Posjet Europskoj središnjoj banci

Glavna zgrada ESB‑a

Ako vas zanima način rada ESB-a, arhitektura njegove glavne zgrade ili zbirka umjetnina koja se u njoj nalazi, posjetite našu zgradu u četvrti Ostend u Frankfurtu na Majni: razgledajte je uz vodstvo ili poslušajte predavanje.

Vrata naše institucije otvorena su i za pojedinačne posjetitelje i za skupine, stoga su jednako dobrodošli pripadnici javnosti, učenici, društvene organizacije i stručna tijela.

Obrazovni posjeti

Centar za posjetitelje

Pozivamo vas da posjetite naš novootvoreni centar za posjetitelje i saznate sve što vas zanima o monetarnoj politici, financijskoj stabilnosti, nadzoru banaka, platnim sustavima, euru i Europi zahvaljujući spoju tekstualnih, vizualnih i interaktivnih elemenata. Saznajte više o ulozi ESB‑a kao tijela koje provodi monetarnu politiku za euro, jedinstvenu valutu 19 država članica EU‑a, i o mjerama koje poduzimamo kako bi banke u europodručju i izvan njega ostale sigurne.

Vrijeme posjeta:
ponedjeljkom i petkom u 16.00 po srednjoeuropskom vremenu
utorkom, srijedom i četvrtkom u 10.30 po srednjoeuropskom vremenu
Trajanje posjeta:
90 minuta

Predavanja prilagođena potrebama posjetitelja

Ako vaša skupina već zna mnogo o ulogama i dužnostima ESB‑a, za vas možemo organizirati poseban posjet koji će biti usredotočen na vaše područje interesa. Naši stručnjaci pružit će vam podrobne informacije o temama povezanim s monetarnom politikom i nadzorom banaka, uključujući teme kao što su statistika i gospodarska kretanja. Imat ćete priliku porazgovarati s našim stručnjacima i postaviti im pitanja.

Vrijeme posjeta:
ponedjeljkom i petkom u 10.30 po srednjoeuropskom vremenu
utorkom, srijedom i četvrtkom u 16.00 po srednjoeuropskom vremenu
Trajanje posjeta:
između 90 i 180 minuta

Kako biste se prijavili za posjet centru za posjetitelje ili predavanje prilagođeno vašim potrebama, pošaljite nam e‑poruku na visitor.centre@ecb.europa.eu i napišite vrstu posjeta za koju ste zainteresirani te željeni datum i vrijeme posjeta.

Želite li zatražiti predavanje prilagođeno vašim potrebama, molimo opišite nam o kakvoj je skupini riječ i koja su vaša područja interesa. Najmanji je broj sudionika 15.

Prednost imaju oni koji nas još nisu posjetili. Nastojimo osigurati uravnoteženu zastupljenost posjetitelja iz različitih država. Prijave za posjete centru za posjetitelje obrađivat će se redoslijedom zaprimanja. Kada je riječ o predavanjima prilagođenim potrebama posjetitelja u obzir će se uzimati i mogući multiplikacijski učinak, tj. mjera u kojoj će članovi skupine primljene informacije prenijeti široj publici.

Posjeti se moraju najaviti najmanje četiri tjedna unaprijed, a mogu se zatražiti najviše tri mjeseca unaprijed.

Posjeti povezani s arhitekturom i umjetnošću

Stručno razgledavanje arhitekture

Ako vas iz stručnih razloga zanimaju projektno rješenje, izgradnja i tehničke pojedinosti naše glavne zgrade, možete se prijaviti za razgledavanje arhitekture prilagođeno stručnjacima koje se održava svaki mjesec.

Vrijeme posjeta:
od rujna 2017. svakog posljednjeg utorka u mjesecu između 16.00 i 17.30 po srednjoeuropskom vremenu
Trajanje posjeta:
90 minuta

Kako biste zatražili razgledavanje, obratite nam se e-porukom na architecture@ecb.europa.eu i napišite željeni datum posjeta. U skupini može biti između 10 i 25 sudionika.


Razgledavanje ESB-ove zbirke umjetnina

U ESB-ovoj zbirci umjetnina nalazi se više od 400 slika, crteža, fotografija, skulptura i umjetničkih predmeta s naglaskom na suvremenoj umjetnosti. Posjetitelji će imati priliku razgledati dio tih djela.

Vrijeme posjeta:
od rujna 2017. svakog prvog utorka u mjesecu u 17.30 po srednjoeuropskom vremenu
Trajanje:
60 minuta

Informacije o tome kako se prijaviti za razgledavanje zbirke umjetnina bit će objavljene na vrijeme.

Ostali posjeti

Posjet spomen-prostoru posvećenom deportiranim Židovima

Tijekom Drugog svjetskog rata Gestapo je upotrebljavao podrum zgrade Grossmakthalle, koja je sada dio glavne zgrade, kao mjesto okupljanja za gotovo 10 000 Židova koji su odande vlakom deportirani u koncentracijske logore. Ondje je danas spomen-prostor koji se može posjetiti samo u sklopu razgledavanja uz vodstvo.

Želite li sudjelovati u tom razgledavanju, informacije potražite na mrežnim stranicama muzeja Jüdisches Museum (samo na njemačkom jeziku).


Elsaesserova izložba

Središnji dio glavne zgrade, Grossmarkthalle, projektirao je arhitekt Martin Elsaesser, a izgrađen je između 1926. i 1928. Tada je to bio jedan od najvećih kompleksa zgrada u gradu Frankfurtu te zgrada s najvećom samonosivom armiranobetonskom krovnom konstrukcijom na svijetu.

Za dodatne informacije o Elsaesserovoj izložbi obratite se izravno zakladi Martin Elsaesser Stiftung (samo na njemačkom jeziku).