkestrom.

Pod taktirko Alaina Altinogluja bo Frankfurtski radijski simfonični orkester izvedel poseben program, ki bo obsegal dela evropskih skladateljev, kot so Händel, Verdi, Roussel in Liszt, če jih naštejemo le nekaj. Večer se bo začel ob 18.00 z velikim orkestrom frankfurtskega radija.

Koncert bo 22. avgusta, s televizijskim prenosom v živo na programu »hrfernsehen« in na spletnem mestu simfoničnega orkestra.

5. september 2019, 20.00

Gustav Mahler Jugendorchester
Alte Oper, Frankfurt

V tem mladinskem orkestru so nekateri izmed najbolj nadarjenih mladih evropskih glasbenikov, ki predstavljajo duha, harmonijo in prihodnost Evropske unije. Gustav Mahler Jugendorchester pod vodstvom Herberta Blomstedta obljublja impresiven nastop v čudoviti operni hiši Alte Oper v Frankfurtu.

10. oktober 2019, 20.00

Dobrodelni koncert
Paulskirche, Frankfurt

Izjemen dogodek, na katerem bo nastopil kvintet The Living Being, znan po tem, da posebno pozornost posveča zvoku – mešanici tonov, električnih impulzov, modernih orientalskih ritmov in drznih glasbenih stilov.

23. oktober 2019, 19.30

European MuseumsSalon
Center za obiskovalce v ECB, Frankfurt

Odpiramo vrata centra za obiskovalce in gostimo Feuerbach Quartett. Na tem koncertu bodo glasbeniki odigrali zgodbo evropske kulturne dediščine z obujanjem irskih balad, španskega flamenka in priljubljenih italijanskih pesmi.

Karte so na voljo do 23. septembra dalje.

Kako se lahko udeležim dogodkov?

Informacije o tem, kako se lahko udeležite dogodkov v okviru kulturnih dni, najdete v letaku (EN in DE).

Več informacij

O kulturnih dnevih

Evropska unija (EU) temelji na skupnih idejah in vrednotah, hkrati pa v njej sobiva bogata in pestra mešanica kultur, ki jo sestavljajo tradicije posameznih evropskih držav in regij. Evropski kulturni dnevi v ECB predstavljajo priložnost, da proslavimo moto Evrope »združena v raznolikosti«.

EVROPSKI KULTURNI DNEVI v ECB

Mario Draghi, predsednik ECB

»Sodelovanje, s katerim krepimo zavest o kulturni dediščini različnih držav, o naših koreninah in naši identiteti, predstavlja dobro priložnost, da izobrazimo in pripravimo prihodnje generacije, ki bodo imele ključno vlogo pri krepitvi notranje povezanosti in občutka skupnosti, pa tudi pri odločanju o tem, v katero smer naj se razvijajo evropske institucije. Evropski kulturni dnevi s svojim poslanstvom v celoti izpolnjujejo ta cilj.«

Evropski kulturni dnevi v ECB so vsako leto posvečeni drugi državi članici Evropske unije. Proti koncu leta se Frankfurt prelevi v prizorišče številnih izjemnih umetniških dogodkov: od glasbe, plesa in gledališča do predavanj o umetnosti in razstav, literarnih prireditev in filmov, pa tudi dogodkov za otroke. ECB organizira kulturne dneve skupaj z nacionalno centralno banko predstavljene države članice ter ob podpori številnih partnerjev, ki dejavno podpirajo evropsko umetnost in kulturo.

Pretekli dogodki od leta 2003
EVROPSKI KULTURNI DNEVI V ECB
Litva 2018
Hvala, Litva!

Malta 2015
Hvala, Malta!

Latvija 2013
Hvala, Latvija!

Italija 2011
Hvala, Italija!

Romunija 2009
Hvala, Romunija!

Grčija 2007
Hvala, Grčija!

Španija 2017
Hvala, Španija!

EVROPSKI KULTURNI DNEVI V ECB

Nemčija 2016
Hvala, Nemčija!

Bolgarija 2014
Hvala, Bolgarija!

Francija 2012
Hvala, Francija!

Nizozemska 2010
Hvala, Nizozemska!

Evropska unija 2008
Hvala, Evropa!

Avstrija 2006
Hvala, Avstrija!

Madžarska 2005
Hvala, Madžarska!

Poljska 2004
Hvala, Poljska!

Portugalska 2003
Hvala, Portugalska!