Επισκέψεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Κεντρικό κτίριο της ΕΚΤ

Εάν σας ενδιαφέρει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΚΤ, η αρχιτεκτονική του κεντρικού κτιρίου της ή ακόμα η συλλογή έργων τέχνης της, μπορείτε να επισκεφτείτε τις κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΚΤ στο Ostend της Φρανκφούρτης για διαλέξεις ή ξεναγήσεις.

Οι πόρτες της ΕΚΤ είναι ανοικτές τόσο σε μεμονωμένους επισκέπτες όσο και σε ομάδες επισκεπτών. Δεχόμαστε στην ΕΚΤ το ίδιο ευπρόσδεκτα  μέλη του κοινού, σπουδαστές, κοινωνικές οργανώσεις και επαγγελματικές ενώσεις.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Επισκέψεις γενικού περιεχομένου και Έκθεση για το ευρώ

Μάθετε περισσότερα για τον ρόλο της ΕΚΤ ως αρχής νομισματικής πολιτικής που βρίσκεται πίσω από το ευρώ – το ενιαίο νόμισμα των 19 χωρών της ΕΕ – καθώς και για το έργο που επιτελεί προκειμένου να διατηρεί τις τράπεζες ασφαλείς, τόσο εντός όσο και εκτός της ζώνης του ευρώ. Ανακαλύψτε τον τρόπο οργάνωσης της τράπεζας και τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για να διασφαλίζεται η αξία των χρημάτων σας και να διατηρείται η σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφθείτε την Έκθεση για το ευρώ και να μάθετε περισσότερα για τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ που χρησιμοποιείτε καθημερινά και να ανακαλύψετε τις ιστορίες που έχουν να μας διηγηθούν.

Ώρες επισκέψεων:
Δευτέρα και Παρασκευή: 15.00 (ώρα κεντρικής Ευρώπης)
Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη: 10.30 (ώρα κεντρικής Ευρώπης)
Διάρκεια επίσκεψης:
90 λεπτά

Επισκέψεις προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα των επισκεπτών

Εάν η ομάδα σας γνωρίζει αρκετά για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ, μπορούμε να διοργανώσουμε ειδική επίσκεψη με έμφαση σε ένα θέμα που σας ενδιαφέρει. Εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ θα σας παρέχουν ενδελεχείς πληροφορίες για θέματα που αφορούν τη νομισματική πολιτική και την τραπεζική εποπτεία, συμπεριλαμβανομένης της στατιστικής και των οικονομικών εξελίξεων. Η επίσκεψη θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις και διαλέξεις. Θα σας δοθεί επίσης η ευκαιρία να συζητήσετε με τους εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ και να τους θέσετε ερωτήσεις.

Ώρες επισκέψεων:
Δευτέρα και Παρασκευή: 10.30 (ώρα κεντρικής Ευρώπης)
Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη: 15.00 (ώρα κεντρικής Ευρώπης)
Διάρκεια επίσκεψης:
από 90 έως 180 λεπτά

Για να πραγματοποιήσετε επίσκεψη «γενικού περιεχομένου» ή επίσκεψη «προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντά σας», μπορείτε να μας αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση visitor.centre@ecb.europa.eu, διευκρινίζοντας το είδος της επίσκεψης και την ημέρα (ημέρες) και ώρα (ώρες) που προτιμάτε.

Για όσους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επίσκεψη «προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντά τους», θα πρέπει να μας περιγράψετε το είδος της ομάδας σας και τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.

Προτεραιότητα θα δίδεται σε όσους δεν μας έχουν επισκεφθεί κατά το παρελθόν. Επιδιώκουμε η σύνθεση των επισκεπτών μας από πλευράς εθνικότητας να είναι ισορροπημένη. Όσον αφορά τις επισκέψεις «γενικού περιεχομένου», τα σχετικά αιτήματα εξυπηρετούνται κυρίως με σειρά προτεραιότητας. Όσον αφορά τις επισκέψεις «προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα των επισκεπτών», θα λαμβάνεται επίσης υπόψη το ενδεχόμενο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα της ομάδας (δηλ. σε τι βαθμό οι ληφθείσες πληροφορίες μπορούν να μεταδοθούν σε ένα ευρύτερο κοινό).

