Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτισμού της ΕΚΤ

Illuminated Lithuania

Ακολουθώντας τα βήματα των πολιτιστικών εκδηλώσεων με θέμα «Inspiring Spain» το 2017, οι Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτισμού της ΕΚΤ θα παρουσιάσουν φέτος ορισμένα από τα ξεχωριστά πολιτιστικά επιτεύγματα της Λιθουανίας.

Το 2018 η Λιθουανία γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την ανάκτηση της ανεξαρτησίας της. Ένα πρόγραμμα μουσικών εκδηλώσεων αποτελεί τον καλύτερο τρόπο εορτασμού του σημαντικού αυτού γεγονότος. Προτάσεις παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο τριών συναυλιών.

23 Αυγούστου 2018

Europa Open Air
Weseler Werft, Φρανκφούρτη

Η συμφωνική ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Φρανκφούρτης (Frankfurt Radio Symphony) θα εκτελέσει πρόγραμμα λιθουανικών μουσικών συνθέσεων υπό τη διεύθυνση του φημισμένου μαέστρου Andrés Orozco-Estrada.

25 Σεπτεμβρίου 2018

Συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα
Paulskirche, Φρανκφούρτη

Αυτή η συναυλία εναλλακτικής τζαζ αφιερώνεται στην 100ή επέτειο από την ανάκτηση της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας και παρουσιάζει το βραβευμένο σύνολο a cappella Jazz Island και τον καταξιωμένο ακορντεονίστα Jonas Vozbutas.

16 Οκτωβρίου 2018

Lithuanian Chamber Orchestra
Alte Oper Frankfurt

Η Λιθουανική Ορχήστρα Δωματίου (Lithuanian Chamber Orchestra), μια από τις πιο διακεκριμένες και διεθνώς αναγνωρισμένες ορχήστρες της Λιθουανίας, θα παρουσιάσει ορισμένες από τις πιο φημισμένες κλασικές και σύγχρονες μουσικές συνθέσεις της χώρας.

Καλλιτεχνικός διευθυντής: Sergej Krylov
Διευθυντής ορχήστρας: Martynas Stakionis

Αν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε κάποια από τις εκδηλώσεις που προτείνουν οι Μέρες Πολιτισμού, θα βρείτε τις σχετικές πληροφορίες στο ενημερωτικό μας φυλλάδιο (EN και DE).

Περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά με τις Μέρες Πολιτισμού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στηρίζει τα θεμέλιά της σε κοινές ιδέες και αξίες, ενώ ταυτόχρονα στεγάζει πληθώρα διαφορετικών πολιτισμών, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί από τις παραδόσεις των χωρών και των περιφερειών που την απαρτίζουν. Οι ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ της ΕΚΤ αποτελούν μια ευκαιρία εορτασμού αυτής της «ενότητας στην πολυμορφία».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ της ΕΚΤ

Mario Draghi, Πρόεδρος της ΕΚΤ

«Η συνεργασία με σκοπό τη μεγαλύτερη εξοικείωση με την πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας που αποτελεί μέρος των ριζών και της ταυτότητάς μας είναι μια καλή ευκαιρία προκειμένου να εκπαιδεύσουμε και να προετοιμάσουμε τις μελλοντικές γενιές, οι οποίες θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην ενίσχυση της συνοχής και του πνεύματος κοινότητας καθώς και στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο θα εξελιχθούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η αποστολή που έχει ανατεθεί στις ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ εκπληρώνει πλήρως αυτήν την επιδίωξη.»

Κάθε χρόνο, οι ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ της ΕΚΤ επικεντρώνονται σε ένα διαφορετικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς το τέλος του έτους η Φρανκφούρτη μετατρέπεται σε τόπο διοργάνωσης πολλών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων υψηλής ποιότητας: μουσική, χορός, θέατρο, διαλέξεις με θέμα την τέχνη, εκθέσεις, λογοτεχνικές εκδηλώσεις και ταινίες, καθώς και εκδηλώσεις για παιδιά. Η ΕΚΤ διοργανώνει τις ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ σε συνεργασία με την εθνική κεντρική τράπεζα της παρουσιαζόμενης χώρας και με την υποστήριξη των πολλών εταίρων της, δέσμευση των οποίων είναι η προώθηση των ευρωπαϊκών τεχνών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Προηγούμενες εκδηλώσεις (από το 2003 και μετά)

Ισπανία 2017
Ευχαριστούμε, Ισπανία!

Μάλτα 2015
Ευχαριστούμε, Μάλτα!

Λετονία 2013
Ευχαριστούμε, Λετονία!

Ιταλία 2011
Ευχαριστούμε, Ιταλία!

Ρουμανία 2009
Ευχαριστούμε, Ρουμανία!

Ελλάδα 2007
Ευχαριστούμε, Ελλάδα!

EUROPEAN CULTURAL DAYS of the ECB

Γερμανία 2016
Ευχαριστούμε, Γερμανία!

Βουλγαρία 2014
Ευχαριστούμε, Βουλγαρία!

Γαλλία 2012
Ευχαριστούμε, Γαλλία!

Κάτω Χώρες 2010
Ευχαριστούμε, Κάτω Χώρες!

Ευρωπαϊκή Ένωση 2008
Ευχαριστούμε, Ευρώπη!

Αυστρία 2006
Ευχαριστούμε, Αυστρία!

Ουγγαρία 2005
Ευχαριστούμε, Ουγγαρία!

Πολωνία 2004
Ευχαριστούμε, Πολωνία!

Πορτογαλία 2003
Ευχαριστούμε, Πορτογαλία!