Европейски културни дни на ЕЦБ

Озарената Литва

След „Вдъхновяващата Испания“ през 2017 г. тази година Европейските културни дни на ЕЦБ ще представят някои от изключителните културни достижения на Литва.

През 2018 г. Литва отбелязва стогодишнината от независимостта си и предстоящата програма с музикални събития е чудесен начин да отпразнуваме това знаково събитие. Организирани са три концерта, включващи традиционна и съвременна музика.

23 август 2018 г.

Europa Open Air
„Веселер Верфт“ (Weseler Werft), Франкфурт

Франкфуртският радиосимфоничен оркестър ще изпълни програма от литовски произведения под палката на световноизвестния диригент Андрес Ороско-Естрада.

25 септември 2018 г.

Благотворителен концерт
Църква „Св. Павел“ (Paulskirche), Франкфурт

Този концерт с алтернативен джаз е посветен на стогодишнината от възстановяването на независимостта на Литва и е с участието на отличената акапелна група Jazz Island и прочутия акордеонист Йонас Возбутас.

16 октомври 2018 г.

Литовски камерен оркестър
Старата опера (Alte Oper), Франкфурт

Литовският камерен оркестър, един от най-изтъкнатите и световно признати оркестри в страната, ще представи някои от най-обичаните класически и съвременни произведения на литовската музика.

Художествен ръководител: Сергей Крилов
Диригент: Мартинас Стакионис

Повече информация за събитията от Културните дни и как да ги посетите ще намерите в нашия флаер (на английски и немски език).

Повече информация

За Културните дни

Европейският съюз (ЕС) е изграден върху споделени идеи и ценности и е дом на богато разнообразие от култури, в което са втъкани традициите на отделните държави и региони. ЕВРОПЕЙСКИТЕ КУЛТУРНИ ДНИ на ЕЦБ са празник на това „обединение в многообразието“.

ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ на ЕЦБ

Марио Драги, председател на ЕЦБ

„Когато работим съвместно за по-доброто опознаване на културното наследство на дадена държава, което е част от нашите корени и идентичност, това е добра възможност да образоваме и подготвим бъдещите поколения, които ще играят решаваща роля за укрепване на сплотеността и общностния дух и за определянето на пътя, по който ще се развиват европейските институции. Мисията на ЕВРОПЕЙСКИТЕ КУЛТУРНИ ДНИ е в пълно съзвучие с тази цел.“

Всяка година в центъра на ЕВРОПЕЙСКИТЕ КУЛТУРНИ ДНИ на ЕЦБ е различна държава членка на Европейския съюз. В последните месеци от годината Франкфурт на Майн се превръща в сцена на многобройни и великолепни културни събития – от музикални, танцови и театрални представления до лекции за изкуство и изложби, литературни събития и филми, както и събития за деца. ЕЦБ организира КУЛТУРНИТЕ ДНИ съвместно с националната централна банка на представяната държава и с подкрепата на многобройни партньори, отдадени на популяризирането на европейските изкуства и култура.

Минали събития (от 2003 г. насам)

Испания 2017 г.
Благодарим ти, Испания!

Малта 2015 г.
Благодарим ти, Малта!

Латвия 2013 г.
Благодарим ти, Латвия!

Италия 2011 г.
Благодарим ти, Италия!

Румъния 2009 г.
Благодарим ти, Румъния!

Гърция 2007 г.
Благодарим ти, Гърция!

EUROPEAN CULTURAL DAYS of the ECB

Германия 2016 г.
Благодарим ти, Германия!

България 2014 г.
Благодарим ти, България!

Франция 2012 г.
Благодарим ти, Франция!

Нидерландия 2010 г.
Благодарим ти, Нидерландия!

Европейски съюз 2008 г.
Благодарим ти, Европа!

Австрия 2006 г.
Благодарим ти, Австрия!

Унгария 2005 г.
Благодарим ти, Унгария!

Полша 2004 г.
Благодарим ти, Полша!

Португалия 2003 г.
Благодарим ти, Португалия!