Zilele culturale europene ale BCE

Celebrating Europe

Ediția din 2019 a Zilelor culturale europene va fi dedicată identității comune a Europei. Prin această serie de evenimente, urmărim să evidențiem diversitatea și bogăția culturală a Uniunii Europene, creând totodată legături cu publicul local.

Anul acesta, sărbătorim o aniversare cu totul specială: împlinirea a 20 de ani de la introducerea euro, moneda noastră unică.

Pentru a marca această ocazie, am elaborat un program european autentic, ce aduce în prim-plan unele dintre cele mai îndrăgite lucrări muzicale ale unor compozitori europeni, interpretate de muzicieni de renume internațional din țări de pe întregul nostru continent.

22 august 2019, ora 20.00

Concertul Europa Open Air
Weseler Werft, Frankfurt pe Main

Concertul Europa Open Air este organizat în cooperare cu Frankfurt Radio Symphony pentru al treilea an consecutiv.

Sub bagheta dirijorului Alain Altinoglu, orchestra Frankfurt Radio Symphony va interpreta un program special, care va cuprinde lucrări din creația unor compozitori europeni, precum Händel, Verdi, Roussel și Liszt, pentru a da numai câteva exemple. Seara va fi deschisă la ora 18.00 de orchestra Frankfurt Radio Big Band.

Concertul va avea loc la data de 22 august și va fi transmis în direct pe „hrfernsehen” și pe website-ul HR.

5 septembrie 2019, ora 20.00

Gustav Mahler Jugendorchester
Alte Oper, Frankfurt pe Main

Această orchestră de tineret îi numără în rândurile ei pe unii dintre cei mai talentați tineri muzicieni, reprezentând spiritul, armonia și viitorul Uniunii Europene. Dirijată de Herbert Blomstedt, orchestra Gustav Mahler Jugendorchester promite să ofere un spectacol de neuitat în frumoasa clădire a Operei Vechi (Alte Oper) din Frankfurt.

10 octombrie 2019, ora 20.00

Concert cu scop caritativ
Paulskirche, Frankfurt pe Main

Acest spectacol captivant aduce în prim-plan formația Living Being Quintet, cunoscută pentru atenția deosebită acordată sunetului – o combinație de tonuri muzicale, impulsuri electrice, groove-uri orientale contemporane și stiluri muzicale îndrăznețe.

23 octombrie 2019, ora 19.30

European MuseumsSalon
Centrul pentru vizitatori al BCE, Frankfurt pe Main

Ne deschidem porțile pentru Feuerbach Quartett la Centrul pentru vizitatori al BCE. În cadrul acestui concert, muzicienii vor spune o poveste a moștenirii culturale a Europei, evocând balade irlandeze, muzica flamenco spaniolă și cântece populare italiene.

Biletele vor fi disponibile începând cu data de 23 septembrie.

Cum pot să particip?

Pentru mai multe detalii privind modalitățile de participare la evenimentele din cadrul Zilelor culturale, a se vedea pliantul nostru (EN și DE).

Mai multe informații

Despre Zilele culturale

Uniunea Europeană (UE) se întemeiază pe idei și valori comune, fiind totodată expresia unei mari bogății de culturi, care au la bază tradițiile fiecărei țări și regiuni. Zilele culturale europene ale BCE oferă ocazia de a sărbători această „unitate în diversitate”.

ZILELE CULTURALE EUROPENE ale BCE

Mario Draghi, președintele BCE

„Cooperarea în vederea unei mai bune conștientizări a patrimoniului cultural al unei țări, care face parte din rădăcinile și din identitatea noastră, oferă o bună ocazie pentru a educa și a pregăti generațiile viitoare, care vor deține un rol esențial în consolidarea coeziunii și a spiritului comunitar și în stabilirea modului în care vor evolua instituțiile europene. Misiunea Zilelor culturale europene atinge pe deplin acest obiectiv.”

În fiecare an, Zilele culturale europene ale BCE sunt dedicate unui alt stat membru al Uniunii Europene. Către finele anului, orașul Frankfurt pe Main devine cadrul unui mare număr de manifestări artistice de înaltă calitate, variind de la muzică, dans și teatru la prelegeri și expoziții de artă, evenimente literare și filme, precum și evenimente pentru copii. BCE organizează Zilele culturale în colaborare cu banca centrală națională a țării respective, cu sprijinul numeroșilor săi parteneri, care se angajează să promoveze arta și cultura europeană.

Evenimente anterioare începând cu anul 2003
ZILELE CULTURALE EUROPENE ale BCE
Lituania 2018
Mulțumim, Lituania!

Malta 2015
Mulțumim, Malta!

Letonia 2013
Mulțumim, Letonia!

Italia 2011
Mulțumim, Italia!

România 2009
Mulțumim, România!

Grecia 2007
Mulțumim, Grecia!

Spania 2017
Mulțumim, Spania!

ZILELE CULTURALE EUROPENE ale BCE

Germania 2016
Mulțumim, Germania!

Bulgaria 2014
Mulțumim, Bulgaria!

Franța 2012
Mulțumim, Franța!

Țările de Jos 2010
Mulțumim, Țările de Jos!

Uniunea Europeană 2008
Mulțumim, Europa!

Austria 2006
Mulțumim, Austria!

Ungaria 2005
Mulțumim, Ungaria!

Polonia 2004
Mulțumim, Polonia!

Portugalia 2003
Mulțumim, Portugalia!