Επισκέψεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Κεντρικό κτίριο της ΕΚΤ

Εάν σας ενδιαφέρει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΚΤ, η αρχιτεκτονική του κεντρικού κτιρίου της ή ακόμα η συλλογή έργων τέχνης της, μπορείτε να επισκεφθείτε τις κτιριακές εγκαταστάσεις της στο Ostend της Φρανκφούρτης για να παρακολουθήσετε διαλέξεις ή να συμμετάσχετε σε οργανωμένες ξεναγήσεις.

Οι πόρτες της ΕΚΤ είναι ανοικτές τόσο σε μεμονωμένους επισκέπτες όσο και σε ομάδες επισκεπτών. Δεχόμαστε με την ίδια ευχαρίστηση μέλη του κοινού, σπουδαστές, κοινωνικές οργανώσεις και επαγγελματικές ενώσεις.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Επισκέψεις γενικού περιεχομένου

Μάθετε περισσότερα για τον ρόλο της ΕΚΤ ως αρχής νομισματικής πολιτικής που είναι αρμόδια για το ευρώ – το ενιαίο νόμισμα των 19 χωρών της ΕΕ – καθώς και για το έργο που επιτελεί προκειμένου να διατηρεί τις τράπεζες ασφαλείς, τόσο εντός όσο και εκτός της ζώνης του ευρώ. Ανακαλύψτε τον τρόπο οργάνωσης της τράπεζας και τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις ώστε να διασφαλίζεται η αξία των χρημάτων σας και να διατηρείται η σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ.

Ώρες επισκέψεων:
Δευτέρα και Παρασκευή: 15.00 (ώρα κεντρικής Ευρώπης)
Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη: 10.30 (ώρα κεντρικής Ευρώπης)
Διάρκεια επίσκεψης:
90 λεπτά

Επισκέψεις προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα των επισκεπτών

Εάν η ομάδα σας γνωρίζει αρκετά πράγματα για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ, μπορούμε να διοργανώσουμε ειδική επίσκεψη με έμφαση σε ένα θέμα που σας ενδιαφέρει. Εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ θα σας παρουσιάσουν διεξοδικά διάφορα θέματα που αφορούν τη νομισματική πολιτική και την τραπεζική εποπτεία, συμπεριλαμβανομένης της στατιστικής και των οικονομικών εξελίξεων. Η επίσκεψη θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις και διαλέξεις. Θα σας δοθεί επίσης η ευκαιρία να συζητήσετε με τους εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ και να τους θέσετε ερωτήσεις.

Ώρες επισκέψεων:
Δευτέρα και Παρασκευή: 10.30 (ώρα κεντρικής Ευρώπης)
Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη: 15.00 (ώρα κεντρικής Ευρώπης)
Διάρκεια επίσκεψης:
από 90 έως 180 λεπτά

Για να πραγματοποιήσετε επίσκεψη γενικού περιεχομένου ή επίσκεψη προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντά σας, μπορείτε να μας αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση visitor.centre@ecb.europa.eu, διευκρινίζοντας το είδος της επίσκεψης και την ημέρα (ημέρες) και ώρα (ώρες) που προτιμάτε. Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15.

Αν επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε επίσκεψη προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντά σας, θα πρέπει να μας διευκρινίσετε ποια είναι η ομάδα σας και ποια τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.

Προτεραιότητα θα δίνεται σε όσους δεν μας έχουν επισκεφθεί κατά το παρελθόν. Επιδιώκουμε η σύνθεση των ομάδων επισκεπτών μας να είναι ισορροπημένη από πλευράς εθνικότητας. Τα αιτήματα για επισκέψεις γενικού περιεχομένου εξυπηρετούνται κυρίως με σειρά προτεραιότητας. Όσον αφορά τις επισκέψεις που είναι προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα των επισκεπτών, θα λαμβάνεται επίσης υπόψη το ενδεχόμενο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα (δηλ. ο βαθμός στον οποίο η εκάστοτε ομάδα μπορεί να μεταδώσει τις πληροφορίες που θα λάβει σε ευρύτερο κοινό).

