Επισκέψεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Κεντρικό κτίριο της ΕΚΤ

Εάν σας ενδιαφέρει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΚΤ, η αρχιτεκτονική του κεντρικού κτιρίου της ή η συλλογή έργων τέχνης που έχει στην κατοχή της, μπορείτε να επισκεφθείτε τις κτιριακές εγκαταστάσεις της στο Ostend της Φρανκφούρτης για να παρακολουθήσετε διαλέξεις ή να συμμετάσχετε σε οργανωμένες ξεναγήσεις.

Η ΕΚΤ ανοίγει τις πόρτες της τόσο για μεμονωμένους επισκέπτες όσο και για ομάδες επισκεπτών. Δεχόμαστε με την ίδια ευχαρίστηση μέλη του κοινού, σπουδαστές, κοινωνικές οργανώσεις και επαγγελματικές ενώσεις.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Κέντρο επισκεπτών

Ελάτε να επισκεφθείτε το νέο κέντρο επισκεπτών μας όπου σας παρουσιάζεται η νομισματική πολιτική, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η τραπεζική εποπτεία, τα συστήματα πληρωμών, το ευρώ και η Ευρώπη μέσα από έναν συνδυασμό κειμένων, οπτικών και διαδραστικών στοιχείων. Μάθετε περισσότερα για τον ρόλο της ΕΚΤ ως αρχής νομισματικής πολιτικής που είναι αρμόδια για το ευρώ – το ενιαίο νόμισμα των 19 χωρών της ΕΕ – καθώς και για το έργο που επιτελούμε προκειμένου να διατηρούμε τις τράπεζες ασφαλείς τόσο εντός όσο και εκτός της ζώνης του ευρώ. 

Ώρες επισκέψεων:
Δευτέρα και Παρασκευή: 16.00 (ώρα κεντρικής Ευρώπης)
Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη: 10.30 (ώρα κεντρικής Ευρώπης)
Διάρκεια επίσκεψης:
90 λεπτά

Διαλέξεις προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα των επισκεπτών

Εάν η ομάδα σας γνωρίζει αρκετά πράγματα για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ, μπορούμε να διοργανώσουμε ειδική επίσκεψη με έμφαση σε ένα θέμα που σας ενδιαφέρει. Εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ θα σας παρουσιάσουν διεξοδικά διάφορα θέματα που αφορούν τη νομισματική πολιτική και την τραπεζική εποπτεία, συμπεριλαμβανομένης της στατιστικής και των οικονομικών εξελίξεων. Θα σας δοθεί επίσης η ευκαιρία να συζητήσετε με τους εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ και να τους θέσετε ερωτήσεις.

Ώρες επισκέψεων:
Δευτέρα και Παρασκευή: 10.30 (ώρα κεντρικής Ευρώπης)
Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη: 16.00 (ώρα κεντρικής Ευρώπης)
Διάρκεια επίσκεψης:
από 90 έως 180 λεπτά

Αν θέλετε να περιηγηθείτε στο κέντρο επισκεπτών ή να παρακολουθήσετε διάλεξη προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντά σας, μπορείτε να μας αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση visitor.centre@ecb.europa.eu, διευκρινίζοντας το είδος της επίσκεψης και την ημέρα (ημέρες) και ώρα (ώρες) που προτιμάτε.

Για την οργάνωση διάλεξης προσαρμοσμένης στα ενδιαφέροντά σας θα πρέπει να μας διευκρινίσετε ποια είναι η ομάδα σας και ποια τα θέματα που σας ενδιαφέρουν. Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα. 

