Euroopan keskuspankissa vieraileminen

EKP:n päärakennus

Tervetuloa vierailulle EKP:n päärakennukseen Frankfurtin Ostendin kaupunginosaan. Vierailulla voi tutustua esimerkiksi päärakennuksen arkkitehtuuriin tai pankin taidekokoelmaan. Yleisökierrosten lisäksi EKP järjestää myös opintovierailuja, joilla kerrotaan lähemmin EKP:n toiminnasta.

Vierailulle voivat tulla niin yksityishenkilöt kuin erilaiset ryhmätkin, kuten opiskelijaryhmät tai yhdistysten ja ammatillisten järjestöjen jäsenryhmät.

Opintovierailut

Tutustuminen vierailukeskukseen

EKP:n uudessa vierailukeskuksessa voi perehtyä rahapolitiikkaan, rahoitusvakauteen, pankkivalvontaan, maksujärjestelmiin, euroon ja Eurooppaan lukemalla, näkemällä ja kokemalla. Vierailijat saavat yleiskuvan EKP:n toiminnasta eli siitä, miten EKP harjoittaa euroalueen rahapolitiikkaa ja huolehtii yhteisestä rahasta. Vierailulla selviää myös, miten EKP pyrkii varmistamaan pankkien vakavaraisuuden ja turvallisuuden.

Vierailuajat:
ma ja pe klo 16.00
ti, ke ja to klo 10.30
Vierailun kesto:
90 minuuttia

Räätälöity esitys

EKP:n perustehtävät jo tunteville ryhmille voidaan järjestää räätälöity esitys, jossa keskitytään ryhmää eniten kiinnostaviin teemoihin. EKP:n asiantuntijat voivat tarjota syventävää tietoa esimerkiksi rahapolitiikkaan, pankkivalvontaan, tilastoihin tai yleiseen talouskehitykseen liittyvistä aiheista. Vierailijoilla on myös mahdollisuus esittää kysymyksiä pankin asiantuntijoille ja keskustella heidän kanssaan.

Vierailuajat:
ma ja pe klo 10.30
ti, ke ja to klo 16.00
Vierailun kesto:
90–180 minuuttia

Ilmoittautuminen vierailulle tai räätälöityyn esitykseen: lähetä sähköpostia osoitteeseen visitor.centre@ecb.europa.eu ja kerro viestissä, haluatko tutustua vierailukeskukseen vai päästä kuulemaan räätälöidyn esityksen ja mikä on toivottu ajankohta.

Jos kyseessä on räätälöity esitys, kerro tarkemmin ryhmästä ja aihetoiveista. Vierailijaryhmän vähimmäiskoko on 15 henkilöä.

Etusijalle asetetaan vierailijaryhmät, jotka eivät ole aiemmin käyneet EKP:ssä. Lisäksi vierailijaryhmiä pyritään ottamaan vastaan tasapuolisesti eri maista. Vierailupyynnöt käsitellään yleensä ilmoittautumisjärjestyksessä. Räätälöityjen esitysten kohdalla otetaan huomioon myös se, miten laajasti ryhmä voi jakaa tietoa edelleen muille.

Varaus on tehtävä vähintään neljä viikkoa ja enintään kolme kuukautta ennen toivottua vierailuajankohtaa.

Arkkitehtuuri- ja taidevierailut

Arkkitehtuurikierros ammattilaisille

Päärakennuksen suunnitteluprosessista, rakentamisesta ja rakennusteknisistä yksityiskohdista kiinnostuneille arkkitehtuurin ja tekniikan ammattilaisille järjestetään joka kuukausi opastettuja kierroksia.

Vierailuajat:
kuukauden viimeinen tiistai klo 16.00–17.30
Vierailun kesto:
90 minuuttia

Ilmoittautuminen arkkitehtuurikierrokselle: lähetä sähköpostia osoitteeseen architecture@ecb.europa.eu ja ilmoita toivottu vierailukuukausi, yrityksen tai ryhmän nimi ja koko (vähintään 10 ja enintään 25 henkilöä). Vierailu pyritään järjestämään ryhmän toivomuksen mukaan. Kierroksen suosion vuoksi seuraava mahdollinen aika on kuitenkin vasta huhtikuussa 2018.

Kierros on tarkoitettu vain asiantuntijaryhmille eikä sille voi osallistua yksityishenkilönä.


Taidekokoelma

EKP:n taidekokoelmassa on yli 400 teosta: maalauksia, piirroksia, valokuvateoksia, veistoksia ja taide-esineitä. Kokoelma keskittyy nykytaiteeseen. Vierailijoille esitellään osa kokoelman teoksista.

Vierailuaika:
kuukauden ensimmäinen tiistai klo 17.30
Vierailun kesto:
60 minuuttia

Ilmoittautuminen taidekierrokselle: tiedot ilmoitetaan pian.

Muut vierailut

Juutalaisten keskitysleirikuljetuksista kertova muistomerkki

Toisen maailmansodan aikana Grossmarkthallen kellari toimi kokoamispaikkana, josta Gestapo lähetti lähes 10 000 juutalaista junilla keskitysleireille. Nyt paikalla on muistomerkki, johon voi tutustua ainoastaan opastetulla kiertokäynnillä.

Ilmoittautuminen kierrokselle: katso ilmoittautumisohjeet Frankfurtin juutalaismuseon sivuilta (vain saksaksi).


Elsaesser-näyttely

EKP:n päärakennuksen ytimenä olevan Grossmarkthallen on suunnitellut arkkitehti Martin Elsaesser, ja se rakennettiin vuosina 1926–1928. Se oli aikanaan yksi kaupungin suurimmista rakennuksista ja maailman suurin itsekantava teräsbetonirakenteinen halli.

Lisätietoja Elsaesser-näyttelystä: katso tiedot Martin Elsaesser ‑säätiön sivuilta (vain saksaksi).