Τα σχετικά αιτήματα πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες και το πολύ τρεις μήνες πριν από την επιθυμητή ημερομηνία της επίσκεψης.

Αρχιτεκτονικές και εικαστικές ξεναγήσεις

Αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις γενικού/ειδικού περιεχομένου

Εάν σας ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική, κάθε μήνα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις γενικού περιεχομένου στο κεντρικό κτίριο. Άτομα με πιο εξειδικευμένο ενδιαφέρον  για το σχέδιο, την κατασκευή και τα τεχνικά στοιχεία του κεντρικού κτιρίου μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για τη διοργάνωση ξενάγησης προσαρμοσμένης στα ενδιαφέροντά τους.

Ώρες επισκέψεων για ξεναγήσεις γενικού περιεχομένου:
το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα, μεταξύ 09.00 και 17.40 (ώρα κεντρικής Ευρώπης)
Ώρες επισκέψεων για ξεναγήσεις ειδικού περιεχομένου:
την τελευταία Τρίτη κάθε μήνα, μεταξύ 16.00 και 17.30 (ώρα κεντρικής Ευρώπης)
Διάρκεια επίσκεψης:
90 λεπτά

Για να δηλώσετε συμμετοχή σε ξενάγηση γενικού περιεχομένου, μπορείτε να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα θέσεων στον δικτυακό τόπο Frankfurter Stadtevents.

Για να δηλώσετε συμμετοχή σε ξενάγηση ειδικού περιεχομένου, μπορείτε να μας αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση visitor.centre@ecb.europa.eu, διευκρινίζοντας την ημέρα που προτιμάτε. Αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 10-20.


Συλλογή έργων τέχνης

Η συλλογή έργων τέχνης της ΕΚΤ περιλαμβάνει πάνω από 350 πίνακες, σχέδια, φωτογραφίες, γλυπτά και εικαστικά αντικείμενα με έμφαση στη σύγχρονη τέχνη. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν ορισμένα από αυτά τα έργα.

Ώρες επισκέψεων:
το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα στις 10.00 (ώρα κεντρικής Ευρώπης)
Διάρκεια:
60 λεπτά

Για να δηλώσετε συμμετοχή στην ξενάγηση, μπορείτε να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα θέσεων στον δικτυακό τόπο Frankfurter Stadtevents.

Άλλες επισκέψεις

Επισκέψεις στο Εβραϊκό Μνημείο

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γκεστάπο χρησιμοποίησε το υπόγειο της Großmarkthalle στο κεντρικό κτίριο ως σημείο συγκέντρωσης από το οποίο περίπου 10.000 Εβραίοι μεταφέρθηκαν με τρένο σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι επισκέψεις στο μνημείο που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων της ΕΚΤ πραγματοποιούνται μόνο στο πλαίσιο οργανωμένων ξεναγήσεων.

Εάν επιθυμείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε ξενάγηση, μπορείτε να συμβουλευθείτε τον δικτυακό τόπο του Jüdisches Museum (μόνο στα γερμανικά).


Έκθεση για τον Martin Elsaesser

Η Großmarkthalle που βρίσκεται στον πυρήνα του κεντρικού κτιρίου σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Martin Elsaesser και κατασκευάστηκε την περίοδο 1926-1928. Την εποχή εκείνη αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κτιριακά συγκροτήματα της Φρανκφούρτης, καθώς και τη μεγαλύτερη κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα χωρίς υποστυλώματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση για τον Martin Elsaesser, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με το Martin Elsaesser Stiftung (μόνο στα γερμανικά).

Κέντρο επισκεπτών

Η ΕΚΤ σχεδιάζει τη λειτουργία κέντρου επισκεπτών στο κεντρικό της κτίριο. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν την αποστολή που μας έχει ανατεθεί, το έργο που επιτελούμε και το περιβάλλον στο οποίο εργαζόμαστε.