Προτεραιότητα δίνεται σε όσους δεν μας έχουν επισκεφθεί κατά το παρελθόν. Επιδιώκουμε η σύνθεση των ομάδων επισκεπτών μας να είναι ισορροπημένη από πλευράς εθνικότητας. Τα αιτήματα για το κέντρο επισκεπτών εξυπηρετούνται κυρίως με σειρά προτεραιότητας. Όσον αφορά τις διαλέξεις που είναι προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα των επισκεπτών, θα λαμβάνεται επίσης υπόψη το ενδεχόμενο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα (δηλ. ο βαθμός στον οποίο η εκάστοτε ομάδα μπορεί να μεταδώσει τις πληροφορίες που θα λάβει σε ευρύτερο κοινό).

Τα σχετικά αιτήματα πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες και το πολύ τρεις μήνες πριν από την επιθυμητή ημερομηνία επίσκεψης.

Αρχιτεκτονικές και εικαστικές ξεναγήσεις

Ξενάγηση για αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς

Αν είστε ομάδα αρχιτεκτόνων ή πολιτικών μηχανικών και σας ενδιαφέρει ειδικότερα το σχέδιο, η κατασκευή και τα τεχνικά στοιχεία του κεντρικού μας κτιρίου, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε μια από τις μηνιαίες αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις που διοργανώνουμε για εξειδικευμένο κοινό.

Ώρες επισκέψεων:
την τελευταία Τρίτη κάθε μήνα, μεταξύ 16.00 και 17.30 (ώρα κεντρικής Ευρώπης)
Διάρκεια επίσκεψης:
90 λεπτά

Για να δηλώσετε συμμετοχή στείλτε μας ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση architecture@ecb.europa.eu, διευκρινίζοντας τον επιθυμητό μήνα επίσκεψης, το μέγεθος της ομάδας (από 10 έως 25 άτομα) και το όνομα της εταιρείας/ομάδας. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να σας υποδεχτούμε κατά την ημερομηνία που θα επιλέξετε. Θα θέλαμε ωστόσο να σας επισημάνουμε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διαθεσιμότητα μέχρι και τον Μάρτιο του 2018.

Η συγκεκριμένη ξενάγηση προσφέρεται αποκλειστικά σε ομάδες ειδικών και δεν είναι διαθέσιμη για μέλη του κοινού.


Ξενάγηση στη συλλογή έργων τέχνης της ΕΚΤ

Η συλλογή έργων τέχνης της ΕΚΤ περιλαμβάνει πάνω από 400 πίνακες, σχέδια, φωτογραφίες, γλυπτά και εικαστικά αντικείμενα με έμφαση στη σύγχρονη τέχνη. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν ορισμένα από αυτά τα έργα.

Ώρες επισκέψεων:
την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα στις 17.30 (ώρα κεντρικής Ευρώπης)
Διάρκεια επίσκεψης:
60 λεπτά

Πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή σε ξενάγηση στη συλλογή έργων τέχνης θα είναι διαθέσιμες προσεχώς.

Άλλες επισκέψεις

Επισκέψεις στο Εβραϊκό Μνημείο

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γκεστάπο χρησιμοποίησε το υπόγειο της Großmarkthalle στο κεντρικό κτίριο ως σημείο συγκέντρωσης από το οποίο περίπου 10.000 Εβραίοι μεταφέρθηκαν με τρένο σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι επισκέψεις στο μνημείο που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων της ΕΚΤ πραγματοποιούνται μόνο στο πλαίσιο οργανωμένων ξεναγήσεων.

Εάν επιθυμείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε ξενάγηση, μπορείτε να συμβουλευθείτε τον δικτυακό τόπο του Jüdisches Museum (μόνο στα γερμανικά).


Έκθεση για τον Martin Elsaesser

Η Großmarkthalle που βρίσκεται στον πυρήνα του κεντρικού κτιρίου σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Martin Elsaesser και κατασκευάστηκε την περίοδο 1926-1928. Την εποχή εκείνη αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κτιριακά συγκροτήματα της Φρανκφούρτης, καθώς και τη μεγαλύτερη κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα χωρίς υποστυλώματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση για τον Martin Elsaesser, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με το Martin Elsaesser Stiftung (μόνο στα γερμανικά).