Látogatás az Európai Központi Bankban

Az EKB főépülete

Ha érdekli az EKB tevékenysége, főépületének építészeti megoldásai vagy a bank műgyűjteménye, látogasson el hozzánk Frankfurt Ostend városrészébe egy előadásra vagy egy tárlatvezetésre.

Egyéneket és csoportokat egyaránt szívesen látunk a diákoktól a társadalmi, szakmai szervezeteken át a lakosság képviselőiig.

Látogatás ismeretek bővítése céljából

Általános tájékoztatást nyújtó látogatás

Megtudhatja, hogy mi az EKB szerepe mint a 19 EU-tagállam közös pénznemeként használatos euro monetáris politikai hatósága, és hogy mit tesz mind az euroövezeten belül, mind azon kívül a bankok biztonságának megőrzéséért. Fény derül arra is, hogyan épül fel a Bank, és miként hozza döntéseit, amelyek célja a pénz értékének megőrzése és az árak stabilan tartása.

Látogatható:
Hétfő és péntek: 16:00
Kedd, szerda, csütörtök: 10:30
A látogatás időtartama:
90 perc

Vezetés konkrét témában

Olyan csoportok esetén, amelyek tagjai behatóan ismerik az EKB szerepét és feladatait, speciális vezetésre is lehetőség van, amely egy adott témát jár körül a monetáris politikával, a bankfelügyelettel, a statisztikával és a gazdasági folyamatokkal összefüggésben. A program gerincét az EKB szakértőinek prezentációi és előadásai alkotják, de különböző kérdések felvetésére, megvitatására is lehetőség van.

Látogatható:
Hétfő és péntek: 10:30
Kedd, szerda, csütörtök: 16:00
A látogatás időtartama:
90–180 perc

Amennyiben általános vagy speciális vezetést kíván kérni, a visitor.centre@ecb.europa.eu e-mail címen vegye fel velünk a kapcsolatot. Az üzenetben szíveskedjék megnevezni a vezetés típusát és kívánt időpontját (nap, óra). A legkisebb résztvevői létszám 15.

Speciális vezetés esetén írja le, milyen jellegű csoportról van szó, és hogy mely témák érdekelnék önöket.

Azokat a csoportokat részesítjük előnyben, amelyek még nem jártak nálunk. Célunk, hogy a különböző országokból nagyjából ugyanannyi látogatót fogadjunk. Az általános vezetési kérelmeket többé-kevésbé érkezési sorrendben elégítjük ki, a speciális vezetési kérelmek elbírálása során pedig azt is figyelembe vesszük, hogy a csoport tagjai mennyiben adják majd tovább a kapott információkat a szélesebb nagyközönségnek.

A látogatást legalább négy héttel korábban be kell jelenteni, és három hónapnál korábbi kérelmeket nem áll módunkban figyelembe venni.

Látogatás a főépület építészeti sajátosságainak és az EKB műgyűjteményének megtekintése céljából

Építészszakmai vezetés

Ha szakmai okból érdeklődik a főépület tervezése, kivitelezése vagy műszaki paraméterei iránt, várjuk havonta egyszer tartott építészszakmai tárlatvezetésünkre.

Az általános tárlatvezetés időpontjai:
2017. szeptembertől a hónap utolsó keddjén 16:00–17:30
A látogatás időtartama:
90 perc
Tárlatvezetési igény esetén az architecture@ecb.europa.eu e-mail-címen vegye fel velünk a kapcsolatot. Az üzenetben szíveskedjék megnevezni a kívánt napot. 10 és 25 közötti létszámú csoportokat fogadunk.

Az EKB műgyűjteményének megtekintése

Az EKB műgyűjteménye több mint 400, túlnyomórészt kortárs festményt, rajzot, fényképet, szobrot és más műtárgyat foglal magában. A látogatók megtekinthetik a gyűjtemény néhány darabját.

Látogatható:
2017. szeptembertől a hónap első keddjén 17:30
A látogatás időtartama:
60 perc

Hamarosan közzétesszük a műgyűjtemény megtekintésére vonatkozó időpont­foglalási információkat.

Egyéb látogatás

A zsidó emlékmű megtekintése

A II. világháború alatt a Großmarkthalle pincéje a Gestapo egyik gyűjtőpontja volt, ahonnan közel tízezer zsidót szállítottak vonattal koncentrációs táborba. Az itt található emlékmű kizárólag tárlatvezetés keretében tekinthető meg.

Amennyiben részt kíván venni ezen a programon, látogasson el a Jüdisches Museum (Zsidómúzeum) weboldalára (német nyelvű oldal).


Martin Elsässer-kiállítás

Az EKB főépületének csarnoképülete, a Großmarkthalle 1926 és 1928 között épült Martin Elsässer tervei alapján. A csarnok abban az időben Frankfurt legnagyobb épületkomplexumai közé tartozott, és egyben a világ legnagyobb, nagy fesztávolságú vasbetonszerkezete volt.

Az Elsässer-kiállításról bővebb tájékoztatás a Martin Elsässer Alapítvány német nyelvű weboldalán olvasható.

Látogatóközpont

Az EKB látogatóközpont megnyitását tervezi, amelynek főépülete ad majd otthont. A látogatók megismerkedhetnek az EKB küldetésével, munkájával és munkakörnyezetével.