Europese Culturele Dagen van de ECB

Celebrating Europe

In 2019 staan onze Europese Culturele Dagen in het teken van de gemeenschappelijke identiteit van Europa. Met deze reeks van evenementen belichten we de culturele verscheidenheid en rijkdom van de Europese Unie, en halen we de banden aan met het publiek.

Dit jaar vieren we een heel speciale verjaardag: 20 jaar geleden werd onze eenheidsmunt, de euro, ingevoerd.

Voor die gelegenheid hebben we een echt Europees programma samengesteld, met opvoeringen van enkele van de meest geliefde muziekstukken van Europese componisten, uitgevoerd door topmuzikanten uit alle landen van Europa.

22 augustus 2019

Europa Open Air-concert
Weseler Werft, Frankfurt

Het Europa Open Air-concert wordt voor het derde jaar op rij georganiseerd in samenwerking met de Hessischer Rundfunk.

Het concert vindt plaats op 22 augustus en wordt live uitgezonden om alle Europeanen de kans te geven mee te genieten – hou deze pagina in de gaten voor nadere informatie!

Meer info over onze evenementen is binnenkort te vinden op deze webpagina.

Meer informatie

Over de Culturele Dagen

De Europese Unie (EU) is geworteld in gedeelde ideeën en waarden, en herbergt een rijke en gevarieerde verzameling culturen die zijn gevormd uit de tradities van de afzonderlijke landen en regio's. De Europese Culturele Dagen van de ECB zijn een goede manier om het motto van Europa, ‘In verscheidenheid verenigd’, te vieren.

Europese Culturele Dagen van de ECB

Mario Draghi, president van de ECB

“Samenwerken om ons begrip van de culturele erfenis van een land te vergroten, een erfenis die deel uitmaakt van onze wortels en identiteit, biedt een goede gelegenheid om toekomstige generaties voor te lichten en voor te bereiden. Zij zullen immers een sleutelrol spelen bij het versterken van de samenhang en gemeenschapsgeest en bij de besluitvorming over de manier waarop de Europese instellingen zich zullen ontwikkelen. De missie van de Europese Culturele Dagen voldoet ten volle aan deze doelstelling."

Elk jaar staan de Europese Culturele Dagen van de ECB in het teken van een andere lidstaat van de Europese Unie. Tegen het einde van het jaar wordt Frankfurt am Main het toneel van een groot aantal artistiek hoogstaande optredens, variërend van muziek, dans en theater tot lezingen over kunst, tentoonstellingen, literaire evenementen, films en evenementen voor kinderen. De ECB organiseert de Europese Culturele Dagen samen met de nationale centrale bank van het land dat centraal staat, en met de ondersteuning van veel van haar partners die zich inzetten voor het bevorderen van Europese kunst en cultuur.

De voorgaande evenementen sinds 2003

Litouwen 2018
Bedankt Litouwen!

Malta 2015
Bedankt Malta!

Letland 2013
Bedankt Letland!

Italië 2011
Bedankt Italië!

Roemenië 2009
Bedankt Roemenië!

Griekenland 2007
Bedankt Griekenland!

Spanje 2017
Bedankt Spanje!

Europese Culturele Dagen van de ECB

Duitsland 2016
Bedankt Duitsland!

Bulgarije 2014
Bedankt Bulgarije!

Frankrijk 2012
Bedankt Frankrijk!

Nederland 2010
Bedankt Nederland!

Europese Unie 2008
Bedankt Europa!

Oostenrijk 2006
Bedankt Oostenrijk!

Hongarije 2005
Bedankt Hongarije!

Polen 2004
Bedankt Polen!

Portugal 2003
Bedankt Portugal!