ESB-ovi Europski dani kulture

Slavimo Europu

Europski dani kulture 2019. bit će posvećeni zajedničkom europskom identitetu. Nizom događaja usmjerit ćemo pozornost na kulturnu raznolikost i bogatstvo Europske unije i povezati se s lokalnim publikama.

Ove godine slavimo važnu obljetnicu: dvadeset godina od uvođenja jedinstvene valute, eura.

Obilježit ćemo je pravim europskim programom u sklopu kojeg ćemo predstaviti neke od najomiljenijih skladbi europskih skladatelja u izvedbi glazbenika svjetskoga glasa s cijelog našeg kontinenta.

22. kolovoza 2019., 20.00

Koncert Europa Open Air
Weseler Werft, Frankfurt

Treću godinu zaredom organizirat ćemo koncert na otvorenom Europa Open Air u suradnji sa simfonijskim orkestrom Frankfurtskog radija.

Pod palicom dirigenta Alaina Altinoglua simfonijski orkestar Frankfurtskog radija izvest će poseban program sa skladbama europskih skladatelja, kao što su, među ostalima, Händel, Verdi, Roussel i Liszt. Glazbenu večer započet će u 18.00 veliki orkestar Frankfurtskog radija Big Band.

Koncert će se održati 22. kolovoza, a prenosit će se uživo na javnoj regionalnoj televiziji »hrfernsehen« i na mrežnim stranicama HR.

5. rujna 2019., 20.00

Gustav Mahler Jugendorchester
Alte Oper, Frankfurt

Članovi ovog orkestra mladih neki su od najdarovitijih mladih glazbenika u Europi, koji predstavljaju duh, sklad i budućnost Europske unije. Orkestar Gustav Mahler Jugendorchester, pod vodstvom Herberta Blomstedta, obećava vrhunsku izvedbu u prekrasnoj zgradi Alte Oper u Frankfurtu.

10. listopada 2019., 20.00

Dobrotvorni koncert
Paulskirche, Frankfurt

Ovom očaravajućom izvedbom predstavit će se kvintet The Living Being Quintet, poznat po tome što posebnu pozornost posvećuje zvuku, odnosno mješavini glazbenih tonova, električnih impulsa, suvremenih orijentalnih ritmova te smjelih glazbenih stilova.

23. listopada 2019., 19.30

European MuseumsSalon
ESB-ov centar za posjetitelje, Frankfurt

Otvaramo svoja vrata kako bismo ugostili kvartet Feuerbach Quartett u našem centru za posjetitelje. Na tom će koncertu glazbenici ispričati priču o europskom kulturnom nasljeđu, izvodeći irske balade, španjolski flamenco i popularne talijanske pjesme.

Ulaznice će biti dostupne od 23. rujna.

Kako mogu prisustvovati?

Više informacija o tome kako prisustvovati događajima u sklopu Europskih dana kulture možete pronaći u našem letku (EN i DE).

Više informacija

O Europskim danima kulture

Europska unija temelji se na zajedničkim idejama i vrijednostima. Istodobno je krasi bogatstvo različitih kultura, koje obuhvaćaju tradicije pojedinačnih država i regija. ESB-ovim Europskim danima kulture slavi se ta »ujedinjenost u raznolikosti«.

ESB-ovi Europski dani kulture

Mario Draghi, predsjednik ESB-a

»Suradnja radi upoznavanja javnosti s nacionalnim kulturnim naslijeđem koje je dio naših korijena i našeg identiteta dobra je prilika za obrazovanje i pripremu budućih generacija, koje će odigrati ključnu ulogu u jačanju povezanosti i duha zajedništva te odlučivati o daljnjem razvoju europskih institucija. Zadaća Europskih dana kulture u potpunosti je u skladu s tim ciljem.«

Svake je godine naglasak ESB-ovih Europskih dana kulture na drugoj državi članici Europske unije. Krajem godine u Frankfurtu na Majni održavaju se brojni prvorazredni umjetnički događaji: glazbene, plesne i kazališne izvedbe, predavanja o umjetnosti, izložbe, književni događaji, filmske projekcije i događaji za djecu. ESB organizira Europske dane kulture zajedno s nacionalnom središnjom bankom države koja se predstavlja uz podršku brojnih partnera koji aktivno promiču europsku umjetnost i kulturu.

Prošli događaji od 2003.
ESB-ovi Europski dani kulture
Litva 2018.
Hvala, Litvo!

Malta 2015.
Hvala, Malto!

Latvija 2013.
Hvala, Latvijo!

Italija 2011.
Hvala, Italijo!

Rumunjska 2009.
Hvala, Rumunjska!

Grčka 2007.
Hvala, Grčka!

Španjolska 2017.
Hvala, Španjolska!

ESB-ovi Europski dani kulture

Njemačka 2016.
Hvala, Njemačka!

Bugarska 2014.
Hvala, Bugarska!

Francuska 2012.
Hvala, Francuska!

Nizozemska 2010.
Hvala, Nizozemska!

Europska unija 2008.
Hvala, Europo!

Austrija 2006.
Hvala, Austrijo!

Mađarska 2005.
Hvala, Mađarska!

Poljska 2004.
Hvala, Poljska!

Portugal 2003.
Hvala, Portugale!