Menu

Терен

Намиране на подходящо място

План на терена Гросмарктхале

План на терена Гросмарктхале

© Европейска централна банка

През 1998 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) започва да търси подходящо място, където да построи новата си сграда във Франкфурт. Проучени са общо 35 варианта, един от които е Гросмарктхале - градският пазар за търговия на едро с плодове и зеленчуци - в квартала Остенд.

Проучване на осъществимостта

Проучване на осъществимостта, проведено през 1999 г. съвместно с франкфуртските архитекти Jourdan & Müller, показва, че мястото на Гросмарктхале е категорично подходящо за изграждането на новата централа на ЕЦБ и че самата сграда на някогашния пазар може да бъде вградена в нея. В началото на 2002 г. градската управа на Франкфурт и ЕЦБ подписват договора за покупка.

„Зеленчуковата църква“

Гросмарктхале, 2002 г.

Гросмарктхале, 2002 г.

© ECB/KingAir Luftfoto

Гросмарктхале, известна в града като „Gemieskirch“ - зеленчуковата църква - е мястото, където търговците на плодове и зеленчуци купуват и продават стоката си до юни 2004 г. Продуктите от пазара на едро се доставят в радиус от 200 km около Франкфурт. Днес пазарът на едро е разположен във „Фришецентрум“ - нов комплекс в района на Калбах.

Постиндустриално очарование

Гросмарктхале е разположена между доковете Остхафен и центъра на града и вече има стабилни инфраструктурни връзки благодарение на функционалните изисквания на някогашния пазар на едро. Въпреки че многобройните свързани със сградата складове, кейове и неизползвани железопътни релси придават на мястото индустриален облик, от преместването на пазара на едро насам районът се променя, като акцентът се насочва към услугите. От последното десетилетие на миналия век насам същото се отнася и за околните райони на града. Например улицата от западната страна на Гросмарктхале - ул. „Оскар фон Милер“ - е изцяло презастроена с жилищни и офисни сгради. Преместването на ЕЦБ в Гросмарктхале е ключов елемент в развитието на района Остенд.