Europese culturele dagen van de ECB

Viering van Europa

In 2019 staan onze Europese culturele dagen in het teken van de gemeenschappelijke identiteit van Europa. Met deze reeks van evenementen belichten we de culturele verscheidenheid en rijkdom van de Europese Unie, en halen we de banden aan met het publiek.

Dit jaar vieren we een heel speciale verjaardag: twintig jaar geleden werd onze eenheidsmunt, de euro, ingevoerd.

Voor die gelegenheid hebben we een echt Europees programma samengesteld, met opvoeringen van enkele van de meest geliefde muziekstukken van Europese componisten, uitgevoerd door topmusici uit alle landen van Europa.

22 augustus 2019, 20.00 uur

Europa Open Air-concert
Weseler Werft, Frankfurt

Het Europa Open Air-concert wordt voor het derde jaar op rij georganiseerd in samenwerking met het hr-Sinfonieorchester Frankfurt.

Onder leiding van Alain Altinoglu brengt het hr-Sinfonieorchester Frankfurt een speciaal programma met werk van Europese componisten, zoals Händel, Verdi, Roussel en Liszt, en vele anderen. De avond start om 18.00 uur met de hr-BigBand.

Het concert vindt plaats op 22 augustus en wordt live uitgezonden op hr-fernsehen. Het is eveneens via livestream te volgen op de hr-website.

5 september 2019, 20.00 uur

Gustav Mahler jeugdorkest
Alte Oper, Frankfurt

Dit jeugdorkest met muzikale toptalenten uit heel Europa staat symbool voor de geest, de harmonie en de toekomst van de Europese Unie. Onder leiding van Herbert Blomstedt zorgt het Gustav Mahler jeugdorkest voor een onvergetelijke concertavond in de prachtige Alte Oper in Frankfurt.

10 oktober 2019, 20.00 uur

Liefdadigheidsconcert
Paulskirche, Frankfurt

Met zijn volstrekt unieke geluid – een mix van muzikale tonen, elektrische impulsen, eigentijdse oriëntaalse grooves en gedurfde stijloefeningen – zorgt The Living Being Quintet voor een meeslepende performance.

23 oktober 2019, 19.30 uur

European MuseumsSalon
Bezoekerscentrum van de ECB, Frankfurt

We openen de deuren van ons bezoekerscentrum voor het Feuerbach Quartett. Tijdens dit concert putten de muzikanten uit het Europese culturele erfgoed en vertolken ze Ierse ballads, Spaanse flamenco en Italiaanse volksmuziek.

Tickets beschikbaar vanaf 23 september.

Hoe kan ik erbij zijn?

Meer informatie over hoe u de evenementen van de culturele dagen kan bijwonen is te vinden in de flyer (EN en DE).

Meer informatie

Over de culturele dagen

De Europese Unie (EU) is geworteld in gemeenschappelijke ideeën en waarden, en herbergt een rijke en gevarieerde verzameling culturen die zijn gevormd uit de tradities van de afzonderlijke landen en regio's. De Europese culturele dagen van de ECB zijn een goede manier om het motto van Europa, ‘In verscheidenheid verenigd’, te vieren.

Europese culturele dagen van de ECB

Mario Draghi, president van de ECB

“Samenwerken om ons begrip van de culturele erfenis van een land te vergroten, een erfenis die deel uitmaakt van onze wortels en identiteit, biedt een goede gelegenheid om toekomstige generaties voor te lichten en voor te bereiden. Zij zullen immers een sleutelrol spelen bij het versterken van de samenhang en gemeenschapsgeest en bij de besluitvorming over de manier waarop de Europese instellingen zich zullen ontwikkelen. De missie van de Europese culturele dagen voldoet ten volle aan deze doelstelling."

Elk jaar staan de Europese culturele dagen van de ECB in het teken van een andere lidstaat van de Europese Unie. Tegen het einde van het jaar wordt Frankfurt am Main het toneel van een groot aantal artistiek hoogstaande optredens, variërend van muziek, dans en theater tot lezingen over kunst, tentoonstellingen, literaire evenementen, films en evenementen voor kinderen. De ECB organiseert de culturele dagen samen met de nationale centrale bank van het land dat centraal staat, en met de ondersteuning van veel van haar partners die zich inzetten voor de bevordering van de Europese kunst en cultuur.

De voorgaande evenementen sinds 2003
Europese culturele dagen van de ECB
Litouwen 2018
Bedankt Litouwen!

Malta 2015
Bedankt Malta!

Letland 2013
Bedankt Letland!

Italië 2011
Bedankt Italië!

Roemenië 2009
Bedankt Roemenië!

Griekenland 2007
Bedankt Griekenland!

Spanje 2017
Bedankt Spanje!

Europese culturele dagen van de ECB

Duitsland 2016
Bedankt Duitsland!

Bulgarije 2014
Bedankt Bulgarije!

Frankrijk 2012
Bedankt Frankrijk!

Nederland 2010
Bedankt Nederland!

Europese Unie 2008
Bedankt Europa!

Oostenrijk 2006
Bedankt Oostenrijk!

Hongarije 2005
Bedankt Hongarije!

Polen 2004
Bedankt Polen!

Portugal 2003
Bedankt Portugal!