Посещения в Европейската централна банка

Главна сграда на ЕЦБ

Ако Ви е интересно устройството на ЕЦБ, архитектурата на главната ѝ сграда или колекцията ѝ от произведения на изкуството, посетете централата ни в квартала Остенд във Франкфурт на Майн за беседа или посещение с придружител.

Нашата институция е отворена както за индивидуални, така и за групови посещения. Граждани, студенти, обществени и професионални организации – всички са добре дошли.

Образователни посещения

Център за посетители

Елате и вижте новооткрития ни център за посетители, за да се запознаете с паричната политика, финансовата стабилност, банковия надзор, платежните системи, еврото и Европа посредством текстови, визуални и интерактивни експонати. Научете повече за ролята на ЕЦБ като орган на паричната политика, който отговаря за еврото – единната парична единица на 19 държави от ЕС, и за това какви действия предприемаме, за да поддържаме сигурността на банките в еврозоната и извън нея.

Време за посещение:
Понеделник и петък – 16:00 ч. централноевропейско време
Вторник, сряда и четвъртък – 10:30 ч. централноевропейско време
Продължителност на посещението:
90 минути

Индивидуализирани беседи

Ако Вашата група вече е добре информирана за ролята и задълженията на ЕЦБ, можем да организираме специализирано посещение по конкретната тема, която Ви интересува. Експерти от банката ще Ви представят задълбочена информация по темите, свързани с паричната политика и банковия надзор, включително статистика и икономическо развитие. Ще имате също така възможност да обсъдите темите с нашите експерти и да им зададете въпроси.

Време за посещение:
Понеделник и петък – 10:30 ч. централноевропейско време
Вторник, сряда и четвъртък – 16:00 ч. централноевропейско време
Продължителност на посещението:
От 90 до 180 минути

За заявка за посещение на Центъра за посетители или за индивидуализирана беседа изпратете имейл на visitor.centre@ecb.europa.eu, като посочите вида посещение и предпочитаните от Вас дата/дати и час/часове.

Ако заявката Ви е за индивидуализирана беседа, опишете вида на групата и интересуващата Ви тема. Минимален брой участници: 15.

Предимство имат онези, които все още не са посещавали ЕЦБ. Стремим се да поддържаме справедливо равновесие по отношение на националността на посетителите. Заявките за Центъра за посетители обичайно се обработват по реда на подаване. При индивидуализираните беседи ще се вземат предвид и евентуалните мултипликационни ефекти от групата, т.е. степента, в която получената информация ще достигне до по-широка публика.

Необходимо е предизвестие от най-малко четири седмици. Посещения могат да се заявяват най-много три месеца предварително.

Посещения на тема архитектура и изкуство

Обиколка за архитекти и инженери

Ако Вие сте група специалисти – архитекти или строителни инженери – със специализиран интерес към дизайна, конструкцията и техническите параметри на нашата главна сграда, можете да направите резервация за някоя от ежемесечните ни обиколки на тема архитектура, предназначени за експерти в областта.

Време за посещение:
Последния вторник на всеки месец, от 16:00 до 17:30 ч. централноевропейско време
Продължителност на посещението:
90 минути

За заявка за обиколка изпратете имейл на architecture@ecb.europa.eu. Посочете месеца, в който желаете да се осъществи посещението, размера на групата (той трябва да бъде между 10 и 25 души) и името на Вашата фирма или група. Ние ще направим всичко възможно да Ви приемем на предпочитаната от Вас дата. Имайте предвид обаче, че обиколките до март 2018 г. включително са изцяло запълнени.

Тази обиколка се предлага единствено на специализирани групи и не е достъпна за отделни частни лица.


Посещение на колекция произведения на изкуството на ЕЦБ

Колекцията на ЕЦБ от произведения на изкуството съдържа над 400 живописни платна, рисунки, фотографии, скулптури и предмети, като фокусът е върху съвременното изкуство. Посетителите могат да видят част от тези произведения.

Време за посещение:
Първия вторник на всеки месец, 17:30 ч. централноевропейско време
Продължителност:
60 минути

Информация за заявките за посещение на колекцията произведения на изкуството ще бъде предоставена своевременно.

Други посещения

Посещение на еврейския мемориал

През Втората световна война Гестапо използва подземието на Гросмарктхале в главната сграда като сборен пункт за близо 10 000 евреи, които оттам са депортирани с влакове към концентрационни лагери. Мемориалът, който сега се намира на това място, може да бъде посетен само чрез тур с придружител.

Ако желаете да се включите в такъв тур, проверете на уебсайта на Jüdisches Museum (само на немски език).


Изложба „Елзесер“

Гросмарктхале в центъра на главната сграда е проектирано от архитекта Мартин Елзесер и построено в периода 1926–1928 г. За времето си това е един от най-големите сградни комплекси във Франкфурт и най-голямата свободно премостваща конструкция от армиран бетон в света.

За повече информация за изложбата „Елзесер“ се обърнете към Martin Elsaesser Stiftung (само на немски език).