ESB-ovi Europski dani kulture

Litva pod reflektorima

Nakon manifestacije Inspirativna Španjolska u 2017. ovogodišnji ESB-ovi Europski dani kulture istaknut će neka od iznimnih kulturnih postignuća Litve.

Litva 2018. slavi stotu obljetnicu ponovnog stjecanja neovisnosti. Ima li boljeg načina da se ta važna prekretnica obilježi od niza glazbenih događaja? Program od tri koncerta obuhvaća i tradicijsku i suvremenu glazbu.

23. kolovoza 2018.

Europa Open Air
Weseler Werft, Frankfurt

Simfonijski orkestar Frankfurtskog radija izvest će više litavskih skladbi pod palicom svjetski poznatog dirigenta Andrésa Orozco-Estrade.

25. rujna 2018.

Dobrotvorni koncert
Paulskirche, Frankfurt

Koncert alternativnog jazza posvećen je 100. obljetnici ponovnog stjecanja litavske neovisnosti, a nastupit će nagrađivana a cappella skupina Jazz Island i priznati harmonikaš Jonas Vozbutas.

16. listopada 2018.

Litavski komorni orkestar
Alte Oper Frankfurt

Litavski komorni orkestar, jedan od najuglednijih i međunarodno priznatih litavskih orkestara, izvest će neke od najcjenjenijih klasičnih i suvremenih litavskih skladbi.

umjetnički direktor: Sergej Krylov
dirigent: Martynas Stakionis

Više informacija o tome kako prisustvovati događajima u sklopu Europskih dana kulture možete pronaći u našem letku (EN i DE).

više

O Europskim danima kulture

Europska unija temelji se na zajedničkim idejama i vrijednostima. Istodobno je krasi bogatstvo različitih kultura, koje obuhvaćaju tradicije pojedinačnih država i regija. ESB-ovim Europskim danima kulture slavi se ta »ujedinjenost u raznolikosti«.

ESB-ovi EUROPSKI DANI KULTURE

Mario Draghi, predsjednik ESB-a

»Suradnja radi upoznavanja javnosti s nacionalnim kulturnim naslijeđem koje je dio naših korijena i našeg identiteta dobra je prilika za obrazovanje i pripremu budućih generacija, koje će odigrati ključnu ulogu u jačanju povezanosti i duha zajedništva te odlučivati o daljnjem razvoju europskih institucija. Zadaća EUROPSKIH DANA KULTURE u potpunosti je u skladu s tim ciljem.«

Svake je godine naglasak ESB-ovih EUROPSKIH DANA KULTURE na drugoj državi članici Europske unije. Krajem godine u Frankfurtu na Majni održavaju se brojni prvorazredni umjetnički događaji: glazbene, plesne i kazališne izvedbe, predavanja o umjetnosti, izložbe, književni događaji, filmske projekcije i događaji za djecu. ESB organizira EUROPSKE KULTURNE DANE zajedno s nacionalnom središnjom bankom države koja se predstavlja uz podršku brojnih partnera koji aktivno promiču europsku umjetnost i kulturu.

Prošli događaji od 2003.

Španjolska 2017.
Hvala, Španjolska!

Malta 2015.
Hvala, Malto!

Latvija 2013.
Hvala, Latvijo!

Italija 2011.
Hvala, Italijo!

Rumunjska 2009.
Hvala, Rumunjska!

Grčka 2007.
Hvala, Grčka!

EUROPEAN CULTURAL DAYS of the ECB

Njemačka 2016.
Hvala, Njemačka!

Bugarska 2014.
Hvala, Bugarska!

Francuska 2012.
Hvala, Francuska!

Nizozemska 2010.
Hvala, Nizozemska!

Europska unija 2008.
Hvala, Europo!

Austrija 2006.
Hvala, Austrijo!

Mađarska 2005.
Hvala, Mađarska!

Poljska 2004.
Hvala, Poljska!

Portugal 2003.
Hvala, Portugal!