ESB-ovi Europski dani kulture

Slavimo Europu

Europski dani kulture 2019. bit će posvećeni zajedničkom europskom identitetu. Nizom događaja usmjerit ćemo pozornost na kulturnu raznolikost i bogatstvo Europske unije i povezati se s lokalnim publikama.

Ove godine slavimo važnu obljetnicu: dvadeset godina od uvođenja jedinstvene valute, eura.

Obilježit ćemo je pravim europskim programom u sklopu kojeg ćemo predstaviti neke od najomiljenijih skladbi europskih skladatelja u izvedbi glazbenika svjetskoga glasa s cijelog našeg kontinenta.

22. kolovoza 2019.

Koncert Europa Open Air
Weseler Werft, Frankfurt

Treću godinu zaredom organizirat ćemo koncert Europa Open Air u suradnji s organizacijom Hessischer Rundfunk.

Koncert će se održati 22. kolovoza i izravno će se prenositi kako bi ga mogli doživjeti svi u Europi. Pojedinosti slijede: više informacija o budućim događajima bit će pravodobno objavljeno na ovoj mrežnoj stranici.

više

O Europskim danima kulture

Europska unija temelji se na zajedničkim idejama i vrijednostima. Istodobno je krasi bogatstvo različitih kultura, koje obuhvaćaju tradicije pojedinačnih država i regija. ESB-ovim Europskim danima kulture slavi se ta »ujedinjenost u raznolikosti«.

ESB-ovi Europski dani kulture

predsjednik ESB-a Mario Draghi

»Suradnja radi upoznavanja javnosti s nacionalnim kulturnim naslijeđem koje je dio naših korijena i našeg identiteta dobra je prilika za obrazovanje i pripremu budućih generacija, koje će odigrati ključnu ulogu u jačanju povezanosti i duha zajedništva te odlučivati o daljnjem razvoju europskih institucija. Zadaća Europskih dana kulture u potpunosti je u skladu s tim ciljem.«

Svake je godine naglasak ESB-ovih Europskih dana kulture na drugoj državi članici Europske unije. Krajem godine u Frankfurtu na Majni održavaju se brojni prvorazredni umjetnički događaji: glazbene, plesne i kazališne izvedbe, predavanja o umjetnosti, izložbe, književni događaji, filmske projekcije i događaji za djecu. ESB organizira Europske dane kulture zajedno s nacionalnom središnjom bankom države koja se predstavlja uz podršku brojnih partnera koji aktivno promiču europsku umjetnost i kulturu.

Prošli događaji od 2003.

Litva 2018.
Hvala, Litvo!

Malta 2015.
Hvala, Malto!

Latvija 2013.
Hvala, Latvijo!

Italija 2011.
Hvala, Italijo!

Rumunjska 2009.
Hvala, Rumunjska!

Grčka 2007.
Hvala, Grčka!

Španjolska 2017.
Hvala, Španjolska!

ESB-ovi Europski dani kulture

Njemačka 2016.
Hvala, Njemačka!

Bugarska 2014.
Hvala, Bugarska!

Francuska 2012.
Hvala, Francuska!

Nizozemska 2010.
Hvala, Nizozemska!

Europska unija 2008.
Hvala, Europo!

Austrija 2006.
Hvala, Austrijo!

Mađarska 2005.
Hvala, Mađarska!

Poljska 2004.
Hvala, Poljska!

Portugal 2003.
Hvala, Portugale!