Европейски културни дни на ЕЦБ

Възхвала на Европа

Нашите културни дни през 2019 г. ще бъдат посветени на общоевропейската идентичност. С тази поредица от събития имаме за цел да подчертаем културното многообразие и богатство на Европейския съюз, търсейки същевременно отзвук в местната аудитория.

Тази година отбелязваме много специална годишнина – 20 години от въвеждането на нашата единна валута – еврото.

За да отбележим повода, сме подготвили една действително европейска програма, която представя някои от най-обичаните музикални произведения на европейски композитори, изпълнени от музиканти на световно ниво от държави от целия ни континент.

22 август 2019 г., 20.00 ч.

Концерт Europa Open Air
„Везелер Верфт“ , Франкфурт

За трета поредна година се организира концертът Europa Open Air съвместно с Франкфуртския радиосимфоничен оркестър.

Под диригентската палка на Ален Алтиноглу, Франкфуртският радиосимфоничен оркестър ще изпълни специална програма с произведения на европейски композитори като Хендел, Верди, Русел, Лист и много други. Вечерта започва в 18.00 ч. с Биг бенда на Франкфуртското радио.

Концертът ще се проведе на 22 август и ще бъде излъчван на живо на „hrfernsehen“, като ще има и стриминг на живо на уебсайта на Франкфуртския радиосимфоничен оркестър.

5 септември 2019 г., 20.00 ч.

Младежки оркестър „Густав Малер“
Старата опера във Франкфурт

Този младежки оркестър се състои от някои от най-талантливите млади музиканти в Европа и въплъщава духа, хармонията и бъдещето на Европейския съюз. Под диригентството на Херберт Бломщедт, младежкият оркестър „Густав Малер“ обещава незабравимо представление в красивата сграда на Старата опера във Франкфурт.

10 октомври 2019 г., 20.00 ч.

Благотворителен концерт
Църква „Св. Павел“ (Paulskirche), Франкфурт

Завладяващият спектакъл ще ни бъде поднесен от квинтета The Living Being, известен със своето пословично внимание към звука – смесица от музикални тонове, електрически импулси, съвременни ориенталски ритми и дръзки музикални стилове.

23 октомври 2019 г., 19.30 ч.

Салон на европейските музеи
Център за посетители на ЕЦБ

Отваряме врати, за да посрещнем квартет „Фойербах“ в нашия Център за посетители. С този концерт музикантите ще разкажат приказка за културното наследство на Европа, с препратки към ирландските балади, испанското фламенко и популярните италиански песни.

Билетите ще бъдат налични от 23 септември.

Как мога да посетя събитията?

Информация как можете да посетите събитията от програмата на Културните дни ще намерите в нашата брошура (на английски и немски език).

Повече информация

За културните дни

Европейският съюз (ЕС) е изграден върху споделени идеи и ценности и е дом на богато многообразие от култури, в което са преплетени традициите на отделните държави и региони. Европейските културни дни на ЕЦБ са празник на това „единство в многообразието“.

ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ на ЕЦБ

Марио Драги, председател на ЕЦБ

„Съвместната работа за по-доброто опознаване на културното наследство на дадена държава, което е част от нашите корени и идентичност, е добра възможност да образоваме и подготвим бъдещите поколения, които ще играят решаваща роля за укрепване на сплотеността и общностния дух и за определянето на пътя, по който ще се развиват европейските институции. Мисията на Европейските културни дни е в пълно съзвучие с тази цел.“

Всяка година в центъра на Европейските културни дни на ЕЦБ е различна държава членка на Европейския съюз. В последните месеци от годината Франкфурт на Майн се превръща в сцена на многобройни и великолепни културни събития – от музикални, танцови и театрални представления до лекции за изкуство и изложби, литературни събития и филми, както и събития за деца. ЕЦБ организира Културните дни съвместно с националната централна банка на представяната държава и с подкрепата на многобройни партньори, отдадени на популяризирането на европейските изкуства и култура.

Минали събития (от 2003 г. насам)
ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ на ЕЦБ
Литва 2018
Благодарим ти, Литва!

Малта 2015
Благодарим ти, Малта!

Латвия 2013
Благодарим ти, Латвия!

Италия 2011
Благодарим ти, Италия!

Румъния 2009
Благодарим ти, Румъния!

Гърция 2007
Благодарим ти, Гърция!

Испания 2017
Благодарим ти, Испания!

ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ на ЕЦБ

Германия 2016
Благодарим ти, Германия!

България 2014
Благодарим ти, България!

Франция 2012
Благодарим ти, Франция!

Нидерландия 2010
Благодарим ти, Нидерландия!

Европейски съюз 2008
Благодарим ти, Европа!

Австрия 2006
Благодарим ти, Австрия!

Унгария 2005
Благодарим ти, Унгария!

Полша 2004
Благодарим ти, Полша!

Португалия 2003
Благодарим ти, Португалия!