Látogatás az Európai Központi Bankban

Az EKB főépülete

Ha érdekli az EKB tevékenysége, főépületének építészeti megoldásai vagy a bank műgyűjteménye, látogasson el hozzánk Frankfurt Ostend városrészébe egy előadásra vagy tárlatvezetésre.

Egyéneket és csoportokat egyaránt szívesen látunk a diákoktól a társadalmi, szakmai szervezeteken át a lakosság képviselőiig.

Látogatás ismeretek bővítése céljából

Látogatóközpont

Fedezze fel újonnan megnyitott Látogatóközpontunkat, ahol szöveges, vizuális és interaktív formában tájékozódhat a monetáris politikáról, a pénzügyi stabilitásról, a bankfelügyeletről, a fizetési rendszerekről, az euróról és Európáról. Megtudhatja, hogy mi az EKB szerepe a 19 EU-tagállam közös pénznemeként használatos euro monetáris politikai hatóságaként, és hogy mit teszünk mind az euroövezeten belül, mind azon kívül a bankok biztonságának megőrzéséért.

A látogatás időpontja:
Hétfő és péntek: 16:00
Kedd, szerda, csütörtök: 10:30
A látogatás időtartama:
90 perc

Előadás konkrét témában

Olyan csoportok esetén, amelyek tagjai behatóan ismerik az EKB szerepét és feladatait, speciális vezetésre is lehetőség van, amely egy adott témát jár körül a monetáris politikával, a bankfelügyelettel, a statisztikával és a gazdasági folyamatokkal összefüggésben. A program keretében különböző kérdések felvetésére, megvitatására is lehetőség van.

A látogatás időpontja:
Hétfő és péntek: 10:30
Kedd, szerda, csütörtök: 16:00
A látogatás időtartama:
90–180 perc

Amennyiben fel szeretné keresni a Látogatóközpontot, vagy speciális előadáson kíván részt venni, a visitor.centre@ecb.europa.eu e-mail-címen vegye fel velünk a kapcsolatot. Az üzenetben szíveskedjék megnevezni a vezetés típusát és kívánt időpontját (nap, óra).

Konkrét témában tartott előadás esetén írja le, milyen jellegű csoportról van szó, és hogy mely témák érdekelnék önöket. A legkisebb résztvevői létszám 15.

Azok a csoportok élveznek elsőbbséget, amelyek még nem jártak nálunk. Célunk, hogy a különböző országokból nagyjából ugyanannyi látogatót fogadjunk. A Látogatóközpont felkeresésére vonatkozó kérelmeket többé-kevésbé érkezési sorrendben elégítjük ki, a speciális előadás iránti kérelmek elbírálása során pedig azt is figyelembe vesszük, hogy a csoport tagjai mennyiben adják majd tovább a kapott információkat a szélesebb nagyközönségnek.

A látogatást legalább négy héttel előbb be kell jelenteni; három hónapnál korábbi kérelmeket nem áll módunkban figyelembe venni.

Építészeknek, mérnököknek kínált vezetés

Építészszakmai vezetés

Az építész- és mérnökszakma képviselőit, akik a főépülettel kapcsolatos olyan témakörök iránt érdeklődnek, mint a tervezés, kivitelezés vagy a műszaki paraméterek, havonta várjuk szakmai vezetésünkre.

A látogatás időpontja:
a hónap utolsó keddjén 16:00–17:30
A látogatás időtartama:
90 perc

Szakmai vezetési igény esetén az architecture@ecb.europa.eu e-mail-címen várjuk jelentkezésüket. Az üzenetben szíveskedjenek megnevezni a kívánt hónapot, a csoportlétszámot (10-től 25-ig) és vállalat/csoport nevét. Minden tőlünk telhetőt elkövetünk a kért időpont biztosítása érdekében. Tájékoztatásul: 2018 márciusáig bezárólag minden időpont foglalt.

A vezetést kizárólag a szakmai közönségnek kínáljuk, magánszemélyek számára nem érhető el.  


Az EKB műgyűjteményének megtekintése

Az EKB műgyűjteménye több mint 400, túlnyomórészt kortárs festményt, rajzot, fényképet, szobrot és más műtárgyat foglal magában. A látogatók megtekinthetik a gyűjtemény néhány darabját.

A látogatás időpontja:
a hónap első keddjén 17:30-kor
A látogatás időtartama:
60 perc

Hamarosan közzétesszük a műgyűjtemény megtekintésére vonatkozó időpont­foglalási információkat.

Egyéb látogatás

A zsidó emlékmű megtekintése

A II. világháború alatt a Großmarkthalle pincéje a Gestapo egyik gyűjtőpontja volt, ahonnan közel tízezer zsidót szállítottak vonattal koncentrációs táborba. Az itt található emlékmű kizárólag tárlatvezetés keretében tekinthető meg.

Amennyiben részt kíván venni ezen a programon, látogasson el a Jüdisches Museum (Zsidó Múzeum) weboldalára (német nyelvű oldal).


Martin Elsaesser-kiállítás

Az EKB főépületének csarnoképülete, a Großmarkthalle 1926 és 1928 között épült Martin Elsaesser tervei alapján. A csarnok abban az időben Frankfurt legnagyobb épületkomplexumai közé tartozott, és egyben a világ legnagyobb nagy fesztávolságú vasbetonszerkezete volt.

Az Elsaesser-kiállításról bővebb tájékoztatás a Großmarkthalle Frankfurt német nyelvű weboldalán olvasható.