Τα σχετικά αιτήματα πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες πριν, όχι όμως πάνω από έξι μήνες πριν.

Αρχιτεκτονικές και εικαστικές ξεναγήσεις

Αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις - Γενικού περιεχομένου/Εξειδικευμένες

Εάν σας ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική, πραγματοποιούνται κάθε μήνα ξεναγήσεις γενικού περιεχομένου στο κεντρικό κτίριο. Άτομα με πιο εξειδικευμένο ενδιαφέρον στο σχέδιο, την κατασκευή και τα τεχνικά στοιχεία του κεντρικού κτιρίου μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για τη διοργάνωση ξενάγησης προσαρμοσμένης στα ενδιαφέροντά τους.

Ώρες επισκέψεων για «γενικές» ξεναγήσεις:
το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα, μεταξύ 09.00 και 17.40 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης)
Ώρες επισκέψεων για «ειδικές» ξεναγήσεις:
την τελευταία Τρίτη κάθε μήνα, μεταξύ 16.00 και 17.30 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης)
Διάρκεια επίσκεψης:
90 λεπτά

Για να δηλώσετε συμμετοχή σε ξενάγηση «γενικού περιεχομένου», μπορείτε να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα θέσεων στον δικτυακό τόπο Frankfurter Stadtevents.

Για να δηλώσετε συμμετοχή σε «εξειδικευμένη» ξενάγηση, μπορείτε να μας αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση visitor.centre@ecb.europa.eu, διευκρινίζοντας την ημέρα που προτιμάτε. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 20 άτομα.


Συλλογή έργων τέχνης

Η συλλογή έργων τέχνης της ΕΚΤ περιλαμβάνει περισσότερους από 350 πίνακες, σχέδια, φωτογραφίες, γλυπτά και εικαστικά αντικείμενα με έμφαση στη σύγχρονη τέχνη. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν ορισμένα από αυτά τα έργα.

Ώρες επισκέψεων:
το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα στις 10.00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης)
Διάρκεια:
60 λεπτά

Για να δηλώσετε συμμετοχή στην ξενάγηση, μπορείτε να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα θέσεων στον δικτυακό τόπο Frankfurter Stadtevents.

Άλλες επισκέψεις

Επισκέψεις στο Εβραϊκό Μνημείο

Κατά τον Δεύτερο Παγκοσμίου Πόλεμο, η Γκεστάπο χρησιμοποίησε το υπόγειο της Großmarkthalle στο κεντρικό κτίριο ως σημείο συγκέντρωσης περίπου 10.000 Εβραίων οι οποίοι στέλνονταν από εκεί με τρένα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι επισκέψεις στο μνημείο που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων πραγματοποιούνται μόνο στο πλαίσιο ξεναγήσεων.

Εάν επιθυμείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε ξενάγηση, μπορείτε να συμβουλευθείτε τον δικτυακό τόπο του Jüdisches Museum (μόνο στα γερμανικά).


Έκθεση αφιερωμένη στον Elsaesser

Η Großmarkthalle που βρίσκεται στον πυρήνα του κεντρικού κτιρίου σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Martin Elsaesser και κατασκευάστηκε την περίοδο 1926-1928. Την εποχή εκείνη αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κτιριακά συγκροτήματα της Φρανκφούρτης, καθώς και τη μεγαλύτερη κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα χωρίς υποστυλώματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση που είναι αφιερωμένη στον Elsaesser, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με το Martin Elsaesser Stiftung (μόνο στα γερμανικά).

Κέντρο επισκεπτών

Η ΕΚΤ σχεδιάζει τη λειτουργία κέντρου επισκεπτών στο κεντρικό της κτίριο. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν την αποστολή μας, το έργο μας και το περιβάλλον μας.